Menu Zavřít

Česko vyspělejší než USA? Ekonomové našli náhradu za HDP

17. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Lepším ukazatelem životní úrovně než běžně užívaný hrubý domácí produkt (HDP) má být nový index, se kterým přišli ekonomové ze Světového ekonomického fóra (WEF). Česko je podle něj vyspělejší než Spojené státy.

Vědeckou obcí i veřejností již dlouhou dobu koluje debata o tom, zda je hrubý domácí produkt (HDP) tím nejvhodnějším ukazatelem životní úrovně. Někteří ekonomové mluví až o posedlosti statistickým číslem, které „vyjadřuje tržní hodnotu finálních statků a služeb, vytvořenou v dané zemi za určité období“. Tato „nespokojenost“ motivuje odborníky k tomu, aby přišly s novým ukazatelem, který by lépe vypověděl o kvalitě života, tak jak jí chápou běžní lidé.

Patří mezi ně kupříkladu index lidského rozvoje (HDI), který vytvořili před více než 25 lety experti z OSN. Mimochodem v něm je na prvním místě na světě Norsko, následované Austrálií a Švýcarskem. Naopak u ukazatele HDP na osobu (dle dat MMF) patří prvenství Kataru, za nímž jsou Lucembursko a Singapur.

S novou alternativou nyní přichází organizace Světové ekonomické fórum. Nese zkratku IDI - inclusive development index (souhrnný index rozvoje). Také podle tohoto indexu je světovou jedničkou Norsko, následují ho Lucembursko a Švýcarsko. V porovnání s HDP novinka přináší úplně jiný pohled na svět.


Přečtěte si rozhovor se slavným ekonomickým historikem:

Robert Skidelsky: Nekonečný růst je šílená myšlenka

 Robert Skidelsky

Největší ekonomika světa – Spojené státy – dopadá při srovnání značně rozdílně. V HDP na osobu a HDI jsou USA dvanácté respektive osmé na světě, v žebříčku IDI ale až 23., dokonce až za Českou republikou. Proti tomu Norsko zažilo dle HDP mezi roky 2008 a 2013 růst o pouhá 0,5 procenta; dle IDI však životní úroveň stoupla o 10,6 procenta.

Těsná polovina ze 103 zemí, pro které ekonomové spočítali IDI, zažila ve zmíněné pětiletce pokles. U velké části přitom HDP rostl. „Legitimizuje to obavy veřejnosti a vyzývá tvůrce politik. Ukazuje se, jak náročné je přetavit ekonomický růst v širší sociální pokrok,“ tvrdí ekonomové.

Výpočet IDI je poměrně složitý. Index se skládá z ukazatelů HDP na osobu, zaměstnanost, délka dožití, míra chudoby, příjmová nerovnost, čisté úspory, veřejný dluh a dalších. Je dost dobře možné, že IDI bude sklízet kritiku za nesprávně zvolené indikátory – obdobně jako HDI. Organizace WEF s indexem přišla před každoroční konferencí ve švýcarském Davosu, která začíná právě dnes.

BRAND24

Srovnání ukazatelů
IDI HDP na osobu HDI
1. Norsko 1. Katar 1. Norsko
2. Lucembursko 2. Lucembursko 2. Austrálie
3. Švýcarsko 3. Singapur 3. Švýcarsko
4. Island 4. Brunej 4. Dánsko
5. Dánsko 5. Kuvajt 5. Nizozemsko
6. Švédsko 6. Norsko 6. Německo
7. Nizozemsko 7. Spojené arabské emiráty 7. Irsko
8. Austrálie 8. Irsko 8. USA
9. Nový Zéland 9. San Marino 9. Kanada
10. Rakousko 10. Švýcarsko 10. Nový Zéland
19. Česko 12. USA 28. Česko
23. USA 39. Česko

Zdroj: WEF, MMF, UNDP

Paliva blahobytu? Svoboda je stejně vydatná jako ropa

Kontrast mezi Jižní a Severní Korejí v noci (Zdroj: Nasa.gov)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).