Menu Zavřít

Když má prezident nápad

23. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Zdroje jsou, zjistil prezident Zeman a hned to vysvětlil poslancům při obhajobě rozpočtu Babišovy vlády. Stačí zrušit daňové výjimky a rázem je v kase 318 miliard na další důchodcovské slevy.

Věříme, že srdce, cévy, játra, ledviny a řada dalších orgánů naší hlavy státu pracují, jak mají a jak tvrdí prezidentská kancelář, ale vtírají se pochybnosti, zda přece jen někde není trochu chybička. Strukturu daňových výjimek, jak ji obsahuje příloha ke zprávě o aktuálně projednávaném rozpočtu, jsme přinesli v posledním vydání týdeníku Euro a je z ní zjevné, že tam ty prachy sice jsou, ale má to háček.

Hodlá pan prezident zdanit dosud od daní výjimkou osvobozené penze, zvýšit daně každému ekonomicky aktivnímu občanovi o 24 tisíc ročně na osobu a o dvanáct tisíc na jedno vyživované dítě zrušením výjimky v podobě slevy na dani? Zrušit výjimku osvobozující plnění ze zdravotního pojištění, nemocenské či podpory v nezaměstnanosti? Bez těchto a podobných výjimek totiž v těchto zdrojích zbývá z uváděné částky sotva desetina na stravenky, režijky, podporu hypoték a penzijního připojištění a další podle pana prezidenta naprosté zbytečnosti.

Schválili byste rozpočet se schodkem 40 miliard?

V dobách předprezidentských se Miloš Zeman rozdělil s veřejností o svůj názor, že 65 procent voličů je dementních, dvacet procent jsou alkoholici, deset procent šílenci a jen zbývajících pět procent je normálních. Troufáme si tvrdit, že ani naprostá většina z té největší části Zemanem definované populace by daňovou reformu navrženou hlavou státu neshledala jako zrovna dvakrát přínosnou, protože by si všimla toho, že jim najednou chybí prachy.

BRAND24

Nicméně prezidentským stranám, tedy ANO, ČSSD, KSČM a SPD jistě nelze upřít právo vést tímto směrem své fiskální úvahy pro další rozpočtové období volebního roku 2021. Mimochodem některé nápady ministryně Maláčové se svou bizarností té prezidentské téměř rovnají.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).