Menu Zavřít

Nejdražší brněnský byt se letos prodal za 22 milionů. Ceny bydlení v moravské metropoli však už nerostou

6. 4. 2022
Autor: Pixabay
  • Průměrný byt v Brně vyjde aktuálně zhruba na 6,8 milionu korun, což v kontextu velikosti užitné plochy odpovídá 125 tisícům korun za metr

  • Na této výši hodnota stagnuje už třetí kvartál po sobě, meziroční nárůst však stále odpovídá 15 procentům, přičemž od roku 2020 se ceny zvýšily dokonce až o 50 procent

  • Tahouny výstavby nových rezidenčních projektů jsou Královo Pole a Zábrdovice


Zatímco v Praze se většina bytů rozprodá dřív, než se vůbec stihnou dostavět, a proto se v nich čtvereční metry nadále zvesela prodávají za cenu okolo 134 tisíc korun, v moravské metropoli se růst cen nových bytů téměř zastavil. V prvním čtvrtletí roku 2022 se průměrná cena za metr čtvereční bytu v Brně vyšplhala na částku přes 125 tisíc. Oproti předchozím obdobím se ovšem jedná pouze o drobné navýšení.

Může za to místo přezdívané brněnský Bronx, tedy okolí ulice Cejl, a Královo pole. Ulici táhnoucí se od centra na periferii oblastí Židenic a Zábrdovic se tak říká, protože donedávna drsnou newyorskou čtvrť, kde se pepřový sprej jevil jako ideální doprovod, skutečně připomínala. Nyní se zde ale čile staví nové byty, a tak není divu, že tato oblast spolu se zmíněným Královým Polem na opačném konci města zaznamenala během loňského roku vůbec nejvíce prodejů z celého Brna.

Momentálně mají obě místa v rámci moravské metropole i nejširší nabídku dalších bytů ke koupi, přičemž jak vyplývá z analýzy dat společnosti Trikaya, jež se brněnským trhem dlouhodobě zabývá, oblíbené jsou především menší investiční bytové jednotky.

V Praze se staví rekordní množství bytů, v nabídce se ale neobjeví. Většina z nich se rozprodala ještě před dokončením
Přečtěte si také:

V Praze se staví rekordní množství bytů, v nabídce se ale neobjeví. Většina z nich se rozprodala ještě před dokončením

Průměrný byt v Brně vyjde aktuálně zhruba na 6,8 milionu korun, což v kontextu velikosti užitné plochy odpovídá zmíněným 125 tisícům za metr. Na této výši hodnota stagnuje už třetí kvartál po sobě, meziroční růst ceny však nadále odpovídá 15 procentům.

„Díky enormnímu nárůstu cen nových bytů během uplynulého roku, zejména jeho druhé poloviny, jsme svědky relativní stagnace. Zda to ovšem znamená dosažení cenového stropu při prodeji nových bytů v Brně, je nejisté. Na takovéto predikce je ještě brzy a realitu ukážou až čísla z dalších čtvrtletí,“ říká Dalibor Lamka, předseda představenstva společnosti Trikaya.

Skok a stagnace

Pokud bychom nynější ceny porovnali s rokem 2020, zjistili bychom, že jsou o polovinu vyšší. Brňané navíc mají ve speciální oblibě nakupovat nemovitosti na začátku roku – činili tak v prvních kvartálech let 2019, 2021. A letos to zopakovali. „První měsíce v roce zpravidla táhne nahoru v počtu prodaných bytů řada realizovaných prodejů z rezervací, které se nashromáždily za rok předchozí. I v letošním roce byl nejsilnějším prodejním měsícem prvního kvartálu leden,“ vysvětluje Lamka. Jedinou výjimku představovalo druhé čtvrtletí roku 2020, kdy se prodalo 503 jednotek.

Letos se celkem za první tři měsíce roku 2022 prodalo 292 bytů, tedy o 17 procent více v porovnání se stejným obdobím roku minulého. Mezikvartálně šlo pouze o 4,6procentní nárůst. Podle Lamky ale počet bytových jednotek, které přibyly v nabídce, stále ani zdaleka nedostačuje.

Vývoj cen bytů v Brně, v kontextu celých rezidencí a cen za metr. Foto: Trikaya

„Situace v Brně je velmi podobná té v Praze. Charakterizuje ji především velký převis poptávky po nových bytech nad nabídkou. Příčiny nízké nabídky jsou veřejnosti známé: extrémně dlouhé povolovací procesy, starý a nevyhovující územní plán,“ zmiňuje Lamka. Od začátku roku bylo na inzertních serverech k dispozici 363 brněnských bytů, na konci března uvedené číslo vyrostlo na 1168 – tedy o desetinu víc než před rokem touto dobou.

Velkou část nabídky představují developerské projekty na Králově Poli, kde během poslední doby vyrostly třeba rezidence u Rostislavova náměstí nebo na Kollárově ulici. Podle Lamky patří tato lokalita k nejatraktivnějším ve městě i přesto, že v ní stále zbývá dostatek místa pro možný rozvoj. Setkává se tu totiž klid s dobrou dostupností do centra a množstvím prostor, které mohou být obydleny, což přirozeně láká developery k umisťování dalších a dalších lukrativních projektů. Zájemci o bydlení zde však zaplatí za metr čtvereční 128 tisíc korun, což se téměř vyrovná bytu v centru města.

Čím větší, tím dražší

Na Králově Poli se také za první čtvrtletí prodalo nejvíce bytů z celé metropole, a to osmasedmdesát. Následovaly prodeje v takzvaném brněnském Bronxu, kteroužto lokalitu obývají především občané romské národnosti.

Úkolem nových luxusních sídel vybudovaných v oblasti Zábrdovic tudíž není pouze nabídnout další prostory pro bydlení, ale zároveň i přesvědčit veřejnost o tom, že celá oblast nevypadá tak zle, jak se o ní povídá. K mání zde jsou nové byty všech dispozic a realitní kanceláře slibují, že se nachází stranou od největšího hluku.

Největší zájem je o byty na Králově Poli a v Zábrdovicích, tedy v brněnském Bronxu. Foto: Trikaya

Celkově pak na trhu vedou jedno- a dvoupokojové byty a z inzerce nejrychleji mizí středně velké 2+kk byty. Jen mezi lednem a březnem se takových prodalo sto sedmnáct. Dříve nejoblíbenějších 1+kk bylo prodáno 101, ale teď byly pro kupující nejméně výhodné, protože za ně dali nejvyšší cenu v přepočtu za metr čtvereční, a sice 132 900 korun.

Co se meziročního zdražení týče, nejvýrazněji ceny vyskočily u prostornějších jednotek 3+kk a 4+kk. Metr čtvereční užitné plochy se v obou případech navzdory rozdílné výměře nyní prodává v průměru o 30 procent dráž, a to konkrétně za 127 tisíc korun.

Rekordmanem je pak v tomto ohledu jistý čtyřpokojový byt, jehož rozlohu necelých 118 metrů si nový majitel užívá za 22 milionů korun. To je desetkrát více, než za kolik bydlí vlastník nejlevněji prodané 34metrové garsonky ve městě.

Ať to stojí za to

Pakliže se už člověku podaří ušetřit na koupi bytu, je příhodné všechny peníze neprotopit. I proto se objevuje trend poptávky po udržitelnějším bydlení. „Ochota platit vysokou cenu za vlastní bydlení bude úzce provázaná s poptávkou po energetické úspornosti projektů a jejich udržitelnosti,“ konstatuje Lamka. Z aktuálně nabízených projektů v Brně však naprostá většina dosáhla pouze energetické třídy B. Nejlepší štítek A uvádí jen tři z šestatřiceti nabízených projektů.

EBF24

Daň z prodeje nemovitosti 2022. Kdo ji platí, na co si dát pozor a jak ji správně uvést do daňového přiznání?
Přečtěte si také:

Daň z prodeje nemovitosti 2022. Kdo ji platí, na co si dát pozor a jak ji správně uvést do daňového přiznání?

Příčina je prostá, a není to ekologie. Bydlení je pro mnoho lidí téměř nedosažitelným snem, a když už se chystají na jeho splnění, tak chtějí, ať to stojí za to. Proto hledají kvalitu a chytrá řešení. „V kontextu současné makroekonomické situace nevidím dostatečný prostor pro výrazný pokles cen, je spíše pravděpodobné, že kupec bude mít v budoucnu větší výběr a bude preferovat co nejkvalitnější projekt v dobré lokalitě,“ shrnuje Lamka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).