Menu Zavřít

Nemohl přijít osobně, a tak nechal po vzoru Star Treku promítat svůj hologram. Švýcarský hodinář ukazuje, jak nahradit videohovory

27. 12. 2021
Autor: Portl
  • Když švýcarský podnikatel Christoph Grainger-Herr nemohl dorazit na veletrh v Číně, nechal se tam za pomoci firmy Portl přenést jako hologram

  • Jeho obraz na akci byl v životní velikosti. Mohl mluvit, slyšet i vidět všechno, co se na výstavišti dělo, jako by tam skutečně stál

  • Šéf společnosti Portl si myslí, že hologramy postupně nahradí videohovory a začnou se ve velkém používat i v reklamě

  • V současnosti však jediný portál stojí 60 tisíc dolarů, takže veřejnost se k nim zřejmě ještě nějakou dobu nedostane


Christoph Grainger-Herr je mistr přes hodinky. Ve Švýcarsku patří jeho značka IWC k předním výrobcům luxusních doplňků, ale současnost jeho podnikání, stejně jako kterémukoli jinému druhu mezinárodního obchodu, příliš nepřeje.

Výkonný ředitel zmíněné společnosti měl v dubnu odletět do Šanghaje na mezinárodní veletrh klenotnického a hodinářského průmyslu Watches and Wonders. Protože ho ale na základě tehdejších nařízení vlády nepustili přes hranice - a on za žádnou cenu nechtěl o akci přijít -, rozhodl se na výstavě objevit v podobě 3D hologramu. Stejně jako tak činily postavy v kultovním seriálu Star Trek.

Že šlo o zcela nevšední podívanou, je na první pohled zřejmé. Jeho záměr každopádně vyšel na jedničku. Nejenže na veletrhu u stánku své firmy skutečně vystoupil (ve 4K rozlišení) a pomocí reproduktorů mluvil s lidmi, kteří výstavu na rozdíl od něj fyzicky navštívit mohli, ale zároveň je u sebe ve Švýcarsku dokonce i slyšel.

Dotkněte se hologramu. Vědci ve Skotsku vynalezli systém, který simuluje hmat pomocí vzduchu
Přečtěte si také:

Dotkněte se hologramu. Vědci ve Skotsku vynalezli systém, který simuluje hmat pomocí vzduchu

„Přenesli jsme ho z jeho kanceláře ve Schaffhausenu na akci do Šanghaje,“ řekl BBC David Nussbaum, šéf americké firmy Portl na výrobu hologramů. V reálném čase představil v Číně nové hodinky, popovídal si se šéfy dalších světových firem, pak ho odpojili a šel domů.

Člověk v akváriu

Koronavirová pandemie cestování po světě zrovna neusnadňuje, a proto se kromě videohovorů pozornost pomalu přesouvá i na ,reálnější‘ formy virtuálního setkávání. Ty jsou často inspirovány právě technologiemi ze sci-fi filmů a seriálů.

Firma Portl, pocházející z Los Angeles, patří, pokud jde o hologramy, mezi průkopníky. Podle svého ředitele Davida Nussbauma však stále bojuje s tím, jak vytvořit technologii, díky níž budou portály dostatečně rychlé. V podstatě se jedná o dva a půl metru vysoké válce, které jsou zepředu prosklené. Uvnitř komory bzučí několik výkonných počítačů, pomocí nichž se obraz následně přenáší, a to v životní velikosti.

V portálech se rovněž nachází vestavěné kamery, mikrofony a reproduktory, takže ,přenášený‘ člověk může mluvit a zároveň sledovat a poslouchat dění na místě, kam je jeho podoba promítána. Software firmy Portl se ovládá skrze aplikaci a umí připojit jednu osobu k portálu kdekoli na světě – a také k libovolnému počtu portálů najednou.

„Už dokážeme přenášet obraz a zvuk skoro bez zpoždění, a kdyby člověk nebyl za sklem v boxu, vypadalo by to, že tam opravdu stojí,“ tvrdí Nussbaum. „Popravdě tam není žádné světlo, které by se odráželo od skla, takže si můžete myslet, že tam reálně je,“ dodává. Ačkoli si zástupci Portlu nejprve mysleli, že jejich cílovou skupinou budou byznysmeni, jako je Grainger-Herr, praxe ukázala, že o futuristická zařízení mají zájem například i Netflix a T-Mobile.

Jeden portál stojí 60 tisíc dolarů (1,3 milionu korun), což není zrovna málo. Společnost nicméně slibuje, že se dají i pronajmout za podstatně menší částky. „Za několik let se hologramy stanou běžným nástrojem komunikace mezi jednotlivými kancelářemi,“ slibuje Nussbaum.

Kreslený avatar na dálku poradí s opravou výtahu

Kdo svoji holografickou komunikační technologii už nějaký čas má, je například Microsoft. Vyvinul helmu zvanou HoloLens, jež je s cenou 3500 dolarů (78 tisíc korun) zcela jistě levnější než portál, ale zase neprodukuje tak živý obraz. Když si spolu dva lidé volají přes helmy, tak se jim před oči promítá kreslený avatar partnera a tváří se, že je s nimi v místnosti. „Budou si připadat, jako že jsou spolu u jednoho stolu a mohou na věcech reálně spolupracovat,“ uvedl Greg Sullivan, ředitel Microsoftu pro smíšenou realitu.

Ačkoli i HoloLens byly původně určeny pro zákazníky ze světa byznysu, do praxe je poprvé uvedla německá společnost Thyssenkrupp. Jakožto jeden z největších světových výrobců výtahů dříve musela posílat kvůli opravám údržbáře často i na druhý konec světa. Nyní však firma pořídila svým odborníkům HoloLens2. Jejich pomocí se na dálku spojí s místními techniky, kterým dávají při práci v reálném čase detailní instrukce, zatímco přesně vidí, co člověk na druhé straně dělá. Japonské aerolinky pro změnu hologramy používají k trénování mechaniků a posádek letadel.

Technologie na měření údajů o lidském těle mají před sebou slibnou budoucnost. Zájem o ně v průběhu pandemie enormně roste
Přečtěte si také:

Technologie na měření údajů o lidském těle mají před sebou slibnou budoucnost. Zájem o ně v průběhu pandemie enormně roste

Další společnosti využívají tuto technologii komerčnějším způsobem. Ikin pocházející se San Diega příští rok hodlá vypustit na trh malé zařízení, které se připne k mobilnímu telefonu a bude do prostoru nad ním promítat hologram osoby, s níž zrovna člověk vede videohovor.

Docent elektrotechniky a informatiky ze Stanfordovy univerzity Gordon Wetzstein tvrdí, že hologramy jsou při komunikaci efektivnější než videokonference. „S hologramem můžete navázat oční kontakt. Vidíte řeč těla a víte, kdo se dívá na koho,“ vysvětluje. Vědec nicméně poukazuje na to, že vytvoření extrémně realistických hologramů by cílem inženýrů tak úplně být nemělo. Myslí si totiž, že technika postupně zvládne promítnout obraz nerozeznatelný od živé osoby, což rozhodně není dobře. „Pokud bude lidstvo tvořit digitální iluze, které se budou extrémně blížit našemu vnímání reality, manipulace s lidmi a klamání se v mnohém zjednoduší,“ říká Wetzstein.

Holografický barman

Jedním z prvních investorů Portlu se stal Tim Draper, který v minulosti podpořil už například Skype a Teslu. Po několika investičních kolech ředitel Nussbaum sebevědomě prohlašuje, že hologramy nahradí videokonference do pěti let. Také předpovídá, že z veřejných prostranství zmizí displeje a svítící billboardy. Společnosti budou svou reklamu prezentovat živě. Ve všech obchodech a na nádražích nahradí statické reklamy realistické hologramy, tvrdí podnikatel.

První ,živý‘ billboard společnosti Portl už stojí v Torontu. Objednal si ho výrobce alkoholu Johnnie Walker. A výsledek? V reklamním boxu na ulici pózuje barman - nalévající whisky, pochopitelně. Panáky zde bude servírovat až do ledna a během té doby hodlá (v rámci předtočené smyčky) potenciálním zákazníkům předvádět celé portfolio pálenek, aniž by zároveň porušil jakákoliv bezpečnostní pravidla pro setkávání lidí.

BRAND24

„Budoucnost je tady. 4K holografický displej v životní velikosti umožňuje značkám během okamžiku vytvořit silnější lidské spojení se spotřebiteli, což se nám dosud s digitálními médii nepodařilo,“ řekl Glenn E. Smith, zakladatel a vedoucí oddělení pro styk se zákazníky v Mouse 3D Digital, která se Portlem na reklamě spolupracovala.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).