Menu Zavřít

Peníze už s vyšší ochranou

8. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Už od 15. prosince platí pro vklady lidí a firem v bankách vyšší zákonné pojištění.

Vyšší státní garance na peníze občanů mají pro letošní rok od Evropského parlamentu schváleny všechny členské země Evropské unie.

Pro letošní rok mají lidé co se týče bank k dispozici alespoň jednu dobrou zprávu, která by jim měla zajistit klidnější spaní. Pojištění bankovních vkladů v Česku se zvýšilo na 50 tisíc eur, tedy zhruba na 1,25 milionu korun. Od 15. prosince loňského roku totiž platí příslušná novela zákona o bankách, kterou vláda a poslanci zareagovali na probíhající světovou krizi. Nově se také pojištění vztahuje na celých sto procent vkladu. Do půlky prosince loňského roku totiž byly vklady v bankách kryty pouze z devadesáti procent, a to do výše 25 tisíc eur.

Ovšem pozor na jednu věc: Peníze klienta na více účtech u jedné banky se sčítají a případné odškodnění se vyplácí jen do hranice padesáti tisíc eur. Pokud by měl klient účty u více bank, tak v každé pro jeho peníze platí limit padesát tisíc eur. Z vkladu by se ovšem odečetly případné splatné závazky klienta vůči bance, tedy jednoduše řečeno dluhy. Náhrady by vyplatil Fond pojištění vkladů, do kterého finanční ústavy přispívají. Novelu projednaly a schválily koncem roku sněmovna i Senát ve zrychleném řízení.

Vyšší státní záruka má být trvalou změnou. Garance je vyjádřena v eurech, což znamená, že její výše by se přepočítávala na koruny podle aktuálního kurzu dne, kdy by banka zbankrotovala.

Jsou i jiné banky

Zákonné pojištění za vklady se vztahuje na ty banky, které působí na českém trhu s platnou bankovní licencí udělenou Českou národní bankou. Ty také podléhají jejímu dohledu a posílají jí pravidelné informace o sobě. Někteří vkladatelé proto mají jiné ručení. Zahraniční banky, které v Česku působí na základě zahraniční licence, totiž pojišťují vklady podle pravidel sídla svého mateřského ústavu.

Nejvyšší pojištění tak mají zaručeno čeští klienti Citibank, která pojišťuje vklady podle irského práva. Jejich vklady jsou garantovány do výše sto tisíc eur při případném krachu banky. Vklady klientů HSBC jsou zase pojištěny podle britského práva. V tomto případě platí strop pro pojištění vkladů ve výši 50 tisíc liber. Do této výše banka vyplácí sto procent vkladu. Podle rakouského práva jsou pojištěny vklady klientů privátní banky Sal. Oppenheim. Rakousko přitom dočasně garantuje vyplácení vkladů v neomezené výši. Česká pobočka polské banky mBank v Česku garantuje vklady ve stejné výši, jakou určují česká pravidla.

Brusel už má také schváleno

Navýšení státních záruk u bankovních vkladů 18. prosince schválil i Evropský parlament. V roce 2009 by tak každý členský stát Evropské unie měl svým občanům garantovat nejméně 50 tisíc eur a na konci roku 2010 již sto tisíc eur (zhruba dva a půl milionu korun). Zvýšení záruk má uklidnit trhy zasažené finanční krizí a také občany, které v uplynulých měsících mohly vyděsit zprávy o pádech několika bankovních domů.

Vyplácení peněz by mělo být do budoucna daleko rychlejší. Europoslanci totiž podpořili i návrh na omezení doby pro výběr vkladů v případě krachu finanční instituce ze tří měsíců na dvacet dní. Prodloužení této lhůty by mělo být možné pouze za výjimečných okolností a o maximálně deset dní s tím, že toto prodloužení musí schválit příslušné orgány.

Vyšší garance na vklady by měla v zemích EU chránit 80 procent vkladů v případě padesátitisícové hranice a 90 procent vkladů v případě stotisícové hranice. V Česku schválené navýšení záruk pokrývá zhruba 97 procent všech vkladů. Současný unijní návrh musí ještě schválit členské státy.

Jak se počítá náhrada vkladu

CONTENT24

Jak by se klientovi počítala náhrada vkladu? Podle Fondu pojištění vkladů se sečtou všechny klientovy pojištěné pohledávky u jedné pojištěné instituce včetně úroků vypočtených ke dni zahájení plateb a odečtou se splatné závazky. Výplata náhrady v zákonné výši sto procent, maximálně 50 tisíc eur, se počítá z celkového kladného rozdílu. Náhrady za devizové vklady jsou vypláceny v české měně. Výplaty náhrad probíhají po dobu pěti let ode dne jejich zahájení. Náhrady jsou vypláceny prostřednictvím banky s širokou pobočkovou sítí, a to jak formou bezhotovostního převodu, tak i výplatou v hotovosti.

Pojištěny jsou veškeré vklady jak fyzických, tak právnických osob, vedené v bankách v české nebo cizí měně, včetně úroků. Jde o peníze na běžných, termínovaných či vkladových účtech nebo vkladních knížkách, vklady potvrzené vkladovým certifikátem, vkladním listem či jiným obdobným dokumentem. Pojištění se nevztahuje na vklady bank, finančních institucí, zdravotních pojišťoven a státních fondů. Pojištění se rovněž nevztahuje na směnky a jiné cenné papíry, například akcie a dluhopisy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).