Menu Zavřít

Komu patří Česko 4: církve získaly v rámci restitucí přes 116 tisíc hektarů

23. 3. 2017
Autor: Radek Míča, MF

Státní pozemkový úřad a Lesy ČR vydaly v rámci církevních restitucí církvím obrovské pozemky o celkové ploše přes 116 tisíc hektarů.

K polovině února vydal Státní pozemkový úřad církvím 49 059 pozemků o výměře 36 477 hektarů a 119 staveb. Ne se všemi požadavky ale církve uspěly. „Církve podaly celkem 3521 výzev na vydání 68 513 pozemků a 494 staveb,“ říká mluvčí úřadu Hynek Jordán. Státní Lesy České republiky pak vydaly církvím celkem 79 817 hektarů lesních pozemků a 262 staveb. Vyřízena je většina církevních žádostí. V současnosti všechny církve vlastní přes jedno procento rozlohy Česka.

Většinu pozemků přitom získají žadatelé z řad římskokatolické církve. Nejvíce pozemků bylo úřadem vráceno olomouckému arcibiskupství a to 2168 pozemků, Kanonie premonstrátů Teplá získala zpět 1306 pozemků a Biskupství ostravsko-opavské dostalo 1240 pozemků. Podobná situace je rovněž u lesů. „Římskokatolické církvi připadlo více než 98 procent z vydaného majetku,“ dodává mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová.

Oprávněné osoby s nejvyššími počty požadovaných pozemků (údaje za SPÚ)
oprávněná osoba počet pozemků
Arcibiskupství olomoucké 2168
Kanonie premonstrátů Teplá 1306
Biskupství ostravsko-opavské 1240
Královská kanonie premonstrátů na Strahově 1218
Rytířský řád Křížovníků s červenou hvězdou 1109

Plány římskokatolické církve s pozemky jsou přitom dlouhodobé. „Římskokatolická církev preferuje vlastní hospodaření nebo nájem před prodejem (pozemků),“ uvedl František Jemelka z České biskupské konference. Podle něj je záměrem půdu dále kupovat či scelovat pozemky.

O řadu pozemků se však stále vedou soudní spory. Žaloby proti krajským pozemkovým úřadům se podle Jordána týkají přibližně 3680 pozemků o výměře 6421,7 hektaru. O ještě větší plochy vedou spory s církvemi Lesy ČR. „Podle současných údajů se vedou soudní spory o přibližně 27 000 hektarů pozemků a zhruba sto staveb,“ vyčísluje Jouklová.

Celkem Lesy ČR odmítly vydat lesní plochy o rozloze 65 tisíc hektarů, ale část z nich vrátil církvím Státní pozemkový úřad. Samotný úřad pak nevydal téměř osmnáct tisíc pozemků o rozloze 10 898 hektarů.


Čtěte předchozí díly seriálu o pozemkových magnátech v Česku:

Komu patří Česko: nejvíc pozemků v Česku má Radovan Vítek

Komu patří Česko 2: Euro představuje 1000 největších majitelů pozemků

Komu patří Česko 3: zemědělské pozemky ovládla komunistická šlechta

 Říp, letecký snímek


Stát tak nakonec zřejmě vydá méně půdy, než dříve odhadovaných 200 tisíc hektarů. Pozemky představují 56 procent doloženého církevního majetku, který byl ohodnocen na 75 miliard korun. Kromě zemědělské půdy a lesů proto církve získají podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi rovněž finanční odškodnění ve výši 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán. Odškodnění jim bude vypláceno třicet let, přičemž se vyplácené částky navyšují o inflaci.

Církevní restituce schválila vláda Petra Nečase v roce 2012. I přes kritiku ze strany řady politiků ČSSD je nezměnila ani současná koaliční vláda.

MMF24

Velké téma o vlastnících české půdy najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vyšlo 20. března. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 12/17


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).