Menu Zavřít

ODS se vrací do hry o moc

7. 10. 2018
Autor: Redakce

Kdo čekal od komunálních a senátních voleb první signál, že Babišovo ANO začalo ztrácet, musí být po včerejšku zklamán. ANOfert celkem úspěšně dobudoval regionální struktury a v komunálních volbách bezpochyby uspěl. Jeho výsledky dokumentují, jak důkladně vyluxoval voliče sociálním demokratům a komunistům a ovládnutí všech krajských měst kromě Prahy a Liberce lze považovat za úspěch a za obhájení výsledku ze Sněmovních voleb.

Nicméně jakkoli je velmi obtížné z komunálních a senátních voleb odhadovat trend vývoje na celostátní politické scéně, jeví se jako jednoznačné, že nejdůležitější informací ze skončeného souboje je skutečný návrat ODS. Vítězství v Praze, úspěch v Brně ale především famózní výsledek v senátních volbách, které má velkou šanci ovládnout, ukazuje, že strana ztrácí punc nepřijatelnosti, který vyfasovala po korupčních skandálech a svržení Nečasovy vlády.

Postupuje jí sice o jednoho kandidáta méně než Babišovi, ale z těch deseti postupujících jich osm ve svých obvodech první kolo vyhrálo a ODS takřka jistě v Senátu citelně posílí, a to po velmi dlouhé době. Je zjevné, že právě ona se stane pro ANO vyzyvatelem v příštích sněmovních volbách.

Jednoznačně na to doplácí TOP 09, která zjevně sedí na korbě vozu směřujícího na smetiště dějin, což ve stínu katastrofy ČSSD není moc vidět, ale je to dost podstatné. A tím, jak Jiří Pospíšil v Praze spěchá do náruče aktivistických uskupení Pirátů a Čižinského Prahy sobě, zkázu strany dokoná.


Povolební dění sledujte online:

Většinu velkých měst získalo ve volbách ANO, Prahu ale ztratilo

 Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš


Prahu zjevně čeká těžká zkouška, a pokud by koaliční námluvy dopadly tak, jak vypadaly na konci volebního dne, musí se Pražané začít připravovat na to, že brzy začnou vzpomínat na dobu Adriany Krnáčové jako na epochu skutečného rozvoje hlavního města. Brňané své Žít Brno po čtyřleté zkušenosti bez smilování zařízli a Piráty pustili na radnici jen na kousíček. Pražáci se holt musí o tu horkou plotnu spálit sami. A navíc pořádně.

CIF24

Pirátský úspěch v Praze průzkumy čekaly a asi bude jen dobře, když zrovna tahle partaj bude muset přestat říkat, co všechno nechce, ale bude nucena předvést, co chce a jak to umí prosadit. Že budou její liberální a pravicoví voliči značně a nepříjemně překvapeni, není pochyb.

Sociální demokraté zase po těchto volbách vidí, že jim jejich účast ve vládě moc nepomohla a propadají se stále hlouběji. Ztráta poloviny komunálních mandátů povede samozřejmě k nárůstu nespokojenosti členské základy a Hamáček to nakonec nemusí přežít. Vládu to však s vysokou pravděpodobností neohrozí, a to ani v případě, že by ČSSD z vlády odešla, protože ANO má pro případ hlasování o nedůvěře v záloze kromě komunistů ještě obchodně zdatného Okamuru, což pohodlně stačí.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).