Menu Zavřít

Kauza MADR: Stropnický neřešil cenu, radary budou o 600 milionů dražší

20. 2. 2017
Autor: Charles Abarr

Místo pěti miliard korun mohla Česká republika za nové 3D vojenské radary MADR platit pouze 4,4 miliardy. Ministerstvo obrany však nabídku společnosti Saab nevyužilo a vybralo si dražší izraelské řešení.

Jde o první velký strategický nákup, k němuž se ministerstvo obrany od roku 2014 odhodlalo. Proto si od něj Martin Stropnický (ANO) velmi sliboval. Jenže očekávání se nesplnila. Půjde nejspíš o další armádní kontrakt s nálepkou „kontroverzní“. I když byla hlavním parametrem cena – měla rozhodovat z 60 procent – obrana peníze očividně neřešila.

Za vítěznou izraelskou technologii ELM 2084 MMR bude Česká republika platit celkově pět miliard korun (bez DPH). Nákup osmi souprav vyjde na 2,9 miliardy, následná dvacetiletá údržba pak na 2,1 miliardy. Ovšem pořízení švédských systémů Giraffe 4A by bylo mnohem levnější. Konkrétně o 600 milionů korun.

Dvacetiletou údržbu Švédové vyčíslili pouze na 1,5 miliardy korun. „Náklady životního cyklu jsou založeny na komplexním výpočtu, který vychází ze statistické poruchovosti jednotlivých součástek radarového systému,“ vysvětluje Michal Procházka, mediálni zástupce Saabu v Česku.

I když zjištění týdeníku Euro potvrdilo samo ministerstvo obrany, za upřednostněním izraelské nabídky si stojí. „Zvítězila, protože nejlépe a nejúplněji splnila veškeré podmínky ministerstva obrany,“ reaguje Daniel Koštoval, politický náměstek Martina Stropnického. A nebojí se ani toho, kdyby výběr někdo zpětně napadl. Koštoval tvrdí, že má „jednoznačnou jistotu,“ že rozhodnutí je správné.

Co si o působení Stropnického na ministerstvu myslí Jan Hamáček? Přečtěte si rozhovor

 Jan Hamáček

Ovšem zádrhelů se v tendru objevilo víc. Když ministerstvo obrany loni v prosinci vyhlásilo, že vítězem se stal izraelský výrobek, Švédům jejich „prohru“ objasnilo pozoruhodně. Praha prý nabídku Saabu vyloučila proto, že ji nezastřešila vláda ve Stockholmu, jak Česko požadovalo. Nicméně tohle bylo jasné už v srpnu, když ministerstvo obrany obdrželo všechny nabídky. A navíc ještě loni výběrová komise odjela do Švédska na několikadenní obhlídku radaru Giraffe 4A.

Proč tedy Praha nevyloučila Saab hned v létě? „My jsme jim to byli schopni sdělit až tehdy, když jsme od švédské strany dostali úplnou odpověď,“ odpovídá Koštoval. Víc říkat nechce.

Dlužno dodat, že nákup izraelské technologie byl od počátku favorizovaným řešením. A nejde jen o to, že ELM 2084 MMR je odzkoušeným a velmi vyspělým systémem. Důležitou roli hrála i diplomatická linka – očekává se, že tenhle nákup ještě zintenzivní a vylepší česko-izraelské vztahy.

„Plně respektujeme rozhodnutí České republiky, přestože jsme přesvědčeni, že naše společnost předložila technologicky a ekonomicky nejvýhodnější nabídku,“ dodává Michal Procházka za Saab.

BRAND24

Výběr nových radarů MADR
V červenci 2015 Praha oslovila vlády Francie, Izraele, Švédska, USA a Velké Británie, jestli může jejich průmysl nabídnout české armádě mobilní 3D radary MADR pro monitorování vzdušného prostoru ve výšce od 100 do 3000 metrů.
USA na dotaz nereagovaly, v létě 2016 zase Velká Británie oznámila, že požadovaný systém nemá. Vybíralo se tak jen mezi Švédskem (společnost Saab), Izraelem (Elta Systems) a Francií (Thales).
Finální výběr měla na starosti 32členná hodnotící komise. Ještě předtím ministerstvo obrany oznámilo, že o vítězi rozhodne z 60 procent cena (30 procent pořizovací, 30 procent údržba) a ze 40 procent technické parametry.
Loni v prosinci pak Martin Stropnický oznámil, že česká armáda dostane za 5 miliard bez DPH osm izraelských radarů ELM 2084 MMR ze systému Iron Dome. Dodávky mají probíhat v letech 2019 až 2021.

Některé plánované nákupy bude muset armáda oželet. Přečtěte si více

Obrněné vozidlo Pandur

O české armádě dále čtěte:

Česko se chce napřesrok zapojit do posílení NATO na východě

Sdílejme vojenská letadla, navrhuje Česku Německo

USA chtějí Česku prodat starší děla. Armáda to zvažuje

Škodovka chce do armády. Její Kodiaq vyzve landrover i toyotu

Potvrzeno. Česká armáda příští rok odejde ze Sinaje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).