Menu Zavřít

Nejlépe se žije obyvatelům Vídně. Nejhorší podmínky naopak panují v Damašku, vyplývá z průzkumu EIU

8. 8. 2022
Autor: Depositphotos
  • Organizace Economist Inteligence Unit (EIU) zveřejnila žebříček deseti nejlepších a nejhorších míst k životu. Z něj vyplývá, že nejpřívětivějším městem je Vídeň. Nejhůře se naopak mají obyvatelé Damašku

  • Index hodnotil celkem 172 světových měst. Kromě vzdělání a infrastruktury bral v potaz také kulturu, zdravotnictví a zábavu

  • Obecně se na prvních příčkách žebříčku objevují skandinávské metropole. Tam je rozhodující dobrá zdravotní péče a četnost kulturního vyžití

Nejlepší místo pro život? Podle žebříčku Global Liveability Index zveřejněného organizací Economist Intelligence Unit (EIU) stoprocentně Vídeň. Ta letos po dvou letech předstihla novozélandský Auckland, jenž rakouskou metropoli pro změnu předstihl během pandemie. Vídeň za sebou nechala i skandinávská města, která se na prvních příčkách zpravidla rovněž objevují celkem často, a to díky stabilitě a dobře rozvinutému tržnímu hospodářství.

Nejhorším místem pro život je dle výzkumníků naopak syrský Damašek. Nestabilita, kterou místní pociťují a která je jedním z hlavních faktorů, proč dvoumilionová aglomerace dopadla, jak dopadla, je důsledkem sociálních nepokojů, terorismu a konfliktů, jež město v poslední době postihují. Tyto znaky mají společná takřka všechna zmíněná místa nacházející se na chvostu žebříčku. Například kulturní hlavní město Nigérie Lagos se na seznam dostalo proto, že je podle amerického ministerstva zahraničí známé vysokou mírou kriminality a častým výskytem únosů.

Nejdražším městem na světě je opět Hongkong. Evropské metropole ,stahuje‘ slábnoucí měna
Přečtěte si také:

Nejdražším městem na světě je opět Hongkong. Evropské metropole ,stahuje‘ slábnoucí měna

Nejhorší místa k životu zůstávají každoročně víceméně stejná. Povzbudivé však je, že kromě libyjského Tripolisu, jenž se letos ocitl třetí od konce, se jejich skóre obecně vzato zlepšilo. Mírně si polepšila například Dháka v Bangladéši, kde se zmírnily restrikce v oblasti bydlení.

10 nejhorších měst pro život
Město Země
163. Teherán Írán
164. Douala Kamerun
165. Harare Zimbabwe
166. Dháka Bangladéš
167. Port Moresby Papua-Nová Guinea
168. Karáčí Pákistán
169. Alžír Alžírsko
170. Tripolis Libye
171. Lagos Nigérie
172. Damašek Sýrie

Zdroj: Economist Inteligence Unit

V Evropě je nejlépe

Při výběru nejlepších a nejhorších míst z celkem 172 měst v 18 zemích rozhodovalo hned několik faktorů. Byly jimi úroveň zdravotnictví, dostupnost a kvalita vzdělávání či stav místní infrastruktury. Roli hrála i možnost kulturního vyžití a možnosti zábavy.

Kromě Vídně se do žebříčku nejlepších míst k životu dostalo také pět dalších evropských měst, konkrétně dánská Kodaň, Švýcarský Curych a Ženeva, německý Frankfurt a Nizozemská metropole Amsterdam. Třetí místo obsadilo kanadské centrum zimních sportů Calgary. Další tamní metropole Vancouver a Toronto se objevily na čtvrté a osmé pozici. Jediné asijské město Ósaka, které se dostalo do top 10, se o ,poslední‘ desátou příčku podělilo s australským Melbourne.

10 nejlepších měst pro život
Město Země
1. Vídeň Rakousko
2. Kodaň Dánsko
3. Curych Švýcarsko
4. Calgary Kanada
5. Vancouver Kanada
6. Ženeva Švýcarsko
7. Frankfurt nad Mohanem Německo
8. Toronto Kanada
9. Amsterdam Nizozemsko
10. Ósaka + Melbourne Japonsko + Austrálie

Zdroj: Economist Inteligence Unit

Novozélandský propadlík

Je to právě oblast Austrálie a Oceánie, která ve srovnání s předchozími ročníky zaznamenala největší propad. Například novozélandská metropole Wellington si pohoršila o 46 míst, zatímco australská města Adelaide a Perth ztratila pozice v první desítce a posunula se na 30., respektive 32. místo. Obecně loni Australané v první desítce obsadili hned šest příček, letošní pokles je pak zapříčiněn hlavně šířením nakažlivější varianty koronaviru omikron.

„Můžeme očekávat, že se australská a novozélandská města v příštím roce, kdy budeme provádět další kolo průzkumu, posunou v žebříčku výše,“ komentoval pro CNBC Simon Baptist, hlavní ekonom EIU.

Značně si pohoršily též některé asijské aglomerace. O tři místa se na 37. příčku propadl Singapur, zatímco čínský Hongkong se posunul dokonce na 62. pozici. Loni se přitom umístil jako devětačtyřicátý. „Jedná se o dlouhodobou změnu, nejde jen o covid. To je její součástí. Ale ztráta konektivity Hongkongu bude pravděpodobně trvalá,“ uvedl Baptist s odkazem na úpadek kulturní a politické svobody ve městě.

Nešťastní kvůli národnímu štěstí. Tlak na pozitivní životní styl Dánů může mít negativní dopad na jejich duševní zdraví
Přečtěte si také:

Nešťastní kvůli národnímu štěstí. Tlak na pozitivní životní styl Dánů může mít negativní dopad na jejich duševní zdraví

Propad pochopitelně zaznamenaly také ruské metropole, jež si pohoršily vlivem neoprávněné invaze tamních vojsk na Ukrajinu. Zatímco Moskva si poklesla o 15 příček, Petrohrad se propadl o třináct. „Obě města zaznamenávají pokles skóre v důsledku zvýšené nestability, cenzury, uvalení západních sankcí a stahování aktivit korporací ze země,“ píše dotčený web.

BRAND24

Ani v jedné z top desítek se neumístila města USA. Nejlépe si vedla Atlanta, která se nachází ve státě Georgia. Zmíněná metropole skončila na 26. příčce seznamu, čímž se stala vůbec nejlepším americkým městem pro život.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).