Menu Zavřít

Jakub Čížek: Tak kde je ta filmová revoluce? Netflix to rozhodně není

7. 1. 2016
Autor: Netflix

Tak jsme se konečně dočkali. Je tu Netflix. Netflix! To je bezesporu dobrá zpráva, protože dostupnost Netflixu je určitým lakmusovým papírkem vyspělosti internetového trhu – kde není, tam dávají lišky dobrou noc. Dříve se to samé říkávalo o iTunes a Spotify.

Česko ale na Netflix čekalo tak dlouho, že si jej mnozí poněkud zidealizovali. Tak dlouho jsme se smáli tuzemských internetovým videopůjčovnám a jejich chabé nabídce filmů, až mnozí zjistili, že katalog na Netflixu je dnes téměř srovnatelný. Ani tam zpravidla nenajdete nejnovější trháky, ale několik letních blockbusterů z minulých let a pak běžnou druhořadou výplň podobných služeb. V základním předplatném za osm eur měsíčně ke všemu není obsah ani ve vysokém rozlišení.

Že chybí jakýkoliv obsah v českém znění a české titulky, nechám stranou. Služba se ze dne na den otevřela většině internetového světa a Češi si tedy budou muset na plný servis ještě počkat. To dá rozum.


O Netflixu dále čtěte:

Netflix zdarma: Návod, jak si Netflix na měsíc bezplatně vyzkoušet

Které seriály si pustit na českém Netflixu? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší


Netflix v tomto směru tedy rozhodně není žádnou revolucí. Je to především symbol a slušná zásobárna seriálů v čem mu samozřejmě u nás nemůže konkurovat žádná obdobná služba VOD. Chybí ovšem ten prokletý House of Cards z produkce Netflixu, který u nás není paradoxně dostupný, protože si (zjevně exkluzivní) práva pro zdejší trh pořídila pod názvem Dům z karet Česká televize. Ta jinak v lednu začala vysílat také další kultovní seriál Šílenci z Manhattanu, v originálu Mad Men.

Určité vystřízlivění surfařů z Netflixu by tedy mohlo pomoci tuzemským filmotékám, protože leckdo zjistí, že nakonec nejsou zase až tak špatné. Ostatně předloni k nám ve velkém vtrhla vlna IPTV s vlastními filmotékami (O2 TV, UPC Horizon, Kuki, HBO Go aj.), výběr tedy i přes pád Topfunu a dalších přeci jen není zase až tak marný. A co víc, Netflix jako onen symbol by je mohl donutit ještě k agresivnější cenové politice.

Text vyšel původně na Živě.cz

CONTENT24


Čtěte také:

Netflix je nově přístupný v dalších 130 zemích, včetně Česka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).