Menu Zavřít

Komentář: Jde to i zadarmo

30. 4. 2017
Autor: čtk

Nejdůležitější investicí do dětí je vlastní dobrá výchova.

Televizní kuchaři Gordon Ramsey či Nigella Lawsonová svým dětem vydělané miliony nenechají, ale věnují je charitě. Hvězdný hudebník Sting zase hodlá peníze utratit, a přinutit tak své děti pracovat. Je třeba tyto zprávy bulvárních médií samozřejmě brát s jistou rezervou a vnímat, že jsou z trochu jiného světa, než je ten běžný, byť slušně situovaného obyvatele České republiky, který dětem zaplatí dobrou školu a v lepším případě ještě něco nasuší ve štrozoku. A je celkem pochopitelné, že naprostá většina rodičů věnuje značné úsilí tomu, aby své děti připravila na start do života a co nejvíce jim ho usnadnila.

Nicméně v postoji zmíněných celebrit i dalších bohatých lidí je racionální jádro. Prachy jsou pro život velmi důležité, ale nejsou všechno. To, že ten rozmazlený spratek bude rentiérem od kolébky, neznamená, že prožije šťastný život a jeho rodiče, kteří mu na něj vydělali, budou mít klidné spokojené stáří. A nespraví to ani ta nejlepší a nejdražší univerzita na světě.

Trubci a boxerky

Investicí nejdůležitější je výchova. Je to sice úplně banální fakt, leč v současné západní společnosti, která děti zbožštila, se tak nějak vytratil. Bůžka, byť maličkého, nelze přece omezovat a říkat mu, co je a není správné, co může a nemůže dělat, natož ho trestat za to, že našich pokynů nedbá. Plácnutí přes zadek se stalo trestným činem. A nikdo nedbá, že je to příprava dítěte na to, že ho v dospělosti mohou potkat tresty často tvrdší a mnohem nepříjemnější.

Vliv feminismu a jeho popírání rozdílné role muže a ženy v rodině pak přetváří chlapce v nesamostatné trubce žijící do penze v mamahotelu a bojící se kontaktu s druhým pohlavím. Z dívek zase vytváří bytosti věnující se vzpírání a boxu a požadující ve čtyřiceti při prvním porodu jeho přirozený průběh, pokud možno doma s porodní bábou.

Zde je tedy první investice do dítěte úplně zadarmo. Ale nikoli poslední. Druhou takovou investicí je starost o obec a o stát. O to, zda rozhodování o věcech veřejných vede k tomu, že svou zemi řádně obděláváme a udržujeme ve stavu, abychom ji předali svým potomkům v lepší kondici, než jsme ji převzali od svých rodičů, přičemž ta kondice bude dlouhodobě udržitelná. Tady se nám to taky trochu rozmazává. Kolik lidí dnes vnímá, že když volí vyšší valorizace pro dnešní důchodce, volí tím především mnohem nižší valorizace pro dnešní děti? A k tomu budou platit úroky z dnes projedeného dluhu. Je problém pochopit, že razantní zvyšování údajně extrémně nízkých mezd v Česku znamená nevyhnutelně stejně razantní vzestup cen a snižování zaměstnanosti? A to jde o mnohem kratší časový horizont.

Zadní kolečka

Těžko to vyčítat voličům, když to nedokážou vnímat ani politické strany předhánějící se v rozdávání dávek a snižování daní bez jakékoli vazby tohoto kroku na nějaký kvantifikovatelný výstup ekonomiky, spoutané čtyřletým volebním cyklem, během něhož dnes dítě neudělá ani maturitu. Jako by schopnost myslet na zadní kolečka přestala být ctností.

Takže spořte svým dětem, učte je jazyky, tenis a hokej a taky dobře vybírejte univerzitu. Ale vězte, že nejvíc pro ně můžete udělat úplně zadarmo.

Čtěte dále:

Úspěšný model vzdělávání učňů je všechno, jen ne levný

Portfolium vašich potomků musí růst spolu s nimi

Počítače vám to vrátí. Investice do technického vzdělání se vyplatí

MMF24

Sportem se v Česku uživí jen zlomek z aktivních sportovců

Inovativní základní školy boří stereotypy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).