Menu Zavřít

Martin Štrupl: Češi o kvalitě hlavně mluví

21. 9. 2012
Autor: Profimedia.cz

Spotřební chování Čechů a Moravanů ve mně vzbuzuje stále více otazníků. Mimochodem i proto, že všechny trhy, kam vyvážíme, jdou velmi slušným tempem vzhůru – u Čechů se tento proces z neznámých důvodů zbrzdil. A tak si samozřejmě kladu otázku, proč.

Václav Havel kdysi trefně něco podobného pojmenoval blbou náladou. Osobně jsem přesvědčený, že Česko přikryla jakási skepse – z politiky, z budoucnosti, z krize. A to nepoměrně větší, než by si reálný stav věcí žádal. A zároveň o řád výraznější, než je třeba stav snadno vysledovatelný za hranicemi – jedno, jestli na západ, na východ nebo na jih.

Jiné trendy se přitom takzvaně překlápí ve stejné míře. V Česku stoupá obliba chlazených hotových jídel – jako všude ve světě, klesá obliba trvanlivých masových hotových jídel, ale roste zájem o paštiky – přesně stejně jako všude ve světě.

A tak si říkám, že do věcí, nad kterými nepřemýšlíme, se trend překlápí snadno. A do těch, nad kterými mudrujeme – a je jedno, jestli na firemních poradách, intelektuálních sezeních nebo u hospodského stolu –, to jde už ztuha.


Čtěte také:

Maloobchod zastavil propad, dál ho ale brzdí potraviny

Jiný jogurt než český nekoupím. Klaus prosazuje české potraviny

Potraviny v Česku byly loni páté nejlevnější v EU

EBF24


Třeba o kvalitě se v Česku vždycky více mluví. V obchodě pak naplněni skepsí a strachem, co bude, Češi sáhnou po tom nejlevnějším. A rozhodně ne nejkvalitnějším.

Autor je generálním ředitelem firmy Hamé

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).