Menu Zavřít

Komentář: Málo dětí a moc peněz

10. 9. 2019
Autor: mf, Martin Pinkas

Ed Yardeni na to zřejmě přišel. Dluhopisy se záporným výnosem mají souvislost s demografickým vývojem v Evropě a Japonsku.

Také máte pocit, že se svět zbláznil? Proč máme půjčovat naše těžce vydělané peníze evropským vládám, když výnos státních dluhopisů je záporný? Pravdou je, že z drobných investorů přímo investuje do dluhopisů málokdo. Avšak nepřímo tak činí miliony Čechů prostřednictvím podílových a penzijních fondů. Problém je zatím maskován růstem ceny dluhopisů na burzách, ale srážka s realitou brzy přijde.

Teď k rozsahu této deviace. Podle posledních odhadů agentury Bloomberg objem dluhopisů se záporným výnosem dosáhl již 17 bilionů dolarů. Většinu z této sumy tvoří státní dluhopisy Japonska a evropských zemí v čele s Francií a Německem. Podezřelé je, že si se záporným výnosem půjčují i rumunská a bulharská vláda. Navíc už dávno nejde pouze o státní závazky; investoři vesele dotují dluhopisy také řadě energetických a průmyslových podniků, o bankách nemluvě.

Investovali jste někdy do dluhopisů?

Tato móda dorazila i do Česka. Podle statistiky Bloombergu měly na konci srpna záporný výnos dluhopisy o celkové hodnotě 9,1 miliardy dolarů, z toho 5,8 miliardy připadalo na státní obligace. Může se zdát, že se investoři prostě zbláznili a chtějí vládám přispět na jejich bohulibé cíle v sociální oblasti, ale nebylo by po ruce nějaké sofistikovanější vysvětlení?

S jedním takovým nedávno přišel americký ekonom a publicista Edward Yardeni, nikoli náhodou považovaný za Sigmunda Freuda přes finanční trhy.

Podle jeho názoru se jedná o reakci na nepříznivé demografické trendy. Rodí se málo dětí, populace stárne a tak dále. V Japonsku, Itálii či Portugalsku lze již dnes hovořit o vymírání, další vyspělé země to čeká dříve nebo později.

Pokud není demografický pokles kompenzován bohatnutím (zbývajících) obyvatel, tak podle Yardeniho musí být logickým důsledkem pokles cen bytů i dalších aktiv. Stejně tak se bude muset novým trendům přizpůsobit množství peněz v oběhu. Nákup dluhopisů se záporným zhodnocením je tak vlastně elegantním způsobem, jak přebytečné peníze odstranit.

Čtěte také:

Japonsko se otevírá migraci. Stárnoucí ekonomiku mají zachránit statisíce cizinců

Každý den o 1000 méně. Japonci vymírají rekordním tempem

Evropa vymírá: Kde se rodí nejméně dětí?

Finové vymírají. Mají nejméně dětí od hladomoru v roce 1868

CIF24

Esej: Vylidněná, ne přelidněná planeta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).