Japonsko-korejská restaurace, která drží laťku vysoko už víc než 15 let
Hanil byl jedním z průkopníků korejské kuchyně v Čechách a od samého otevření tu zároveň dělali sushi v kvalitě, na kterou jsme nebyli zvyklí. Korejští majitelé restaurace se nechali inspirovat restaurací stejného názvu, kterou provozoval jejich příbuzný ve Vídni, a už roky dokazují, že jejich rozhodnutí bylo správné. Na vysokou kvalitu pokrmů v Hanilu se můžete spolehnout, stejně jako na stálou velmi pozornou a milou obsluhu.
Restauraci převzal po rodičích syn, zmodernizoval interiér podniku, otevřel sesterský podnik pod názvem Mori s jiným interiérem, ale téměř totožnou nabídkou v Brně, takže to vypadá, že Hanil čeká dlouhá světlá budoucnost.
Chodím sem od samého počátku a snad trochu paradoxně jsem ráda, že menu se příliš nemění.
Přibyly na něm sice nyní velmi populární fusion rolky, které se nebojí smažených krevet, majonézy či dalších ještě více extravagantních ingrediencí, nad kterými by se možná japonským sushi mistrům protočily panenky, ale neubyly žádné mé oblíbené pokrmy.
Ať už se rozhodnete proniknout do tajů japonské či korejské kuchyně, je Hanil dobrou volbou. A vůbec nejlepší je vyzkoušet od každého něco. Spolu s jídelním lístkem dostanete i album s fotografiemi sushi setů a některých jídel, takže budete přesně vědět, co vás čeká. Většina členů obsluhy tu pracuje dlouhé roky a dokáže vám s výběrem opravdu profesionálně pomoci.
Rozhodně vyzkoušejte sushi, ať už klasické, nebo ono zmiňované moderní. Já si tu ráda dávám sashimi set s lososem, červeným tuňákem a bílým tuňákem, abych se neošidila o ryby, ale zvládla si dát ještě něco dalšího. Tradičně doporučuji ochutnat korejskou omeletu pchadžon, kterou naleznete mezi korejskými specialitami. Jedná se o silnou omeletu se zelenými stonky jarní cibulky, mořskými plody a vepřovým masem. Porce je opravdu veliká, takže neuděláte chybu, když si ji objednáte jako předkrm pro více osob, třeba spolu s kimči – korejským pikantním kysaným zelím a sake salátem ze syrového lososa se zeleninou a majonézou.
Výborné jsou tu také polévky, za ochutnání rozhodně stojí menší japonská rybí polévka suimono nebo velká pikantní polévka s mořskými plody, zeleninou a tofu – čaptang. Ta ovšem zastane funkci hlavního jídla. Riziko, že při výběru šlápnete vedle, je opravdu minimální.
Hanil ? Slavíkova 1581/24, Praha 3
? t: 222 715 867 ? e: info@hanil.cz ? www.hanil.cz