Asi každý z nás při sledování kuchařských show a receptů v televizi či na internetu dostal na dané jídlo chuť a zajímalo ho, zda je dobré i ve skutečnosti. Tento „problém“ by přitom už brzy mohl být minulostí. Američtí vědci z Ohio State University totiž vyvinuli unikátní zařízení, které dokáže replikovat chutě a vytvořit v našich ústech dojem, že doopravdy onu v televizi upečenou bábovku jíme nebo že po douškách usrkáváme uvařený čaj.
Nový „stroj na chuť“ jménem e-Taste se skládá ze dvou zařízení, přičemž hlavním úkolem prvního z nich (senzoru) je podrobná analýza chuťového profilu určitého jídla nebo nápoje. Následně jsou získané informace bezdrátově odeslány do druhého přístroje o velikosti knoflíků, který obsahuje směs několika chemikálií v tekutém stavu. Každá z nich přitom představuje jednu primární příchuť – slanou, sladkou, kyselou, hořkou a pikantní.
Když je pak potřeba vytvořit konkrétní chuť, jednotlivé chemikálie se smíchají, načež přístroj umístěný v puse kápne tuto výslednou směs přímo na jazyk. A voilà, jedinečný gastronomický požitek je rázem na světě!
Míchaná vejce jsou zatím problém
Vyvíjené zařízení je podle vědců schopno zásobovat naše chuťové buňky po dobu asi 45 minut. A podle webu Singularity Hub už bylo dokonce i poprvé úspěšně vyzkoušeno v praxi.
V rámci experimentu byl do limonády zakoupené v San Franciscu ponořen senzor, který následně odeslal informaci o chuti deseti dobrovolníkům v Ohiu. Ti byli schopní poměrně dobře popsat, jak testovaná kalifornská limonáda chutná. A stejně dobře zvládli identifikovat i chuť dortu či kávy.
Současně je ale potřeba dodat, že e-Taste zdaleka neumí spolehlivě napodobit všechna jídla, která si umaneme. Účastníci měli problém například s rozpoznáním pokrmů, jako jsou míchaná vejce nebo rybí guláš. Podle výzkumníků se však spíše než o chybu v samotném zařízení jedná o očekávaný výsledek. Chuť je totiž vysoce subjektivní, a obzvláště v případě kořeněných či kyselých jídel hodně záleží na vnímání daného člověka.
Zásadní jsou navíc v tomto ohledu i další smysly, jako jsou zrak a čich. Což mimo jiné znamená, že k lepším výsledkům by mohlo dojít například přidáním obrázků daných jídel či v kombinaci se zařízením schopným produkovat vůně. Je totiž jasné, že třeba u dobrého steaku je vůně grilovaného masa a jeho vzhled podobně důležitou součástí celého smyslového zážitku jako chuť samotná.
Novinka láká kina, výrobce potravin i doktory
K čemu vlastně zařízení na zprostředkování chuti bude sloužit? Podle výzkumníků by jedním ze zásadních přínosů e-Taste mohlo být posílení realističnosti zážitku z pobytu ve virtuální či rozšířené realitě. „Zařízení pomůže lidem propojit se ve virtuálních prostorech dosud nevídanými způsoby. Náš koncept je zkrátka na dobré cestě k tomu, aby se stal důležitou součástí metavesmíru,“ uvedl jeden z autorů studie Ťing-chua Li.
O nové zařízení by ale mohla mít zájem rovněž kina. Ta i kvůli současnému rozvoji streamovacích platforem hledají nové způsoby, jak si udržet návštěvníky, přičemž přidání chuťových vjemů souvisejících s danou scénou ve filmu by pro ně mohlo být velmi lákavé.
Kromě zábavního průmyslu může mít nicméně inkriminované zařízení i mnohem praktičtější a užitečnější využití. Výrobci jídel by e-Taste mohli použít k propagaci svých nových výrobků, díky čemuž by se tak daly zajistit třeba ochutnávky exotických potravin, které v určité zemi nejsou běžně k dostání.
Vědci z Ohio State University navíc doufají, že technologie bude mít v budoucnu i docela jiné využití, a sice že by mohla lékařům pomoci při odhalení toho, když jejich pacient ztratí chuť. To totiž bývá jedna z prvních známek mnoha nemocí, včetně virových infekcí a Alzheimerovy choroby. V ještě vzdálenější budoucnosti si pak od ní slibují, že by tuto chuť mohla lidem, kteří o ni v minulosti přišli třeba v důsledku takzvaného dlouhodobého covidu nebo kvůli traumatickým poraněním mozku, alespoň částečně nahradit.