Menu Zavřít

Ekologové: V Česku zbývá prostor pro spalovny odpadu

6. 12. 2016
Autor: Martin Pinkas

Spálit, recyklovat nebo dál vozit na skládky? Nerudovská otázka, kam s ním, dál štěpí zájmové skupiny se zájmem o odpadové hospodářství. Ekologičtí aktivisté sice fandí recyklaci, ale nyní přicházejí s neočekávaným zjištěním – dvě menší spalovny by na českém území ještě mohly vzniknout.

Studie o potřebě nových zařízení na energetické využití odpadu (zkratka ZEVO), kterou zpracovali Ivo Kropáček z Hnutí Duha a Jan Habart ze sdružení CZ Biom, jistý prostor pro nové spalovny nalezla. Pro obří projekty, které chystá ČEZ v Mělníce nebo holding EPH v Komořanech u Mostu, prý už dostatek paliva nezbude.

Základní předpoklad je následující: Evropská unie se shodne na ambiciózním cíli pro recyklaci komunálního odpadu. Zatím se hovoří o 60 až 70 procentech k roku 2030, autoři studie zvolili kompromisní hodnotu 65 procent. Spalovat tak bude možné jen třetinu v Česku vyprodukovaných odpadků – tedy přibližně 1,1 milionu tun.

Kapacita současných čtyř zařízení na energetické využití odpadu v Praze-Malešicích, Brně, Liberci a Plzni dnes dosahuje zhruba 750 tisíc tun za rok. „Zbývá tedy prostor například k navýšení kapacity spaloven v Praze a v Brně a ke stavbě nových zařízení na severozápadě Čech a na Ostravsku,“ shrnul výsledky studie Jan Habart.

Množství suroviny však bude postačovat jen pro menší zařízení. Zhruba 60 tisíc tun odpadu ze severozápadu Čech může skončit v elektrárně Sokolovské uhelné či v připravovaném chebském ZEVO. Pro zcela nový projekt tak reálně zbývá jen 100 až 160 tisíc tun odpadu na severní Moravě.


Čtěte více o zrodu nových spaloven:

Kvůli zákonu o odpadech mají vzniknout nové spalovny

 Elektrárna Mělník


Autoři studie přiznávají, že jejich práci ztížil zmatek ve statistikách o produkci odpadů. Vycházeli z nižších čísel publikovaných Českým statistickým úřadem. Ten uvádí, že se v tuzemsku vyprodukuje 3,26 milionu tun komunálního odpadu za rok.

Ivo Kropáček varoval před příkladem Německa, Nizozemska a Švédska. Tyto země vybudovaly v minulých letech příliš mnoho spaloven a část jejich kapacity dnes zůstává nevyužita. Podobně mohou podle Kropáčka dopadnout i mnohé záměry v Česku.

Velmi vážně o vstupu do byznysu s energetickým využitím odpadů uvažuje ČEZ. Jeho manažeři zvažují výstavbu spalovny v areálu mělnické elektrárny s kapacitou až 320 tisíc tun odpadků za rok. Jednalo by tak o největší zařízení svého druhu v Česku.

Manažer ČEZ s odpovědností za projekty spaloven Dalibor Roik však v říjnu na odborné konferenci hovořil o jiných, příznivějších číslech. Podle jeho slov zůstane k dispozici 1,7 milionu tun komunálního odpadu pro energetické využití, což znamená příležitost pro stavbu až pěti nových spaloven.

Jak je to možné? Roik i další příznivci spaloven vycházejí z čísel ministerstva životního prostředí, které ve svých statistických přehledech zmiňuje objem 5,3 milionu tun komunálního odpadu za rok. Zmatek v číslech bude pokračovat do doby, než se ČSÚ a ministerstvo shodnou na jednotné metodice.

Dále čtěte:

BRAND24

Česko posílí v arbitrážích: Brusel posvětil zásahy proti solárníkům

Spolana v Česku opět znečišťuje nejvíce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).