Menu Zavřít

Galileo blíže Praze?

17. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Kosmonautika

Spolupráci evropských zemí s USA na obraně i výzkumu vesmíru vyzdvihl premiér Mirek Topolánek na Evropské meziparlamentní vesmírné konferenci (EISC), jež se minulé pondělí a úterý konala v Česku. Příkladem je prý protiraketový deštník a radar v Brdech, který není jen bezpečnostní pojistkou, ale umožňuje též firmám přístup k americkým technologiím. V případě EU a USA „by mělo jít o partnerství, ne konkurenci“, řekl, přičemž ocenil vstup ČR do Evropské vesmírné agentury (ESA), jejíž předseda byl v Praze přítomen.
Vesmírný výzkum je dle Topolánka měřítkem úrovně každé civilizace. Je to „liga šampionů“ a kdo ji chce hrát, musí zvládat všechny vědecké obory. Navíc je třeba mít ekonomickou základnu a kapitálové zdroje. Podfinancování výzkumu v EU je podle premiéra způsobeno nedostatkem soukromých prostředků vynakládaných na vědu, což ale směřuje ke změně, neboť technologie spjaté s výzkumem kosmu jsou zajímavé i pro privátní sektor.
Rovněž stouply šance Prahy na umístění dozorčího úřadu pro navigační systém Galileo, uvedl po zasedání vládní zmocněnec Karel Dobeš. Výhodou je členství v ESA, ale i doporučení Evropské komise z roku 2003 umisťovat instituce v nových členských zemích unie, což parlamentní delegace v Praze vzala na vědomí. V závěrečné řeči Ian Taylor, vedoucí vyslanec Británie, která bude příští rok předsedat EISC, popřál Česku mnoho štěstí v jeho snaze.

BRAND24

Popisek: Ruku v ruce! Fotografie z amerického raketoplánu Discovery zachycuje Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Dle Topolánka musí EU s USA spolupracovat nejen na vesmírném bádání, ale i společné obraně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).