Název Chapadlo mi nepřijde pro restauraci jako příliš zvoucí. Nicméně když se mezi dvěma okny tohoto nuselského podniku objevila tabule oznamující, že Chapadlo nabízí Beaujolais Nouveau a speciální menu k tomuto vínu, vzal jsem to jako dostatečně lákavé pozvání k návštěvě lokálu.
Ničím neupoutávající vchod v průčelí omšelého domu, tři schůdky pod úroveň terénu a nenápadné dveře. Za nimi však zajímavé překvapení. Vstříc mi „hledí“ rozsochatý kamenný bar, jehož dominantou kromě polic se všemožnými pálenkami je trojice do vysokého lesku vycíděných píšťal výčepu. Na obě strany se rozevírají křídla lokálu, pojednaná se svéráznou invencí. Pod klenutými stropy, mezi stěnami v černé a šedé, kde jsou oživujícími prvky kamenné nebo cihlové výplně různých výklenků, je možné usednout k barovým stolkům. Ty jsou určeny pro krátkou návštěvu. V rozích a pod okny je však klasický mobiliář v duchu tradice bavorských pivnic. Vše z dobrého dřeva, desky stolů jsou holé, bez prostření, založení sestává jen z menážky a zvláštního „chlívečku“ na příbory. Pod stropem se vinou vykované prazvláštní lodyhy, v kalichách na jejich vrcholech jsou uhnízděny bodové žárovky. Osvětlení doplňují v rozích usazené lampičky, kterými skrze opálové sklo proudí do sálu světlo poněkud měkčí, přívětivější. Totéž se opakuje rovněž ve třech nevelkých saloncích za hlavní prostorou. V některých je navíc ještě dnes už asi nezbytná „plazma“, přitahující hlavně sportem posedlé hosty. Interiér působí trochu natěžkaně a teutonsky chmurně. Ovšem je jisté, že jsem hostem nadstandardní pivnice nových trendů. Nebo možná restaurace střední třídy s akcentem na podávání piva. K dispozici je ho několik druhů, ať už na čepu, nebo v lahvích.
Usedám v rohu - kvůli přehledu - a ve chvilce je u mne číšník s nabídkou. Poroučím si to, proč jsem se do Chapadla vydal, tedy Menu Beaujolais. Personál celý v černém zapadá do koloritu lokálu, je pozorný a hbitý. Jen co do profesních návyků trochu neznalý. Nebo možná znalý, ale v přímém kontaktu s hostem působí trochu bojácně, nepřesvědčivě. To prosím s ohledem na nároky v zařízení této třídy. Lze říci, že o krok dva zaostává za vzhledem podniku. Nahlížím také do lístku, jeho grafika je zajímavá, provedení už méně. Udivuje ovšem jeho pestrost a úroveň nabídky. Vedle tradičních jídel české klasiky může host dostat ryby, množství druhů masa, ale i těstoviny a pokrmy vegetariánské. To vše v mnoha úpravách, ne vždy jednoduchých a překračujících očekávání.
Mezitím dostávám předkrm - tartar z norského lososa na toastu z bílé bagety, zdobený rukolou. Nevypadá nijak efektně, na světlých krajíčcích je trochu neurovnaně a s malým ladem navršena kopice lososího masa, vedle v kompozici téměř otrocky geometrické doprovázejí toasty skrojky citronu a tu a tam pohozený list rukoly oživuje obraz svěží zelení. Třeba ovšem říci jedno: chuť vystoupala oproti vzhledu o několik pater výše. I když nejde o surovinu převratných jakostí, maso je čerstvé, čisté mořské vůně a jemného kořenění, které nebere lososu jeho původní projev. Toasty jsou jen nositeli chutí, samy do hry výrazně nevstupují. O trochu vzruchu se tak stará jen svíravá hořkost salátových lístků, která malounko a svým způsobem příjemně rozbije sametový a přece jen trochu jednotvárný projev ryby. Přes lákavou nabídku piv různých ražení jsem - jak jinak - okusil mladé víno z Burgund. Ničím nevybočilo z charakteru ročníku, a tedy nijak neoslnilo, ale coby průvodce jemně laděného předkrmu s ním sehrálo dobře laděnou kantátu.
Debaras byl včasný a vcelku přesný a doba mezi chody zcela jistě v limitu. Když je mi předloženo tournedos z telecí svíčkové pečené na másle s červenou cibulí a hroznovým vínem a pekařské brambory se zelenými fazolkami, opět mne servis malinko rozhodí. Tentokrát v dobrém. Jídlo je servírováno nadvakrát. Dva válečky masa stěsnané u sebe, lehce „porostlé“ změtí cibulkových „vlásků“, vedle nich roztroušené půlky kuliček hroznů a v „nadhlavníku“ jakýsi ornament ze směsi drceného koření. Na atraktivním talíři je tato snaha o zážitek pro oči evidentně úspěšnější než u předkrmu. Půlky brambor proházené zelenými struky fazolek a plátečky česneku jsou podány zvlášť, opět v elegantním nádobí. Kompozici masa se tím dostalo prostoru a vůle k vyniknutí.
Chuťově jde o pokrm mimořádně zajímavý. Telecí svíce je málo k vidění a není lehké ji upravit. Tahle byla co do stupně propečení na hranici, kousky masa ke středu stále intenzivněji růžové byly od okrajů již téměř přes, vteřinka a bylo po parádě. Co však dávalo soustům zajímavost a chuť? Opět velice decentní kořenění, které ponechalo telecímu prostor rozvinout ryzí, rurální chuť až do samého odeznění. Úkolem cibulky a hroznu bylo, aby se neprojevil častý a ne každému příjemný „mléčný“ nádech mladé suroviny. Povedlo se to velice. Červené cibule dodaly jemně pikantní tón, atraktivní valér ovocité nasládlosti kuličky vína. Obklopily maso, ponechaly však jeho výraz nedotčený, jen rozhojnily paletu doprovodných chutí. Příjemně a uměřeně. O další prvek se postaraly fazolky a česnek, obé přidalo na živosti projevu, obé se však drželo decentně v druhém plánu. Do tohoto uceleného a propracovaného ladění se brambory skoro nehodily - a byla jich řádná porce.
Spokojen a polosyt se rád nechávám přemluvit k dezertu. Pošírované hrušky s omáčkou z lesního ovoce, vanilkovou zmrzlinou a čerstvou mátou, servírované na další variantě nádobí, mne zcela uspokojily. Chuť ovoce, fortifikovaná tepelnou úpravou, nabyla na důrazu a doprovázena lehce drsným projevem omáčky divokého ladění i na digestivních účincích. Máta to vše jen „nakopla“ výše a zmrzlina přišla s kouskem hladivé a chladivé něhy. Dohromady to vyšlo jako velice harmonický souběh chutí a povedený závěr oběda.
Konečný účet zněl na čtyři sta devadesát korun. S přihlédnutím ke třídě restaurantu, neotřelosti a kvalitě nabídky, jakož i zvláštní atmosféře, jde o cenu bez dalšího přijatelnou. I když nemusí prostředí v Chapadlu každému „vonět“, jde rozhodně o zajímavý pokus, kterak vnést do zavedených praktik nové povyšující prvky.
Value for money: 9/10
Plus: na třídu podniku nadstandardní nabídka jídel a kvalita nádobí
Minus: malá nápaditost kuchaře v pohledové části přípravy pokrmů
Restaurace Chapadlo
Nuselská 242/44, Praha 4-Nusle
tel.: 241 404 337
e-mail: info@chapadlo.com, www.chapadlo.com
- Otevírací doba: po-čt 11.00-24.00, pá-so 11.00-01.00, ne 11.00-23.00
- Počet míst: nekuřácký salonek 35, kuřácký salonek 35, malý salonek 18, lokál včetně baru 36, v létě zahrádka 28
- Druh kuchyně: mezinárodní s významným podílem české
- Přijímané platební karty: všechny obvyklé s výjimkou AmEx
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina
- Země původu nabízených vín: podnik stojí především na nabídce piva, nicméně má slušný sortiment vín z ČR a Španělska
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 50 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
Grónské tygří krevety podle Chantal Poulain s česnekem, olivovým olejem a koňakem 125 Kč
Pražené grundle podávané s citronem a zeleným salátem 125 Kč
Silný kuřecí vývar s masem a císařskou zeleninou 35 Kč
Pečené papriky s jemně pálivou arašídovou omáčkou 95 Kč
Penne s omáčkou z drcených rajčat, anglickou slaninou, olivami a čerstvou bazalkou 95 Kč
Candát pečený na másle s omáčkou ze sušených tomatů, kaparů a mascarpone 235 Kč
Grilovaná kuřecí prsa předem naložená v kořeněném jogurtu, podávaná se zeleným chřestem 115 Kč
Růžové jehněčí kotletky podávané na ragú z lesních hub a stříbrných cibulek s rozmarýnovým jusem 275Kč
Strapačky se zelím a uzeným masem 95 Kč
Kovbojské fazole s cibulí a česnekem podávané na horké plotýnce 110 Kč
Palačinky s javorovým sirupem, jahodovou omáčkou s pistáciovými oříšky a krémem z mascarpone 75Kč
Výběr z nápojového lístku:
0,5l Staropramen světlý 10° - točené 23 Kč
0,5l Staropramen ležák 12° - točené 27 Kč
0,5l Stella Artois - točené 35 Kč
0,3l Hoegaarden white - točené 26 Kč
0,4l Kelt - točené 35 Kč
0,33l Leffe blond,bruin - láhvové 60 Kč
0,375l Belle-vue kriek - láhvové 75 Kč
Chardonnay jakostní - Vinařství Vyskočil 130 Kč
Veltlínské zelené kabinet - Malý vinař Mádl 160 Kč
Rulandské bílé výběr z hroznů 2001 - Mikrosvín 300 Kč
Cabernet Sauvignon jakostní - Španělsko – Navara 150 Kč
André pozdní sběr - Moravíno Valtice 300 Kč