Menu Zavřít

Po brexitu se Británie zaměří na obchodní dohody, slíbil Johnson

31. 1. 2020
Autor: čtk

Britský premiér Boris Johnson dnes svému kabinetu sdělil, že se vláda po odchodu Británie z Evropské unie okamžitě zaměří na rovnost příležitostí ve Spojeném království a zároveň bude svobodně vyjednávat nové obchodní dohody. S odvoláním na prohlášení vydané Johnsonovou kanceláří o tom informovala agentura Reuters. Británie unii opustí o půlnoci.

"Předseda vlády začal tím, že dnes začínáme novou kapitolu britského příběhu, obracíme stránku o rozdělení za poslední tři roky a půl a razíme plnou parou vpřed, abychom spojili národ a vylepšili příležitosti pro všechny," stálo v prohlášení.

Kabinet zároveň projednal budoucí program vlády, který zahrnuje snahu vytvořit dohodu o volném obchodu s EU, která bude podobná dohodě s Kanadou. Premiér poznamenal, že od soboty bude Spojené království moci svobodně vyjednávat dohody o volném obchodu s ostatními státy světa a že cílem je do tří let zajistit, aby 80 procent obchodní výměny Británie bylo postaveno na dohodách o volném obchodu.

EBF24

Očekává se, že premiér Johnson dnes pozdě večer promluví ke spoluobčanům. Podle britských médií řekne, že dnešek pro Británii neznamená konec, ale nový začátek, a bude apelovat na národní jednotu. Johnson chce do konce tohoto roku uzavřít s EU novou obchodní dohodu. Brusel a unijní státy jsou ale skeptické ohledně toho, zda se dá nová dohoda tak rychle vyjednat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).