Menu Zavřít

Evropa roste, Česko brzdí. Došly pracovní síly

15. 12. 2017
Autor: čtk

Nedostatek pracovní síly brzdí českou ekonomiku. Firmám by se podle čerstvé analýzy ČSOB mohlo dařit v příštím roce lépe, ale česká ekonomika své tempo ubere, když podle prognózy poroste o zhruba tři procenta.

Hlavním problémem je právě nedostatek pracovních sil. Navzdory rekordní zaměstnanosti Čechů i cizinců firmám chybí více než 200 tisíc lidí.

„Novým normálem bude přetahování zaměstnanců a tlak na vyšší přidanou hodnotu. Nakonec právě nedostatek lidí se může stát silným katalyzátorem pro kvalitativně vyšší investice,“ předpokládá analytik ČSOB Petr Dufek. Zároveň budeme svědky klesajících marží českých podniků, které se budou snažit odloudit zaměstnance konkurenci i pomocí zvyšování mezd.

Ekonomika eurozóny přitom v příštím roce dosáhne nejvyššího tempa růstu za posledních více než deset let, podle odhadů analytiků ČSOB poroste o 2,3 procenta při inflaci 1,6 procenta.

Vývoj HDP eurozóny

Ea GDP Annual Growth Rate

Trend postupného růstu mezd i inflace, který se zakusuje do firemních marží, lze sledovat v celém vyspělém světě. Zatímco v USA trend pravděpodobně povede k dalšímu růstu úrokových sazeb, Evropská centrální banka sice zatím zřejmě k podobnému kroku nesáhne, je ale pravděpodobné, že dojde k ukončení celé politiky kvantitativního uvolňování.

„Na trhy by se tak pod vlivem těchto událostí mohl po dlouhé době vrátit strach. Větší opatrnost investorů může mít dalekosáhlé důsledky na řadě trhů. Například v případě české koruny může strach nastartovat výraznější odliv zaparkovaného spekulativního kapitálu, který si do domácí měny v uplynulých letech odložili investoři,“ upozorňuje analytik Patria Finance Jan Bureš.

Česká národní banka nicméně zatím zůstává v klidu, když očekává, že minimálně do roku 2019 česká ekonomika poroste tempem kolem tří procent, přičemž v horizontu tří let nevidí pro tuto prognózu žádná větší rizika. „Tato prognóza je ovšem založena na předpokladu, že se české ekonomiky v příštích letech nedotknou žádné negativní zahraniční vlivy,“ upozorňuje hlavní analytik ČSOB Martin Kupka.

EBF24

Čtěte také:

Česká ekonomika vzrostla o pět procent. Díky apetitu spotřebitelů

Sniž daně, podpoříš růst

Makrooko Miroslava Zámečníka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).