Menu Zavřít

Ilegální software? Firmy se nebojí policie, ale Microsoftu

30. 12. 2019
Autor: shutterstock

Odhalování softwarového pirátství pomocí policejních razií se stává minulostí. Firmy k sobě kontrolu legálnosti softwaru pouštějí dobrovolně. Novým strašákem podniků jsou nucené audity ze strany dodavatelů softwaru a vysoké pokuty, které jim IBM či Microsoft udělují.

Ještě před pár lety byly policejní razie kvůli porušování autorských práv k softwaru největší hrozbou pro firmy, jež k podnikání využívají výpočetní techniku.

To už dnes neplatí. Ukázal to průzkum společnosti truconneXion mezi 350 tuzemskými společnostmi.

Anketa zjišťovala, jak a proč manažeři sledují využívání výpočetní techniky ve firmě - například využívání hardwaru a softwaru zaměstnanci, či jak se v podniku hospodaří s licencemi.

Největší obavy z policejních razií vyjádřilo jen 11 procent dotázaných, zatímco smluvní pokuty dodavatelů softwaru jsou noční můrou pro 29 procent z nich.

Použili jste někdy vědomě nelegální software?

Mezi významné důvody monitoringu informačních technologií patří také zamezení plýtvání firemními zdroji (25 procent) a zahálka zaměstnanců (17 procent). Až na chvostu se umístily obavy z nezákonného chování zaměstnanců (například stahování pirátského obsahu do počítače) a zneužívání firemního majetku pro soukromou potřebu.

Milionové pokuty

Obavy z kontrol dodavatelů softwaru se oproti loňskému roku zvýšily o neuvěřitelných 16 procentních bodů.

Firmy totiž mohou být auditovány dodavateli softwaru i vícekrát ročně. Mezi výrobce softwaru, kteří audity provádějí nejčastěji, patří například Oracle, Microsoft, SAP či IBM.

„S kontrolami souvisejí sankce, které mohou šplhat do statisíců i milionů korun. Protože podniky vybavení potřebují, pokuty v naprosté většině zaplatí. Zároveň je to důvod, proč si preventivně auditují software samy. Riziko postihu chtějí snížit na minimum,“ vysvětluje Martin Hnízdil, AuditPro manažer ze společnosti truconneXion, která firmám pomáhá hospodařit se softwarovými licencemi.

Soumrak klasického pirátství

V propadlišti dějin tak mizí odhalování softwarového pirátství formou policejních razií ve firmách. „Výrobci si nyní software dobře chrání pomocí nových technologií a za případné prohřešky si nechají zaplatit. Do firmy si zajdou na kontrolu sami.

Nemusejí už do podezřelých firem posílat policii a pak licitovat s právníky přistižených společností,“ vysvětluje Martin Hnízdil.
Audity jsou navíc základní podmínkou prodeje licencí.

Jak tedy vypadá současná forma pirátství u podnikatelských subjektů? Nestává se, že by společnosti záměrně „kradly“ licence jako takové. Většinou se dopouštějí chyb při licencování, typicky překročí počet uživatelských licencí nebo mají nesrovnalosti v nabývacích dokladech, případně nesprávně přiřadí licenci ve virtuálním prostředí. Takových prohřešků se většinou dopouštějí nevědomky. Z toho důvodu se o celou problematiku více zajímají a častěji zaměstnávají či najímají odborníky, kteří se v ní vyznají.

BRAND24

Článek vyšel v magazínu Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).