Menu Zavřít

Jachty nejdou na odbyt, boháči si je raději půjčují

26. 4. 2016
Autor: CC BY-SA 2.0: Arumaazu via Flickr

Superjachty patří mezi symboly nejmovitějších lidí světa, jejichž vlastnictví je zdrojem společenské prestiže. V současnosti se však k nákupům jachet světoví boháči příliš nemají, trendem se naopak stává jejich pronájem.

Týden strávený na superjachtě stojí mezi 115 a 190 tisíci dolarů (2,7 až 4,5 milionů korun). Naopak nákup jachty vyjde na zhruba deset milionů dolarů. Ukazuje to zpráva analytické firmy Wealth-X a jachtařské společnosti Camper & Nicholsons. V roce 2015 bylo celosvětově prodáno 268 superjachet, o čtyři méně než v roce předešlém. Oproti tomu o 21 procent přibylo pronájmů jachet jednotlivci s majetkem nad 30 milionů dolarů.

Potenciální kupce odrazují vysoké náklady na údržbu jachet. Roční náklady na údržbu jsou v průměru (záleží na lokaci a posádce) zhruba desetinou toho, kolik stojí nová superjachta. A v případě větší technické závady mohou ještě narůst.

U desetimilionové jachty tak dosahují roční náklady na údržbu nejméně jednoho milionu dolarů – což je pětkrát až šestkrát více, než stojí týdenní pronájem. S vlastnictvím jsou navíc spojeny další starosti.

V kurzu Pacifik nebo Antarktida

„Prodej vs. pronájem je vždy velkou otázkou pro naše klienty,“ prozradila agentuře Bloomberg Barbara Dawson z Camper & Nicholsons. „Myslím, že pro některé je velkým plusem skutečnost, že mohou přijít, využít vše co jachta nabízí za jeden týden, odejít a nechat všechny problémy za sebou.“

BRAND24

Možnost pronajímání jachet však pro jejich majitele není zárukou toho, že získají prostředky na jejich údržbu. A to kvůli nákladům na zprostředkovatele a daním, které jsou s pronájmem jachet spojené.

Podle zprávy nejvíce roste zájem o nové a vzdálené destinace. Z Karibiku a Středozemního moře se tak jachty přesouvají do Tichého oceánu nebo blízkosti Antarktidy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).