Menu Zavřít

Česko bude mít nový plynovod za 4,1 miliardy. O stavbu se podělí Italové, Belgičané a Češi

17. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Jedna z největších letošních veřejných soutěží v oboru energetiky již má konkrétní vítěze. Nový plynovod mezi Krušnými horami a západočeskou Přimdou postaví společnosti Denys, Metrostav a Sicim. Zadavatel soutěže Net4Gas za stavební práce celkem zaplatí 4,1 miliardy korun. Týdeník Euro to zjistil z oznámení ve Věstníku veřejných zakázek.

Celkem 150 kilometrů dlouhý plynovod bude rozdělen na dva úseky. Ten první, vedoucí z Hory Svaté Kateřiny do Malměřic u Podbořan, postaví konsorcium belgické společnosti Denys a Metrostavu. Druhou část dostane na starost italský Sicim. O zakázku se podělí zhruba napůl - první úsek má stát 76,8 milionu eur a druhý 82,1 milionu eur. Pokud budou dodavatelé potřebovat více času, výsledná cena se o několik milionů eur sníží.

Celá stavba má být hotová do konce příštího roku. „Vysokotlaký plynovod Kateřinský potok - Přimda je jednou ze součástí projektu Capacity4Gas. Záměrem projektu je zvýšit kapacitu přepravní soustavy pro potřeby dodávek plynu do České republiky a pro další tranzit z Německa směrem na Slovensko,“ uvedla mluvčí plynárenské společnosti Net4Gas Zuzana Kučerová.

U Přimdy se nový plynovod napojí na starší potrubí, které poslouží k dodávce opačným směrem - na Slovensko a dále do Rakouska a Itálie.


Regulační úřad otočil: česko-rakouský plynovod dostal šanci

 ilustrační foto


Net4Gas již dříve vybral dodavatele kompresorové stanice v Jirkově na Chomutovsku či ocelového potrubí. Spuštění investičního programu v rozsahu až 500 milionů eur je reakcí na výsledek celoevropské aukce přepravních kapacit, která se odehrála v březnu 2017. V příštím desetiletí objem přepravy plynu přes české území - mimo jiné díky očekávanému spuštění baltského plynovodu Nord Stream 2 - skokově vzroste.

Dále čtěte:

Nord Stream 2 je ze třetiny hotový, i přesto se o něj politici přou

EU se dohodla na kompromisních pravidlech pro plynovod Nord Stream 2

Plynárenská firma Linde chystá zpětný odkup akcií za šest miliard dolarů

Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

BRAND24

Více plynu, více zisku. Net4Gas zvýšil výnosy o 11 procent

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).