Menu Zavřít

Hračky ze dřeva i plastu

15. 1. 2011
Autor: profit

Promyšlené tvary, nové funkce a především prostor pro rozvoj fantazie dětí nabízejí současné hračky z dílen českých i zahraničních designérů. Nemusí jít přitom o revoluční novinky. S takovým „igráčkem“ už si hrálo několik generací dětí. Vždyť první pracovník z plastu byl vyroben v roce 1977.

Foto: Inveno a Efko

První igráček, který spatřil světlo světa, byl zedník, po něm následovali kuchař, stavař, kominík i námořník. Celá sbírka igráčků má dnes zhruba 50 různých podob. Figurky původně vznikaly podle německého vzoru panáčka Playmobil. Po roce 1989, kdy se na český trh dostaly originály, klesl ale o české igráčky zájem.

V roce 2010 pak malé plastové hračky zažily své znovuzrození. Na trh je uvedl český výrobce. Původní jednoduchý design byl zachován, inovací je větší pohyblivost jednotlivých částí. Například zápěstí je možné otočit už o 360 stupňů. Postavičky dostaly také symbolický nos, který původním malým pracovníkům chyběl. Zajímavé řešení má i příslušenství k postavičce. Návrháři skryli pracovní prostředí igráčka do kompaktního kufříku, díky kterému možná zvýšili šance, že se malé části soupravy hned nepoztrácejí a nepromíchají s dalšími hračkami. „Tato prostředí vznikala především ve snaze o inovace této legendární hračky a rovněž proto, abychom z legendy udělali moderní hračku, která je schopná oslovit i dnešní děti,“ vysvětlil Miroslav Kotík z autorské firmy Efko. I když je na trhu novinkou, má igráček velkou šanci stát se dokonce Hračkou roku 2010, kterou každoročně vybírá nejen odborná porota, ale také široká veřejnost.

Dřevo hraje prim

Z bukového dřeva je vyrobena kolekce pěti hraček s názvem Afrika. Její součástí jsou lev, nosorožec, slon, velbloud a žirafa, a to ve velikostech v rozmezí od 14 do 34 centimetrů. Na první pohled tyto hračky na kolečkách připomínají klasické „kačery“, které za sebou tahalo nejedno dítě. U hraček ze série Afrika jsou ale jednotlivé dřevěné části důmyslně propojeny gumičkami, a tak se zvířátka umí i otáčet nebo sklánět hlavu. Autorem kolekce, která vznikla v roce 2010, je René Šulc ze studia Inveno, příslušník nadějné mladé generace českých designérů. Tvorbě hraček a práci se dřevem se věnoval už na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze. Design pak studoval také na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Už jako student uspěl a za herní objekt „Vlak“ získal v roce 1996 cenu Vynikající design. Následovala další řada ocenění za interiérovou tvorbu, ať už jde o nábytek nebo svítidla.

Slož si je, jak chceš

CONTENT24

Finsko-jihokorejská autorská dvojice designérů Johana Olina a Aamu Song ze studia Company přinesla na podzim roku 2010 na trh nové kolekce skládaček. Za pozornost stojí zejména puzzle Animals of Finland, u kterého je přírodní barva dřeva oživena jemnými pastelovými odstíny. Nejvíce zaujme jednoduchostí, se kterou do sebe jednotlivé kousky zapadají, i nepřebernou škálou kombinací, do kterých je možné jej poskládat. Kombinaci a fantazii dětí podpoří i „objímací“ sada Halaus Peli neboli Hug Puzzle z březové překližky. Tvoří ji devět kusů postaviček, které je možné různě skládat i kombinovat a jež se vyznačují jednoduchým designem.

Pro dvojici Company jde o další z řady experimentů. Škála jejich tvorby je široká, zahrnuje nejen návrhy oblečení, tašek, bot, ale i drobný nábytek. Všem jejím projektům je přitom vlastní typická hravost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).