Menu Zavřít

Nejvyšší budova v Česku ožije

4. 4. 2005
Autor: Euro.cz

CITY TOWER Bývalá budova Československého rozhlasu, která mnoho let chátrala na pražské Pankráci, se má proměnit v luxusní mrakodrap. Společnost ECM představila ambiciózní projekt rekonstrukce. Nejvyšší budova v Česku má během následujících dvou let projít rozsáhlou dostavbou za více než dvě miliardy korun.

CITY TOWER

Bývalá budova Československého rozhlasu, která mnoho let chátrala na pražské Pankráci, se má proměnit v luxusní mrakodrap. Společnost ECM představila ambiciózní projekt rekonstrukce.

Nejvyšší budova v Česku má během následujících dvou let projít rozsáhlou dostavbou za více než dvě miliardy korun. Současný majitel, skupina ECM, v ní chce první nájemníky přivítat již v roce 2007. „Chceme teď veřejnosti sdělit, že budova už dál nebude rozestavěným strašidlem, ale že se z ní stane chlouba Prahy,“ řekl obchodní ředitel ECM Miroslav Bauer.

Mrakodrap, který ponese jméno City Tower, je vysoký 109 metrů a má 27 pater. Při přestavbě se oproti dnešnímu stavu rozšíří o několik metrů. Nabídne 40 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor. V přízemí budou obchody, v nejvyšším patře vznikne luxusní restaurace. Návrh rekonstrukce pochází z ateliéru slavného architekta Richarda Meiera v New Yorku. Na financování stavby dala ECM úvěr Raiffeisenbank. Po dokončení má být tržní hodnota mrakodrapu zhruba 3,3 miliardy korun.

ECM věří, že nájemníky přitáhne kromě strategické polohy s přímým napojením na dálnici D 1 také nádherný výhled, který se z mrakodrapu nabízí. Má ho umocnit i to, že většina pater bude prosklena od podlahy až ke stropu. Ve vyšších podlažích bude i kvůli výhledu větší nájemné.

NEBEZPEČNÝ AZBEST JE UŽ PRYČ

Developer ještě čeká na stavební povolení, které by měl podle předpokladů dostat zhruba v půli letošního roku. Ve stejné době chce uzavřít výběrové řízení na generálního dodavatele stavebních prací.

Stavbu v minulosti kritizovaly některé neziskové organizace, ekologové a památkáři. Zpochybňován byl jak technický stav budovy, tak přítomnost nebezpečných látek. „Zkoumali jsme beton i ocelovou konstrukci. Statika je v pořádku. Jediným sporným bodem byla střecha. Chystáme proto nejvyšší podlaží kompletně obnovit,“ říká manažer projektu Petr Štyler.

Podle něj byly v budově skutečně přítomny nebezpečné látky. „Zvuková izolace, která zde byla kdysi instalována kvůli rozhlasu, obsahovala azbest. Ten je ale již odstraněn a budova je v současnosti stoprocentně čistá,“ tvrdí Petr Štyler.

PENTAGON NA PANKRÁCI

Rekonstrukce mrakodrapu je součástí výstavby polyfunkčního areálu City. „Jde o takzvaný pentagon -pětiúhelníkovou plochu mezi City Tower a bývalou budovou Motokovu,“ vysvětluje šéf projektu Tomáš Laštovka. Kromě dvou zmíněných mrakodrapů by měl areál zahrnovat i obchodní dům, zábavní centrum City Arena a posléze i obytnou část. „Nemělo by to vypadat tak, že úředníci v pět hodin odloží tužky, odejdou, a pak se tu budou prohánět už jen sprejeři.

Chceme, aby City žilo po celý den a dlouho do noci,“ říká Laštovka. Celkové náklady na dostavbu areálu odhaduje na víc než osm miliard korun. Dokončení prací plánuje ECM na rok 2008.

* CO JE TŘEBA K REKONSTRUKCI

* 1750 tun oceli na nosnou konstrukci

* 39 170 m2 sádrokartonových příček a předstěn

* 30 530 m2 nové fasády

* 957 vnitřních dveří

* 16 vysokorychlostních výtahů

CONTENT24

Foto popis| Budova Československého rozhlasu se po letech probudí k životu.

Foto autor| vizualizace: ECM

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).