Menu Zavřít

Peníze pro všechny? Švýcarsko hlasuje o základním příjmu

Autor: CC BY 2.0: malias via Flickr

S myšlenkou nepodmíněného základního příjmu si pohrává čím dál více evropských států. Už tento víkend o ní budou hlasovat Švýcaři. Podle iniciátorů referenda by měl stát vyplácet všem bez rozdílu 2 500 švýcarských franků měsíčně. U dětí by se jednalo o čtvrtinovou částku. Pro porovnání: podle zakladatele iniciativy Daniela Strauba by se tomu ve střední Evropě rovnal příjem tisíc až 1500 euro měsíčně.

O základní příjem se ale zajímá i Finsko nebo Holandsko. Otázka bude čím dál ožehavější společně s tím, jak poroste počet pracovních pozic, kde lidskou sílu jednoduše nahradí roboti, míní zastánci myšlenky.

Národní bohatství ale klesat nemusí. Státy by tak měly být schopné platit svým obyvatelům základní částku.

Levice chce bojovat s chudobou, pravice zas omezit byrokracii

Podobné snahy přitom mají u lidí pozitivní odezvu, uvádí server The Guardian. Výzkum provedený společností Dalia Research došel k výsledku, že 68 procent lidí napříč unijní osmadvacítkou by určitě nebo pravděpodobně hlasovalo pro univerzální základní příjem.

A inklinují k ní lidé napříč politickým spektrem. Pro levici je to způsob, jak bojovat s chudobou, pro liberálně smýšlející pak možnost, jak omezit státní byrokracii a vytvořit soběstačnější systém sociálního zabezpečení.

Poprvé se myšlenka dočká testu o víkendu ve Švýcarsku. Voliči budou odpovídat na poměrně vágně formulovanou otázku, zda chtějí, aby byla tamní ústava změněna tak, aby garantovala zavedení nepodmíněného základního příjmu, který zaručí důstojný život a účast na veřejném životě pro celou populaci. O konkrétní závazné částce návrh nemluví.

Podle kritiků je ale idea v podstatě nerealizovatelná. V případě navrhovaných 2 500 švýcarských franků by to znamenalo náklady přes 200 miliard franků. To je zhruba třetina švýcarského HDP.

A není jasné, odkud by finance měly přitéct. Plynout by mohly ze sociálního systému, který by byl v podstatě zrušen, a navýšených daní. Poslední průzkumy tak ukazují, že více než 60 procent Švýcarů je proti základnímu příjmu. Debata o něm ale bude jistě pokračovat, a to i v dalších zemích.

KL24


Přečtěte si o názoru českého prezidenta na britské referendum

Britové zůstanou v EU i kvůli Skotsku, myslí si Zeman

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).