Menu Zavřít

Expanze do Francie: ČEZ zahájí stavbu první větrné farmy nedaleko Paříže

11. 9. 2018
Autor: ČEZ

ČEZ spustí v říjnu výstavbu své první větrné farmy ve Francii. Získal již všechna nezbytná povolení, a může tak postavit čtyři větrníky s instalovaným výkonem 13,6 megawattu. Umístěna bude u obce Aschères-le-Marché jižně od pařížské aglomerace.

Již v dubnu ČEZ informoval, že získal stavební povolení a další potřebné formality ke stavbě čtyř větrných parků ve Francii o celkovém instalovaném výkonu 42,4 megawattu.

„Rámcové investiční podmínky pro investory do obnovitelných zdrojů ve Francii, zejména nastavení smluv na výkup elektřiny, zaručují našim projektům očekávanou míru návratnosti,“ uvedl tehdy Tomáš Pleskač, ředitel divize nová energetika a distribuce.

Polostátní energetický koncern ČEZ vstoupil na francouzský trh loni v létě, kdy koupil od německé developerské společnosti ABO Wind devět projektů na stavbu větrných farem v různé fázi rozpracovanosti. Během následujících pěti let je chce postavit a získat zhruba 100 megawattů instalovaného výkonu navíc. Elektrárny disponují 15letou provozní podporou v podobě prémie k tržní ceně elektřiny.

V portfoliu ČEZ zatím dominují uhelné a jaderné zdroje, ale zvyšuje se i podíl obnovitelných zdrojů. Zatím největším realizovaným projektem je rozsáhlý větrný park Fantanele-Cogealac na jihovýchodě Rumunska, tvořený 240 turbinami o celkovém výkonu 600 megawattů. Naopak na domácí půdě příliš aktivní není; provozuje pouze čtyři větrné elektrárny ve dvou lokalitách – u Janova na Svitavsku a u Věžnice na Vysočině.

KL24

V předchozích dvou letech ČEZ odkupoval již hotové větrné parky v Německu, v součtu se jedná o výkon 133,5 megawattu. Podle kritiků, mezi něž patří energetický analytik Michal Šnobr, však za tyto větrníky zaplatil příliš vysokou cenu. Samotný ČEZ přiznává, že výhodněji než hotové elektrárny vychází odkup projektů ve fázi přípravy.

Dále čtěte:

České jádro jako priorita. Korejci zesilují lobbing v okolí Dukovan

ČEZ se v Bulharsku nevzdává. Kvůli Inercomu podal žalobu na antimonopolní úřad


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).