Menu Zavřít

Jde to i bez sítě. Český Solek Group chce v Chile prorazit s kombinací fotovoltaiky a baterií

17. 1. 2019
Autor: Pixabay.com

Česká firemní skupina Solek Group se chce posunout od výstavby fovoltaických elektráren o krok dále. Vyvinula a dokončila testování systému soběstačné výroby a dodávky elektrické energie, kombinující solární panely s bateriemi. Zatímco testování se odehrálo v Česku, nové technologické řešení je v první fázi určeno hlavně pro chilský trh.

Základ tvoří fotovoltaická elektrárna o výkonu od 16 kilowattů do 9 megawattů, která ukládá přebytek vyrobené elektřiny do akumulačních baterií. Pro případ, že jsou panely vyřazeny z provozu, například kvůli zasněžení, lze systém doplnit ještě o záložní dieselový agregát

„Testování prokázalo, že systém je zcela soběstačný a bez potřeby externí sítě zásobuje elektřinou odběratele v rozsahu od jednoho domu až po velký průmyslový areál nebo město o počtu až 15 tisíc domácností,“ uvedl Zdeněk Sobotka, generální ředitel Solek Group.

První zakázky chce Solek uzavřít v Chile během letošního roku. Sobotkova společnost předložila nabídku soběstačného systému i pro Velikonoční ostrov, který je zatím závislý na dovozu fosilních paliv. Díky fotovoltaice a bateriím by ostrovní samospráva mohla omezit provoz dieselových agregátů, které by sloužily už jen jako záložní zdroj pro krizové situace.

Návratnost podobné investice, kdy solární panely a baterie nahrazují naftové agregáty, se v chilských podmínkách pohybuje okolo čtyř let. Takové řešení je vhodné zejména pro odlehlé lokality – vesnice, ostrovy či těžební podniky. Kromě ostrovního systému, fungujícího bez připojení k rozvodné síti, nabízí Solek také hybridní systém, který výměnu elektřiny mezi lokální a rozvodnou sítí umožňuje.

Solek Group od svého založení v roce 2010 postavil více než deset fotovoltaických elektráren v Česku, Slovensku, Rumunsku a v Chile, celkem o výkonu 30 megawattů. V příštích letech se chce soustředit hlavně na chilský trh, kde má v plánu pro různé investory vybudovat dalších až 250 megawattů výkonu. Jediným akcionářem mateřského Solek Holdingu je Zdeněk Sobotka, své podnikání Solek financuje hlavně díky vydaným dluhopisům.

EBF24

Dále čtěte:

Čeští solárníci v Íránu. Solek je na exotických trzích zatím ve ztrátě

Solární dravci Chrenko a Fast opět nakupovali. Získali největší Zemkovu elektrárnu

Nový hráč v české energetice: „Litevský Agrofert“ koupil třetí největší větrný park

 Větrná elektrárna Horní Loděnice

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).