Menu Zavřít

EPH a ČEZ patří mezi největší znečišťovatele ovzduší v EU, upozorňuje studie

30. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Dvě z pěti energetických firem, které nejvíce znečišťují ovzduší nad Evropou, jsou české. Tvrdí to mezinárodní studie ekologických organizací, jejíž českou verzi dnes představili zástupci organizace Greenpeace. Na druhé příčce žebříčku ve studii se umístil Energetický průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a na čtvrté polostátní ČEZ. Mluvčí ČEZ a EPH v reakci na studii uvedli, že firmy staré uhelné zdroje postupně odstavují a investují do obnovitelných zdrojů.

Ekologové zkoumali, jaké dopady na životní prostředí má podnikání 103 firem, které provozují uhelné elektrárny v Evropě. Mezi desítkou těch, které nejvíce přispívají k špatnému ovzduší, jsou podle nich zejména společnosti působící v Německu. Nejhůře dopadla v hodnocení firma RWE, druhý skončil EPH, třetí PGE.

Česká pobočka Greenpeace zveřejnila studii před dnešní valnou hromadou ČEZ. Následně uspořádala happening před budovou v Praze na Pankráci, kde se sešli akcionáři firmy. Zhruba šest aktivistů z Greenpeace příchozím rozdávalo letáky, ve kterých je upozorňovali, že podnikání firmy negativně působí na životní prostředí a na zdraví lidí.

Znečištění z ČEZ, který se ve studii umístil na čtvrtém místě, podle ekologů vytváří oblak škodlivin, jenž zasahuje celou Českou republiku. „Podle závěrů studie ČEZ v roce 2016 způsobil celkem 730 předčasných úmrtí a způsobil zdravotní náklady ve výši asi 2,1 miliard eur, což je zhruba 50 miliard korun,“ uvedl vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík dnes uvedl, že firma postupně přechází od uhlí k bezemisním zdrojům. „Řadu velkých uhelných zdrojů jsme již odstavili a další budou následovat,“ uvedl. Firma se podle něj nyní intenzivně připravuje na nové evropské limity od roku 2021. Připomněl, že ČEZ již dříve oznámil, že se zavazuje být k roku 2050 uhlíkově neutrální.


Skleníkových plynů je nejvíce v historii. Podle WMO bude ještě hůř

 Znečištění ovzduší - ilustrační foto


Greenpeace po ČEZ žádá, aby zveřejnil, co plánuje udělat s uhelnými elektrárnami. Požaduje, aby je neprodával soukromým firmám. Ekologové se obávají, že by soukromníci mohli v jejich provozu pokračovat. To se týká zejména elektrárny Počerady, která je podle studie nejhorší elektrárnou ČEZ z hlediska znečištění a zdravotních dopadů.

ČEZ se již jednou v roce 2017 pokusil Počerady prodat společnosti patřící podnikateli Pavlu Tykačovi. Zástupci Greenpeace tvrdí, že se o to příští rok pokusí pravděpodobně znovu, protože Tykač má na nákup elektrárny opci.

Studie využívá analýzu množství emisí elektráren a povětrnostních podmínek při jejich vypouštění, aby ukázala i skryté dopady těžby a spalování uhlí. Studie uvádí, že v roce 2016 bylo deset společností v Evropě zodpovědných za dvě třetiny zdravotních potíží lidí. Celkem 91 elektráren způsobilo podle Greenpeace 7600 předčasných úmrtí, 3320 nových případů bronchitidy, 137 tisíc astmatických záchvatů a vyžádalo si zdravotní péči za 22 miliard eur (571 miliard korun).

Ekologové podotkli, že Křetínského holding EPH se stal jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě až poté, co koupil uhelné elektrárny v Německu. Podle Greenpeace významně ovlivňují i kvalitu ovzduší v Česku a v jihozápadním Polsku.

KL24

„EPH samozřejmě staré uhelné zdroje postupně odstavuje a v tomto patří mezi vůbec nejaktivnější evropské utility,“ reagoval dnes mluvčí firmy Daniel Častvaj. Jako příklad uvedl třeba britskou elektrárnu Eggborough či německou elektrárnu Buschhaus. EPH podle něj také patří k největším investorům do obnovitelných zdrojů. „V současné době například finalizujeme projekt přestavby britské elektrárny Lynemouth na spalování biomasy,“ řekl. Konvenční výroba v uhelných elektrárnách EPH je podle něj jinak moderní a účinná, nebo se její efektivita zvyšuje tím, že se využívá i na výrobu tepla, dodal.

Dále čtěte:

Kdyby všichni znečišťovali ovzduší jako Rusko nebo Čína, teplota by do roku 2100 stoupla o 5 stupňů

Emise skleníkových plynů na obyvatele jsou v Česku téměř o polovinu vyšší než v EU

Vrah má zkratku PAU. Českem se šíří přehlížený rakovinotvorný benzo(a)pyren

Meteorologové varují: Domácí kotle na uhlí jsou horší než velké elektrárny

Úplně jiné pohraničí: Hlučínsko se naučilo prosperitě

Zakázané město: jizvy z okupace se dosud nezhojily

Křivda v Krušných horách: ropovod družba se má prodloužit o 200 kilometrů

Styrenem zazděné Podkrkonoší. Kocbeře jsou kvůli laminátovně jednou z nejzamořenějších lokalit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).