Menu Zavřít

Nová Evropa

31. 5. 2017
Autor: Redakce

V ruchu domácích politických krizí, odposlechových skandálů a skandálků tak nějak zaniká třesk a rachot, jímž se v poslední době proměňuje svět v našem nejbližším okolí. Francouzsko-německý motor integrace po zvolení Macrona prezidentem důkladně zvýšil otáčky a akceleruje, ačkoli ta betonová zeď před námi není vůbec daleko.

Vnímáme jen zdánlivé drobnosti, jako je třeba francouzským prezidentem opět zesílený a zdůrazněný požadavek na to, aby dopravci z východních zemí Evropy platili svým šoférům projíždějícím západem západní minimální mzdu. A spolu s tím znovu velké řeči o sociálním dumpingu nových zemí EU, což není nic jiného, než merkantilistické kecy a ochranářské požadavky, které titíž politici tak rádi kritizují třeba u Trumpa, nebo svých vlastních domácích protisystémových partají.

A ani je nenapadne, jak strašlivě si protiřečí, když v jedné větě zpochybňují tímto způsobem jednotný evropský trh a druhým se dožadují další integrace a vytváření evropské vlády, evropské armády a společného ručení za dluhy.

Z těchto napoleonských snů probouzeli Francouze dosud dosti důsledně Němci a Britové se svými vlastními národními zájmy a přece jen trochu odlišnými spojeneckými svazky. Němci byli skoro sedmdesát let nejvýznamnějšími spojenci USA v Evropě, což se o Francouzích dalo říci možná někdy v dobách Bostonského pití čaje před čtvrt miléniem.


Přečtěte si analýzu:

Macromotýl Emmanuel: Prosadí francouzský prezident své reformy?

Vítěz prvního kola voleb Emmanuel Macron se svojí slaví se svojí manželkou


Nyní však po brexitu a posunech, které v evropské politice v posledních letech probíhaly ve zcela opačném směru, než vidíme v USA po nástupu Trumpa, se může dosavadní rovnováha zhroutit. Jak nakonec dost otevřeně naznačují ostrá protiamerická vystoupení německých politiků po mnichovské schůzce s Trumpem. Zájmy Francouzů a Němců v evropské politice mohou mít k sobě najednou nebezpečně blízko.

A to není o tom, že pak už definitivně my hlupáci z východu budeme mít právo akorát držet ústa a krok na k tomu přesně vyhrazeném místě. Takové vychýlení mocenské rovnováhy v Evropě může mí mnohem vážnější následky, což velmi dobře známe z historie. Protože ta zeď před tím integračním superexpresem opravdu stojí. Ne že ne.

BRAND24

Chápou vůdci našich politických partají, že před těmito volbami nejde o daně, mateřskou a EET a důležité je něco úplně jiného?

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Rozkoš bez rizika

Komentář: Policajti ve vápně

Babiš poprvé v šoku

Sobotka na Hrad?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).