Menu Zavřít

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

24. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Kryptoměny mají lidstvu přinést větší svobodu, bezpečnost a průhlednost finančních transakcí. Několik případů z posledních let ale ukazuje, že s virtuálními měnami se také otevřely nové možnosti pro bizarní zločiny a finanční podvody. Vybrali jsme pět událostí, které otřásly důvěrou v nový fenomén.

S rozšířením virtuálních měn je spojeno velké očekávání. Mají umožnit novou dimenzi převodu peněz. Samotné kryptoměny mají psát přelomovou kapitolu finančnictví, protože nejsou vázány na jednotlivé státy a jejich centrální banky. Anonymní převody peněz po celém světě mají vést k transparentnější ekonomice a snížení vlivu států a bank na společnost, tvrdí zastánci digitálních měn.

Na druhou stranu při krádeži digitální peněženky dojde ke ztrátě dat i měny, pokud jsou prolomena přístupová hesla. S vývojem kryptoměn se vyvíjí také kryptokriminalita. Podívejte se na pět průšvihů, jež jsou spojeny s digitálními měnami.

Pád firmy Mt. Gox

Firma Mt. Gox vznikla v roce 2010 v Japonsku. I když nebyla první, stala se nejrozšířenější směnárnou, kde si lidé mohli vyměnit běžnou měnu za bitcoiny. Mt. Gox se postupně stala největší směnárnou pro bitcoiny na světě, přes ní bylo provedeno až 80 procent všech transakcí s bitcoinem, objem činil 150 tisíc bitcoinů denně.

Náhle byla v únoru 2014 směnárna vypnuta. Firma se dostala do insolvence, uživatelé nemohli provádět žádné vklady ani výběry. Vývojář a tehdejší šéf firmy Mark Karpelès nejprve hovořil o technických problémech, později se ukázalo, že zmizelo 650 tisíc bitcoinů, které ukradli hackeři. Už v roce 2011 se dostali k přístupovým klíčům a digitální měnu postupně z účtů odčerpávali.

Vyšetřování trvalo tři roky, v roce 2017 byl v Řecku zatčen ruský hacker Alexander Vinnik, který stojí za krádeží bitcoinů. Kauza Mt.Gox vedla k přísnější regulaci kryptosměnáren. Stále se řeší odškodnění bývalých klientů firmy, nalezených 200 tisíc bitcoinů u Karpelèse by mělo stačit na pokrytí škod, protože od té doby cena bitcoinu k dolaru desetinásobně stoupla.

Podvod při primárním úpisu mincí

Rizikem pro investory je také primární úpis mincí (ICO), který není nijak regulován. I když se může stát, že investor může na nové měně vydělat hodně peněz, objevují se i případy, kdy došlo ke zpronevěře prostředků. Je to případ i měny benebit, která měla sloužit pro bonusy věrných klientů.

Dvaadvacátého ledna tohoto roku náhle stránky projektu přestaly být dostupné. Byly smazány účty na sociálních sítích. Do té doby na novou měnu přispělo 10 tisíc lidí, podvodníkům poslali podle odhadů dva až čtyři miliony eur (50 až 103 milionů korun). Fotografie firemního týmu byla ukradena z webových stránek jedné školy, vyšlo později najevo.

Deník Wall Street Journal upozornil, že podvodných ICO mohou být stovky, předpokládaná škoda se pohybuje se v řádu stovek milionů dolarů.

Jak vypadá ICO nezvládnuté ze strany emitenta, předvedla firma Envion. Švýcarsko-německá společnost, která vzbudila zájem a sympatie svým přístupem k těžbě virtuálních měn s použitím energie z obnovitelných zdrojů, pravděpodobně neuhlídala vlastní „ajťáky“. Její primární nabídka mincí z přelomu roku přilákala enormní zájem investorů a firma získala 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Během akce ale bylo upsáno o polovinu mincí více, než firmou zamýšlených 86 milionů. Zmizely ve virtuálních peněženkách a byly dále prodány.

Loupež počítačů na Islandu

Podobný případ islandští kriminalisté ještě nevyšetřovali. Mezi prosincem 2017 a lednem 2018 bylo ukradeno 600 počítačů z datových center v Reykjavíku, jež byly vybaveny grafickými kartami a speciálním chlazením. Jednalo se o těžařské rigy pro dolování kryptoměn.

Island přitahuje těžaře digitálních měn kvůli levné geotermální elektřině. Škoda na hardwaru se odhaduje v přepočtu na 41 milionů korun. Jaká je hodnota odcizených virtuálních měn není jasné. Islandská policie prověřuje možnost, že se těžební stroje dostaly do Číny.


Největší primární úpis akcií v kryptobranži:

Největší úpis v dějinách kryptoměn: na burzu míří prodejce těžebního nářadí

 Těžba kryptoměn


Ponziho schéma s bitcoiny

Trendon Shavers v listopadu 2011 založil investiční firmu First Pirate Savings & Trust, kterou později přejmenoval na Bitcoin Savings & Trust. Důvěřivým investorům sliboval denní profit ve výši jednoho procenta na obchodech s bitcoinem. Zisky vyplácel na základě Ponziho schématu, kdy z peněz nových klientů vyplácel zisk těm, kteří mu uvěřili dříve.

V srpnu 2012 zmizel s více než půl milionem bitcoinů, jež v té době měly hodnotu pěti milionů dolarů. Texasan byl zatčen v roce 2014. Později byl odsouzen na rok a půl vězení, propadl mu majetek v hodnotě 1,2 milionu dolarů. Navíc byl odsouzen k náhradě škody ve stejné výši.

Vyzrazení hesla s hlavní u hlavy

Další způsob, jak ukrást kryptoměnu, ukázali kriminálníci loni v listopadu v New Yorku. Se zbraní u hlavy nutil jeden z nich svého známého, aby mu sdělil přístupové údaje do své digitální peněženky. Podařilo se mu zcizit měnu ethereum v hodnotě 40 milionů korun. Oběť musela prozradit heslo ke své hardwareové peněžence Ledger Nano S.

Tento případ ukazuje, že ani kryptoměny nejsou v bezpečí před klasickým přepadením. Ruský pár na dovolené v Thajsku byl letos v lednu zlodějem přinucen, aby na jeho peněženku převedl bitcoiny v hodnotě 2,2 miliony korun prostřednictvím chytrého telefonu. K podobnému přepadení došlo i na Tchaj-wanu.

BRAND24

Více ze světa virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny:

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Revoluce v bankovnictví: HSBC použila blockchain k obchodní transakci

Aktivum, které nic nevyrábí. Buffett a Gates zkritizovali bitcoin

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu

Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Kryptoměny a správa dat, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).