Menu Zavřít

Miliarda bez soutěže? ERÚ prověřuje podezřelou firmu

28. 11. 2016
Autor: Blažek Tomáš

Energetická firma Energie Pro prý získala miliardovou zakázku bez soutěže. Tvrdí to věřitel Amper Market, který za jednáním firmy vidí snahu vytunelovat peníze obcí. Situaci teď prověřuje Energetický regulační úřad.

Energie Pro je podle společnosti Amper Market nástupnickou firmou Energie pod kontrolou (EPK), která za kontroverzních okolností přesvědčila desítky obcí k tomu, aby s ní podepsaly smlouvy o dodávkách energií nebo výměně pouličního osvětlení. K obchodu přitom neměla dostatečná povolení, obcím následně nevrátila přeplatky a s velkými dluhy skončila v konkurzu.

„Existuje přímá vazba mezi společností Energie pod kontrolou a Energie Pro, tyto subjekty uzavíraly začátkem listopadu 2015 mezi sebou smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny bez vědomí a souhlasu konečných zákazníků z řad měst a obcí,“ uvádí v podnětu na Energetický regulační úřad společnost Amper Market.

Společnost je věřitelem EPK a na vzniklé situaci jí vadí, že údajně nelegální aktivitou konkurenční firmy přišla o významný podíl odběrných míst.

„Tyto smlouvy na dodávky elektřiny i plynu na období 4 let představují souhrnně veřejnou zakázku v hodnotě miliardy korun, která byla přidělena zcela bez jakékoliv formy výběru a zcela bez vědomí dotyčných obcí,“ kritizuje Amper Market.

Energie Pro prý nesplňuje ani licenční podmínky pro dodávky elektřiny a existuje důvodné podezření, že porušuje zákon, když navzdory soudnímu zákazu pro firmu EPK přebrala majetek této společnosti v insolvenci.

Nařčení odmítají

Energie Pro však jakékoliv nařčení odmítá. „Motiv společnosti Amper Market bohužel neznáme a nechápeme jej. Zjevné ale je, že se tato společnost snaží pošpinit naše jméno, aniž by měla relevantní důkazy pro svá tvrzení,“ uvádí Energie Pro.

Která ze stran má pravdu, rozsoudí ERÚ. Ten však webu Euro.cz nedokázal průkaznost nařčení potvrdit ani vyvrátit. „Energetický regulační úřad v této věci bohužel dosud po téměř roce nezahájil odpovídající aktivitu vůči společnosti Energie Pro s.r.o. která je nástupnickou společností pro kriminální aktivity skupiny EPK,“ stěžuje se generální ředitel Amper Market Jan Palaščák.

Energie pod kontrolou uzavřela hromadné smlouvy na dodávky energií, ale také výměnu pouličního osvětlení s několika desítkami měst a obcí. Kontroverzní firma, která vystupuje jako obecně prospěšná společnost, získala v letech 2014 a 2015 desítky tisíc odběrných míst na základě rozhodnutí samospráv nakupovat energie hromadně na principu družstva. Samosprávy si od toho údajně slibovaly úspory nákladů. Proč se v takovém počtu nechaly okouzlit firmou bez jakékoliv prokazatelné zkušenosti v oboru a nejasnou majetkovou strukturou, ovšem není jasné.

BRAND24

Čtěte také:

Méně uhlí a pružný trh s emisemi, žádá ČEZ Evropskou unii

Obrat ERÚ: Cena elektřiny nebude záležet na jističi

Soudy a ERÚ berou licence solárním šíbrům. Stát může uspořit miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).