Menu Zavřít

Natvrdo, nebo naměkko?

31. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Kapitola XXII

Ciryl a Cyril – Myslel to upřímně – Železný a Zelení

Ciryl a Cyril

Na internetových stránkách ČSSD je seznam funkcionářů stranických odborných komisí. V rámci takzvaného sociálního komplexu je zde jako místopředseda uveden bývalý šéf hornických odborů a nynější poslanec Cyril Zapletal, lídr volební kandidátky v Libereckém kraji (zde psán jako „Ciryl“ s kontaktní internetovou adresou ciryl.zapletal@kaskady.cz). Ve stejné podobě je zapsán i jako šéf pracovně právního týmu. Sociálnědemokratičtí odborníci opět ukázali svou typickou tvář – tam, kde by měli být tvrdí, jsou měkcí, a kde by měli být měkcí, jsou tvrdí.

CONTENT24

Myslel to upřímně

Rádo se stalo. Touto nikoli nestrannou větičkou, pronesenou s úsměvem, vyprovodil minulou středu místopředseda Pražského městského soudu Luboš Vlasák na cestu do vazby podnikatelku Libuši Barkovou. Dost možná ho k tomu vyprovokovala obžalovaná, když mu před eskortací vmetla do tváře: „Tak pěkně děkuju, na shledanou.“ Jenže co si může dovolit souzený, je zapovězeno soudci. Vlasák měl nanejvýš odvětit neutrálním „na shledanou“, ironického vtípku se měl zdržet. Kdo však sledoval celý proces i to, co mu předcházelo, nemohl být upřímnou tečkou pana soudce překvapen.
Nepatřičnými emocemi a podivnými postupy ze strany justice se to totiž v přístupu justice ke kauze Barková jen hemží. Soud se třeba už počátkem února dozvěděl, že podnikatelka bude do 11. března v zahraničí, a že tudíž nemůže proběhnout líčení svolané na 15. únor. Mávl nad tím rukou. Poprask nastal až po článku MF Dnes z 13. března, naznačujícím možné setrvání obžalované v Dominikánské republice. Co na tom, že se mezitím Barková - jako vždy předtím - v termínu vrátila! Soudkyně Marie Marková jí blamáž spočetla i s úroky: Žádala vrátit pas a složit osmimilionovou kauci za to, že odjela bez vědomí soudu. Kdo ale nakonec ve středu k soudu nepřišel, nebyla Barková, nýbrž doktorka Marková. Údajně onemocněla a místo ní soudil její nadřízený Vlasák. Hned při zahájení líčení nenechal svým urválkovsky neurvalým stylem nikoho na pochybách, že se na sličné blondýnce vyřádí. Slízla to i Marková. „Paní doktorka udělala chybu, protože kdyby měla postupovat přísně podle trestního řádu, musela by po zjištění, že paní obžalovaná Barková opustila území republiky, ihned vydat příkaz k zatčení. Pak by měla paní Barková čtyřiadvacet hodin na návrat, protože taková je lhůta, dokdy má soud rozhodnout o uvalení vazby,“ hřímal. Vlasák málem umlčel i protestujícího obhájce Lžičaře. Ještě efektnější figuru ovšem předvedl, když Barkovou v síni podrobil výslechu, aby její odpovědi porovnal s anonymem doručeným čtvrt hodiny před líčením, podle kterého podnikatelka koupila nemovitost v Karibiku. Ejhle, obava z útěku byla na světě a vazbě nic nestálo v cestě. Přísnost musí bejt.
Možná Barková spáchala pojišťovací podvod, možná nespáchala. Počínání soudců však nesmí ani náznakem připomínat mstu. Mimochodem – ta karibická nemovitost má být v sousedství domu showbyznysmena Františka Janečka. Kdyby soud čirou náhodou napadlo předvolat ho k svědectví, bude to marné. V místě nefungují telefony, tvrdí Janečkovi blízcí.

Železný a Zelení

Má to ale europoslanec a předseda Nezávislých demokratů Vladimír Železný v těchto dnech starosti. Místo aby jako bývalý znojemský senátor a patriot pomáhal u rozvodněné Dyje svým někdejším voličům stavět hráze z pytlů s pískem nebo vynášet nábytek ze zatopených domů, naznačil, že české volební průzkumy jsou ovlivněny korupcí. Emisar jedné z největších výzkumných agentur si mu prý řekl o statisícový úplatek, za což nabízel vylepšení preferencí jeho partaje. Cena procentního bodu měla být podle Železného půl milionu korun. O jakou agenturu šlo, ovšem europoslanec odmítl prozradit. Baví se tudíž vypouštěním mlhy, která je seriózním vyšetřovatelům pro svou neuchopitelnost k ničemu. Jako zkušený televizní profesionál měl Železný na zmíněnou schůzku vzít s sebou malou kameru s mikrofonem a rozhovor s emisarem agentury natočit. Protože kde je napsáno, že manažeři těchto agentur nemají rádi peníze? Ale nezávislý Železný je zřejmě nezávislý i na důkazech.
Půjde-li volební kampaň dál v dosavadním stylu, vsaďme se, že některý politik obviní Stranu zelených, že klíčový průzkum, který jim přisoudil více než pět procent preferencí, zaplatili Bursíkovi sponzoři.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).