Menu Zavřít

„Ošklivý výhled". Světový obchod by kvůli koronaviru mohl klesnout téměř o třetinu

8. 4. 2020
Autor: Profimedia

Podle Světové obchodní organizace (WTO) Světový obchod se zbožím letos kvůli pandemii covid-19 klesne o 13 až 32 procent. Pokles bude mnohem prudší než v době globální finanční krize před deseti lety. Ředitel WTO Roberto Azavedo označil výhled na letošní rok za ošklivý. V příštím roce, až pandemie odezní, se obchod pravděpodobně zotaví, pokud jednotlivé země budou spolupracovat, uvedla WTO.

Služby nejsou do výhledu zahrnuty. Světová obchodní organizace nicméně odhaduje, že obchod se službami bude koronavirem nejhůře zasažen kvůli omezením v dopravě a v cestování.


Komentář: Když má virus plán, musí ho mít i vláda!


Rozpětí odhadu letošního poklesu je poměrně široké. Podle organizace WTO je stále nejisté, jaké ekonomické dopady nynější bezprecedentní zdravotní krize představuje. Generální ředitel Světové obchodní organizace Roberto Azevedo v prohlášení označil výhled za ošklivý.

„Rychlé a energické oživení je ale možné. Rozhodnutí, která jsou teď přijímána, určí budoucí podobu zotavení a vyhlídky globálního růstu," uvedl. Důležité podle něj bude udržení otevřených a předvídatelných trhů, aby se obnovily investice. Pokud země budou spolupracovat, bude oživení rychlejší než v případě, že každá země bude jednat sama.

V letošním roce téměř všechny regiony zažijí pokles obchodu o více než deset procent. Nejhůře na tom bude vývoz ze Severní Ameriky a Z Asie. Prudší pokles také zažijí sektory se složitým hodnotovým řetězcem, jako jsou elektronické a automobilové produkty.

Na příští rok organizace předpovídá růst obchodu o 21 až 24 procent. Výsledek ale do značné míry bude záviset na době trvání epidemie a na tom, jak na ni zareagují politici.

WTO také potvrdila, že loni obchod se zbožím klesl o 0,1 procenta. Důvodem bylo obchodní napětí, zvláště mezi Spojenými státy a Čínou, a také zpomalení ekonomiky.

EBF24

Ještě loni v říjnu WTO předpovídala, že letos obchod stoupne o 2,7 procenta. Za loňský rok počítala s růstem o 1,2 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).