Menu Zavřít

Nespokojenost roste. Horníci začali rozkrádat OKD

30. 5. 2016
Autor: čtk

Těžební společnost OKD už se nemusí obávat pouze věřitelů, ale také pořádně naštvaných havířů. Některým z nich už totiž došla trpělivost a začali si z dolů odvážet materiál, který mohou zpeněžit.

Krátce po skončení ranní směny 19. května zaznamenaly průmyslové kamery na dolu 9. květen následující situaci. Nejdřív někdo vyhodil z okna koupelen směrem k silnici několik napěchovaných pytlů. Později k místu přijelo auto a odcizené věci do něj naložili čtyři muži. „Následně byla zjištěna jejich totožnost. Jednalo se o zaměstnance naší dodavatelské firmy. Vedení okamžitě se všemi rozvázalo pracovní poměr,“ popisuje Vlastislav Kuruc, který má na starosti ostrahu a ochranu zbylých provozů OKD.

Ve vnitropodnikovém týdeníku Horník uvádí i další případy. Chvíli po půlnoci 24. května zase ochranka na odvalu dolu Lazy „vyrušila“ několik lidí, kteří si tam dopředu připravili 110 pytlů s 5500 kilogramy uhlí. V noci si je chtěli odnést. Za lup by prý mohli dostat necelých deset tisíc korun.

„Pachatele pokusů o krádež zjišťujeme v řadách vlastních zaměstnanců, zaměstnanců dodavatelských firem i cizích osob. Krade se vše, co se dá následně zpeněžit: různý materiál, barevné kovy či uhlí. V poslední době jsme zaznamenali, že se začíná rozšiřovat nový jev, a to vyhazování odcizených věcí z oken koupelen či kanceláří,“ vrací se Kuruc k případu z 19. května.

BRAND24

Zachrání OKD miliardář Tykač?

Tykač chce koupit OKD, spojil se s odboráři

 Logo OKD

„Pracovníkům ostrahy se daří v rámci možností tyto pokusy maximálně eliminovat nebo přímo odhalovat. Při zadržení pak pachatele předávají policii,“ pokračuje Kuruc.

Nutno poznamenat, že krádeže se množí v situaci, kdy není jasné, jestli bude mít firma dostatek hotovosti na výplaty v dalších měsících.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).