Menu Zavřít

Lízněte si. 15 míst s nejlepší zmrzlinou v Česku

15. 7. 2017
Autor: Hynek Gloss

Někteří tvrdí, že léto bez zmrzliny nejde přežít. Otázka spíš zní, proč by se někdo o něco takového vůbec pokoušel. Časy, kdy jste si mohli dát do kornoutku točenou jahodovou a banánovou za 1,40 koruny nebo kopeček vanilkové, čokoládové a chemicky zelené pistáciové za 70 haléřů, dávno minuly. Cena zmrzliny podstatně stoupla, ale s ní naštěstí ve většině případů stoupla i její kvalita.

Ti, kdo mají zmrzlinu opravdu rádi, si možná vzpomenou na kavárny s názvem Cremeria Milano v Pařížské ulici a Cream & Dream v Husově ulici v Praze 1, které přinesly krátce po roce 2000 do Prahy opravdovou italskou zmrzlinu neboli gelato, jak je teď populární říkat. Zmrzlina v obou provozovnách se neprodávala v kopečcích, ale v podobě porcí nandávaných špachtlí, jako v Itálii. Cena se pohybovala kolem 70 korun, což bylo naprosto nevídané, a přesto se tam stály fronty.

Oba podniky původně sázely spíše na cizince, ale velmi brzy jim začali přibývat čeští zákazníci. Zmrzlina na obou místech byla skvělá, žádná jiná se jí nemohla rovnat, a kdo jednou ochutnal, byl odsouzený utrácet stále dokola nekřesťanské peníze za trochu toho studeného sladkého potěšení.

Pravý zmrzlinový boom ale nastal teprve v posledních letech. Spousta lidí se stále nechá ukolébat opočenskou zmrzlinou z prášku, kterou stačí smíchat s vodou a nalít do stroje. Pokud ale chcete ochutnat poctivé řemeslné zmrzliny připravené ze základních surovin, jako jsou smetana, vejce, vanilka, cukr v mnoha podobách, ovoce a případně ořechové pasty, které jsou vyrobené jen z ořechů, možností máte čím dál víc a zdaleka nejen v Praze.

Abyste o prázdninách nemuseli tápat, ochutnali jsme je za vás a přinášíme vám stručného zmrzlinového průvodce republikou. Neříkáme, že je výčet úplný, zmrzlináren přibývá a všechny bychom otestovat nezvládli. Zapomeňte na průmyslové nanuky i zmrzky a dopřejte si něco lepšího!

Praha

V Praze už je výběr natolik široký, že můžete vybírat podle čtvrti a podle délky fronty. Zmrzlinu si dají rádi i turisté, a tak je největší výběr v historickém centru.

Crème de la Crème (Husova 12, Praha 1)
Už samotný název evokuje to nejlepší z toho nejlepšího a z poctivé smetany k tomu. Na místě, kde bývala zmiňovaná Cream & Dream, dnes provozuje jednu z nejlepších českých zmrzlináren pan Zmrzlinka, jak se přezdívá majiteli Honzovi Hochsteigerovi. Zmrzlinu se učil dělat v Itálii a to, že má receptury a jejich fungování opravdu zmáknuté, dokazuje kvalitou své zmrzliny. Jeho smetanové nad těmi z ostatních podniků vynikají chutí i konzistencí a ovocné sorbety umí stejně dobře. Letos přibyly i veganské alternativy, takže můžete ochutnat pistáciovou nebo lehce slanou arašídovou bez smetany a bez výčitek z nálože tuku spojeného s cukrem.

Za tohle tajemství nás možná bude někdo nenávidět, ale jiní třeba i milovat. V Crème de la Crème si můžete za 200 korun koupit tzv. bezedný kelímek a ochutnávat tak dlouho, dokud vám nezmrzne jazyk. Provozovna je maličká a fronta se v teplých dnech táhne daleko Husovou ulicí, takže se obrňte trpělivostí.
\Jan Hochsteiger
Puro Gelato (Na Hrobci 410/1, Praha 2 nebo Kaprova 15/11, Praha 1)
Druhou staroměstskou stálicí je Puro, které důsledně trvá na používání výrazu gelato místo zmrzlina. No, etymologicky vzato to tedy moc smyslu nedává, ale když je zmrzlina dobrá, budeme jí klidně říkat gelato. A tady dobrá je. Mateřská provozovna se nachází na Výtoni nedaleko náplavky a dětského hřiště. Více asi říkat nemusíme. Fronta je opravdu dlouhá, ale vystát ji stojí za to. Totéž platí i pro Kaprovku, kde děti střídají cizince proudící na Staroměstské náměstí. V Puru mají nejlepší ovocné sorbety. Vyzkoušejte kyselkavou paní Rybízovou a budete lapení. Smetanový pan Mák je ovšem těžká konkurence. Na gelato si tu navíc můžete poručit i porci šlehačky.

 Puro Gelato
Angelato (Rytířská 27, Praha 1 nebo Újezd 24, Praha 1)
Angelato obsadilo oba břehy Vltavy. Pobočka v Rytířské ulici byla první a v těsné blízkosti havelského tržiště nikdy neměla o zákazníky nouzi. Ta hnedle pod Petřínem je plná prakticky od samého začátku, přestože je velká a nabízí hodně míst k sezení. Angelato sází na kombinaci klasických příchutí a něčeho extra, obvykle s ohledem na sezonu. Výraznou příchutí, která válcovala Instagram, byla zmrzlina s kokosovým popelem. Spíš než dobrá byla zajímavá svou černou barvou, takže na fotkách vypadala parádně. Upřímně, speciální příchutě tu bývají lehce problematické. Vybírejte na jistotu, dejte si skvělou pistácii nebo třeba mango. Porce tu nabírají špachtlí a jednu si můžete rozdělit i na dvě příchuti.

Angelato
Zmrzlinář (Slezská 15, Praha 2)
Poněkud netradiční termín na otevření zmrzlinárny si vybral vinohradský Zmrzlinář. Otevřeli v únoru loňského roku a od té doby se tu dveře netrhnou, ale tak šílená fronta jako v centru tu rozhodně není. Pokud si chcete zmrzlinu v klidu vychutnat, zamiřte sem. Zmrzlina pochází výhradně od pana Hrivňáka z jeho provozovny Zmrzlina 2AD, která se nachází v Kačici na západ od Prahy (najdete ji dále v našich mimopražských tipech).

Volba jakéhokoli ovocného sorbetu je sázkou na jistotu. A je jedno, jestli zkusíte exotickou marakuju, nealkoholické, ale mátově osvěžující mojito nebo klasický citron. V nabídce se objevují stále nové sezonní příchutě a pořád je co objevovat. Zmrzlinu tu klasicky kopečkují a cena kopečku závisí na jednotlivých druzích. Pro nerozhodné tu mají sympatickou vychytávku. Můžete si dát degustační set pěti minikopečků za cenu lehce převyšující 60 korun. Nepřejíte se, ale zase toho hodně ochutnáte.

Zmrzlinář
Amato (Heřmanova 597/61, Praha 7)
Posledním pražským tipem je zmrzlinárna s kavárnou poněkud ukrytá v letenské uličce. Amato si v souladu s jeho názvem snadno zamilujete. Zmrzlinu tu dělají pěkně po italsku a nebojí se ani zmrzlinových sendvičů ze sladké briošky. Navíc tu mají i sicilskou granitu, která nemá s běžnou uměle ochucenou přeslazenou ledovou tříští nic společného. Zkuste kávovou granitu a pár příchutí zmrzliny a na dovolenou do Itálie ani nemusíte. I tady se drží trendů, spokojení tu budou vegané, ti, co preferují zdravý životní styl, milovníci klasiky i děti. Pro každého tu mají něco, mimo jiné i krásné nanuky. Z letních příchutí nás baví okurka s citronem a mátou.

Amato

Mimopražské

Dobrá zmrzlina ale zdaleka není doménou Prahy. Čím dál častěji se objevuje i v menších městech a vesnicích.

EBF24

Zmrzlina 2AD (Masarykova 20, Kačice)
Tuchlovická zmrzlina od pana Hrivňáka byla posledních několik let pojmem. Pokud jste ji chtěli ochutnat, museli jste pro ni do Tuchlovic. Občas se objevila v prodeji v síti pralinkáren, ale kvalita nebyla úplně stejná a později se pár příchutí dalo ochutnat v několika pražských kavárnách. Nic však nenahradilo výlet do vesničky u Kladna, ve které se zmrzlinárna nedala přehlédnout. Kolem ní stála spousta aut a vchod byl obsypaný lidmi. Kapacita v Tuchlovicích přestala stačit výrobě i pohodlnému sezení, a tak se Zmrzlina 2AD přestěhovala do nedalekých Kačic, kde je více místa pro zmrzlináře i hosty.

Dostanete tu klasické kopečky za mimopražské ceny, a tak doporučujeme ochutnat, co se do vás vejde, a nakoupit i pár příchutí do termoboxu na doma. Bezkonkurenční jsou ty vyrobené z právě dozrálého sezonního ovoce, jako jsou angrešt, meruňky nebo broskve. Pokud se na místní zmrzlině stanete závislí, nesvádějte to na nás a pamatujte, že absťák se dá léčit na Vinohradech u Zmrzlináře.

 2AD
Nanuky Praha (Husova 18, Brno)
Ani Brno nezůstává pozadu. Prahu válcuje fantastickými nanuky neuvěřitelných příchutí i tvarů, které začala vyrábět historička architektury Klára Eliášová, a tak je trochu netypicky prodává Praha/Fórum pro architekturu a média, tedy „Praha v Brně“. Nanuky skvěle vypadají a ještě lépe chutnají. Klára a její spolupracovnice používají ovoce na vrcholu zralosti, kombinují osvědčené příchutě a nebojí se experimentovat ani s alkoholem. Nanuky Prahy se staly pojmem i mimo Brno, takže ochutnat je během léta je téměř povinnost.

Nanuky Praha
Tutti Frutti a Božský kopeček (Jiráskova 1a nebo Mendelovo nám. 18 a všude tam, kde stojí Božský kopeček)
Zmrzlina má v Brně jméno Božský kopeček. V roztomilých zmrzlinových retroautíčkách v pastelových barvách, která pravidelně stávají na Zelňáku, Svobodaku, Moraváku a v lužáneckém parku můžete ochutnat nejlepší brněnskou zmrzlinu, která pochází z cukráren Tutti Frutti, a místní tvrdí, že nemá konkurenci. Ani my jsme žádnou srovnatelnou v Brně neobjevili.

Ale pozor! Božská zmrzlina je veganská, tedy neobsahuje vejce ani smetanu, a tak doporučujeme vsadit na ovocné příchutě jako mango, jahody s bazalkou nebo borůvku s levandulí. Smetanu ve zmrzlinách alternuje kokosové mléko, takže se nejedná jen o sorbety, ale rozdíl v chuti je zkrátka znát. Veganské předsudky však odhoďte stranou, tuhle zmrzlinu byste vážně měli vyzkoušet. Příchutě z nabídky přes den poměrně rychle mizejí, takže kdo dřív přijde, ten má víc na výběr.

 Božský kopeček
Barky Ice Cream (Kunětická 5, Pardubice - Cihelna)
Na Pardubicku frčí točená zmrzlina. Jedním z míst, kde ji můžete ochutnat v té nejlepší podobě, je Barky, malá zmrzlinárna strategicky umístěná nedaleko areálu vodních sportů, který v létě praská ve švech. V nabídce je vždy jeden ovocný sorbet, který vyhovuje i veganským požadavkům, a jedna zmrzlina na bázi smetany. Většinou čistě smetanová, která s ovocem dobře ladí pro případ, že byste rádi dvoubarevnou míchanou.

Pro denní nabídku i proměnlivou otevírací dobu je dobré sledovat facebookový profil zmrzlinárny, abyste náhodou neminuli ten správný čas. Kromě zmrzliny tu mají i ovocnou sicilskou granitu neboli ledovou tříšť, čistě na ovocné bázi a samozřejmě bez chemie. Před koupáním i po něm ideální osvěžení.

Barky Ice Cream
Mňam Kunětická zmrzka (Kunětice 58, Kunětice)
Vyhlášenou zmrzlinu mají i v nedaleké vesnici Kunětice u Pardubic. Začínali tu s karavanem, ze kterého prodávali opočenskou zmrzlinu. Sami přišli na to, že poctivá zmrzlina je o něčem jiném, a začali ji připravovat od základu sami. Točenou! Za více než deset let provozu ušli Kunětičtí velký kus cesty, na jejímž momentálním konci je vedle stánku s točenou zmrzlinou i zmrzlinové auto, ze kterého prodávají klasickou zmrzlinu nabíranou špachtlemi. Nutno dodat, že za velmi příjemné ceny, takže jestli vás letní cesty dovedou na Pardubicko, o zmrzlinové vyžití máte postaráno.

Mňam Kunětická zmrzka
Cukrářství Pudilovi - Cukrárna Venezia (Palackého 214, Slaný nebo Váňova 501, Kladno)
Pudilovi jsou známá cukrářská rodina, provozující cukrárny Venezia ve Slaném a na Kladně. Antonín Pudil se učil vyrábět zmrzlinu od Italů, absolvoval slavnou Carpigiani Gelato University v Boloni a ctí italskou zmrzlinářskou tradici, ke které přivedl i svého syna. A tak zatímco rodiče provozují dvě zmíněné cukrárny, ve kterých prodávají mimo jiné i svou skvělou zmrzlinu, jejich syn jezdí po celé republice s pojízdnou zmrzlinárnou pod značkou Hlína. Na zmrzlinu vyráběnou ve Slaném tak můžete narazit i na různých food festivalech a bývá součástí cateringu na vybraných společenských akcích. Doporučujeme vyzkoušet čokoládovou zmrzlinu s karamelem a mořskou solí.

Cukrářství Pudilovi
Zmrzlinářství Kolombína (Rooseveltova 6, Plzeň)
Cesta za dobrou zmrzlinou vede v Plzni do Zmrzlinářství Kolombína, ve kterém si navíc můžete dát i krásné nanuky. Zejména ten pistáciový je skvost a jahodový s bílou čokoládou se také nenechává zahanbit. Příběh podniku je trochu podobný některým předchozím. Na počátku bylo zmrzlinové auto, které dodnes stojí v Klatovech na náměstí, a na základě jeho úspěchu pak přibyla zmrzlinárna v Plzni.

Ani tady nepoužívají žádné tajné přísady, ale jen základní suroviny, které šikovně snoubí s těmi sezonními. Můžete tu ochutnat zmrzlinu z květu černého bezu nebo třeba z heřmánku, ale i všechny klasické příchutě, které vás napadnou. Zvlášť doporučujeme sorbet z tmavé 70procentní čokolády.

Zmrzlinářství Kolombína
Dobřanská zmrzlina (Jiráskova 368, Dobřany nebo Klatovská tř. 99/14, Plzeň)
Pro milovníky točené je tu Dobřanská zmrzlina s původní provozovnou - jak jinak - v Dobřanech u hřiště a s pobočkou v Plzni. Na výběr bývají čtyři druhy, většinou dva na smetanovém základu a dva ovocné. Když během dne některý dojde, nahradí ho jiný. Ani v téhle zmrzlině nenajdete nic, co tam nepatří, čemuž odpovídají i fronty u obou poboček. Nabídka je trochu nevyzpytatelná, takže pokud máte nějakou oblíbenou příchuť, vyplatí se sledovat facebookový profil zmrzlinárny, na kterém vždy najdete, co se právě točí. Skvělá je mandarinka a grep, ale smetanové zmrzliny nezůstávají v pozadí.

Dobřanská zmrzlina
Zmrzlinárna Kutná Hora (Jakubská 81, Kutná Hora)
Na apríla letošního roku otevřela v Kutné Hoře Zmrzlinárna, která vás zachrání před přehřátím z pobíhání mezi katakombami a chrámem sv. Barbory. Provozovna je maličká, sednout si můžete jen venku na lavičku. Ale procházet se po městě s kornoutkem s jednou či více z osmnácti příchutí také stojí za to. Zkuste slaný karamel nebo čokoládu s višní. Příchutě nejsou nijak divoké, většinou sympatická klasika a k tomu třeba méně tradiční levandule nebo pampeliška.

Zmrzlinárna Kutná Hora
Moccacafé Tábor (Pražská 232, Tábor)
Už v roce 2006 otevřela rodina Hochmanova pár kroků od táborského Žižkova náměstí malou cukrárnu. Od té doby se hodně rozrostla a stala se vyhlášenou široko daleko. Posadit se můžete uvnitř i venku a každý den si můžete dát jeden z dvanácti druhů poctivě vyrobené řemeslné zmrzliny. Ale nechte si místo na minivětrník, ty tu mají také skvělé.

Na místní zmrzlině je sympatické i to, že Hochmanovi používají při její výrobě často lokální suroviny a kromě jihočeského mléka a smetany jsou to třeba místní jahody, borůvky, angrešt a ostružiny. Díky tomu je výběr jednoduchý, zmrzlina z místního sezonního ovoce je vždycky nejlepší. Čímž ale neříkáme, že byste si měli upírat pistáciovou nebo třeba netradiční zmrzlinu na základě zmiňovaných karamelových větrníků. Nesáhnete vedle.

 Moccacafé Tábor

Přečtěte si také:

Japonka našla ztracený recept po otci. Teď má dvoumiliardový byznys

Cukr je out. Coca-Cola hledá své místo v éře bio limonád

Kuks po půlmiliardové rekonstrukci znovu ožívá

Rekonstrukce si vyžádala půl miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).