Menu Zavřít

Kolik váží Země

23. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Civilizace

Už je to spočítané. 6 000 000 000 000 000 000 000 tun. Přesně tolik, říkají vědci. Za šestkou, když to spočítáte, je jednadvacet nul. Zemi zvážili společně američtí a němečtí vědci. Zároveň si položili docela logickou otázku: Je Země každý den těžší, nebo lehčí?
Jedna skupina testovaných osob odpověděla: Samozřejmě lehčí, stačí se jen podívat, co jsme všechno vystřelili do vesmíru. Proměnili jsme ho ve smetiště. Druhá skupina zase odpovídá: Těžší, přece jen každou vteřinu se narodí na naší planetě 2,6 člověka, a váží-li v průměru každý něco mezi dvěma tisíci a třemi tisíci gramů, pak každý den je naše planetka těžší o 600 tun.
Vědci tvrdí, že naše planeta je skutečně každým dnem těžší, ale nikoliv kvůli přibývajícímu obyvatelstvu, jsme totiž mobilní bytosti, a proto se naše váha nepřipočítává k váze planety. Naše Země je těžší proto, že na ni každý den dopadne obrovské množství vesmírného prachu. Každý rok to je asi 40 tisíc tun. Je to jen nepatrná část z galaktického prachu, který prý váží: no, prostě za jedničku si připiště 35 nul a tolik je to tun.
K té „nemobilní“ váze Země přibývá ještě něco. V minulém století lidstvo dle dostupných pramenů vedlo kolem sta válek, ve kterých zahynulo asi sto milionů lidí. První válka dvacátého století byla v Číně a říkalo se jí boxerské povstání a poslední vzplanula v Čečensku. Při těchto konfliktech zahynulo milion lidí ročně, to jsou necelé tři tisíce lidí denně. Je to, jak jsem jednou už spočítal, jako kdyby někdo každý den vymazal z mapy světa obec velikosti Dobrovic v okrese Mladá Boleslav.
Nabízí se analogická otázka: Jsme lepší, nebo horší lidé, poučili jsme se z minulého století?
Jedni by nejspíš mohli začít křičet, kdybychom se jich zeptali, samozřejmě, vždyť u nás už nebyla šedesát let válka, a to je velký pokrok. Druzí by mohli namítat: Jakýpak pokrok, podívej se na gerilové války, na Afghánistán, Irák, na 11. září 2001 v New Yorku a v těchto dnech na Izrael a Libanon. Zjistíš, že tohle století bude ještě horší.
Jak to tedy je? Je Země každý den lehčí, nebo těžší?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).