Menu Zavřít

Mezi Řeckem a Portugalskem. Česko má 41. nejvýkonnější ekonomiku světa

24. 4. 2017
Autor: čtk

Na jednoho Čecha připadal v loňském roce výkon ekonomiky 18 286 dolarů v tržních cenách. Česká republika tak zůstává druhou nejúspěšnější zemí bývalého východního bloku, lépe je na tom pouze Slovinsko. Nejbohatší zemí světa je podle Mezinárodního měnového fondu Lucembursko, na poslední místo se propadl Jižní Súdán.

Aktuální statistiky, které před několika dny zveřejnil Mezinárodní měnový fond, jsou z českého pohledu příznivé. Hrubý domácí produkt v přepočtu na jednoho obyvatele vzrostl o čtyři procenta na 18 286 dolarů, což nás dostalo před stagnující Řecko. Současně se nepotvrzuje domněnka, že by nás v blízké době mohlo předehnat podobným tempem rostoucí Estonsko a Slovensko.

Právě výše zmíněná čtveřice zemí - Česko, Slovensko, Slovinska a Estonsko - je na tom ze zemí bývalého východního bloku nejlépe. Čísla MMF naopak poukazují na zaostávání Polska a Maďarska, které stagnují na úrovni okolo 12 tisíc dolarů na hlavu. V tabulce se nacházejí až na konci šesté desítky - ve společnosti bohatších zemí Latinské Ameriky.

V případě našeho severního souseda lze hovořit o „polském paradoxu“. Oficiálně vykazovaný vysoký růst tamní ekonomiky je vymazáván oslabováním zlotého vůči dolaru. Stejný problém tíží i další země z řad rozvíjejících se ekonomik.

Nejhůře dopadly dvě postsovětské republiky orientované na těžbu ropy a zemního plynu. Kazachstán a Ázerbájdžán těžce postihl pád cen komodit a donutil tamní vlády k devalvaci kurzu domácích měn. Obě země proto vykázaly v meziročním srovnání zhruba čtvrtinové snížení HDP vyjádřeného v dolarech.

HDP na obyvatele podle MMF by Euro.cz on Scribd

Žebříček ekonomicky nejvýkonnějších zemí světa vedou tři evropské země - Lucembursko, Švýcarsko a Norsko. Superligu ekonomických velmocí vedou Spojené státy americké s velkým náskokem před Německem i Japonskem; pozici Velké Británie nahlodal brexit a následný pád kurzu libry vůči dolaru.

Na opačném konci tabulky lze nalézt hlavně africké státy. Na poslední místo se propadl nejmladší stát světa - Jižní Súdan. Země rozvrácená občanskou válkou a propadem těžby ropy loni vykázala HDP na obyvatele pouhých 233 dolarů, což je 443krát méně než má nejbohatší Lucembursko.

Hrubý domácí produkt v tržních cenách je užitečný ukazatel, pokud jde o srovnání ekonomické výkonnosti různých zemí světa. Vzhledem k tomu, že nezohledňuje výši cen v konkrétní zemi, však není ideální pro měření životní úrovně obyvatel.

O výpovědní hodnotě ukazatele HDP se diskutuje dlouho:

MMF24

Česko vyspělejší než USA? Ekonomové našli náhradu za HDP

Norsko je podle souhrnného indexu rozvoje (IDI) nejvyspělejší zemí na světě

Dále čtěte:

Americká ekonomika pokračuje v růstu. Tlak na zvyšování mezd sílí

Prognóza MF: ekonomika poroste o 2,6 procenta, koruna posílí pod 25 Kč za euro


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).