Menu Zavřít

Miliardář Buffett zveřejnil daňové přiznání

11. 10. 2016
Autor: ČTK/ABACA/Lionel Hahn

Šéf holdingu Berkshire Hathaway a jeden z nejbohatších lidí planety Warren Buffett zveřejnil v pondělí své daňové přiznání. Reagoval tak na nařčení prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, že přes odpisy snižuje své daně.

Trumpovi se vyčítá, že si odepisoval daňovou ztrátu z roku 1995 ještě následující téměř dvě dekády. „Odepsal jsem to. Je tam mnoho odpisů, je to skvělá služba. Miluji odpisy… Mnoho jejích přátel je ale má ještě větší. Warren Buffett měl masivní odpisy,“ zaútočil Trump během televizní debaty s Hillary Clintonovou.

„Platil jsem federální daně z příjmů pravidelně od roku 1944, kdy mi bylo třináct,“ uvedl Buffett a vyzval Trumpa, aby rovněž zveřejnil údaje o svých daních.

V minulém roce Buffett zaplatil 1,85 milionu dolarů na zmíněné dani při hrubých příjmech ve výši 11,6 milionu, což by znamenalo, že efektivní daňová sazba je přibližně 16 procent. Podle analýz Tax Foundation byla v roce 2013 tato sazba pro jedno procento nejvíce vydělávajících Američanů ve výši 27 procent.

Výši daně ovšem snížily odpočty darů na charitu ve výši 5,5 milionu dolarů, které si mohl započítat. Celkem ale Buffett věnoval na dobročinné účely astronomickou sumu ve výši 2,86 miliardy dolarů.

Dále čtěte:

KL24

A co si Donald myslí doopravdy. Co o sobě Trump prozradil ve svých 12 knihách

50 nejmocnějších lidí světových financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).