Menu Zavřít

DOMLUVA LEPŠÍ NEŽ SOUD

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Do fondu Trend se vrátí minimálně 350 milionů korun

Jedna z největších soudních tahanic v historii českého kapitálového trhu, a to o nadvládu v obchodním domě Kotva, skončila. Tříletý spor mezi akcionáři, firmou Forminster a zástupci investičního fondu Trend o to, komu patří 56 procent akcií největšího obchodního domu v zemi, neukončil soud, ale vzájemná dohoda o majetkovém vyrovnání. Soud tedy už neurčí, zda akcie Kotvy zmizely z portfolia fondu Trend nezákonnou cestou, zda fond firma Forminster vytunelovala a zda jí k tomu pomohl tehdejší šéf fondu Miroslav Hálek. Podle dohody se Trend vzdá nároku na 56 procent akcií Kotvy, soudně blokovaných na účtu Forminsteru. A za to obdrží v období šesti měsíců alespoň 350 milionů korun.

Pat vystřídala slušná cena.

Nesmiřitelné postoje, zdá se, po několika letech vystřídal zdravý rozum a obě strany sedly k vyjednávacímu stolu. Řešení je přijatelné pro obě. Kotva představuje nejlepší investici Trendu a přes polovinu jeho majetku. Ten v roce 1996 činil 1,3 miliardy korun v tržním ocenění. Akcionáři fondu by tedy mohli nárokovat více než 650 milionů. To je ovšem v tehdejších cenách a za tu dobu se mnohé změnilo.

Akcie Kotvy zmítané akcionářskými spory, které rozhodně hospodaření tohoto obchodního domu neprospívaly, klesly. Soudně by akcionáři Trendu mohli dostat možná méně a možná také nic. Navíc třeba až za několik let. Takže 350 milionů korun za půl roku se jeví jako velmi slušná cena.

„Považuji to za vynikající náhradu ztrát, které Trend utrpěl v souvislosti s akciemi Kotvy, okomentoval také dohodu John Moffitt, předseda představenstva Trendu. Zástupci Trendu považují totiž částku 350 milionů korun za minimum, které od Forminsteru dostanou. Podle dohody se totiž může tento obnos zvýšit, pokud Forminster získá určité množství dalších akcií Kotvy a pokud dosáhne dalšího zisku případným prodejem Kotvy.

Kotva na prodej.

Forminster bude konečně moci s akciemi Kotvy manipulovat. Zatím je sice držel na svém účtu, ale podle soudního rozhodnutí s nimi nemohl nakládat, a tak měly jako investice vlastně nulovou hodnotu. „Za tři roky nedošlo v podstatě k žádnému posunu, byly pouze podány desítky předběžných opatření. Případný soud o nakládání s akciemi by trval třeba další tři až čtyři roky, proto došlo k mimosoudnímu narovnání, vysvětluje Petr Toman, právní zástupce Forminsteru.

Tato firma však v roce 1997 prodala na základě opční smlouvy balík akcií Kotvy Českému investičnímu holdingu (ČIH). Vzhledem k tomu, že je dohodnuto, že Kotvě se bude hledat strategický partner, je otázkou, zda by jím mohl být právě ČIH. To odmítl Petr Toman komentovat s tím, že o všem se v tuto chvíli jedná.

Dostane se na akcionáře?

Situace ve fondu Trend se však ještě více zkomplikovala tím, že na něj byl v lednu letošního roku vyhlášen soudem v Hradci Králové konkurs. A to na základě podání brněnské společnosti Realservis, které Trend dluží 802 tisíc korun. John Moffitt se domnívá, že konkurs mimosoudní vyrovnání neovlivní. To totiž podle něj Trend uzavřel ještě před vyhlášením konkursu, a správce by ho měl tedy respektovat.

Ve fondu Trend je stále kolem 50 tisíc drobných akcionářů. Pavel Kučera, mediální zástupce Trendu, si netroufl odhadnout, kdy by se případně mohli dočkat nějakých peněz. Osud je v rukou správce konkursní podstaty Martina Razíma. Nyní stojí jedna akcie fondu Trend na mimoburzovním RM-Systému 56 korun. Dalo se očekávat, že avizovanou finanční injekcí poroste. Koncem minulého týdne však Komise pro cenné papíry obchodování s akciemi Kotvy zarazila, aby předešla možným spekulacím v souvislosti s mimosoudní dohodou.

„Vzhledem k tomu, že řadu uplatněných pohledávek považuje Trend za spornou, na akcionáře by rozhodně mělo zbýt. Prostředky, které fond získá na základě mimosoudního vyrovnání, bohatě přesahují částku, kterou věřitelé na Trendu nárokují, uvedl Kučera. Stejné je to podle něj i s náklady na právní služby, které fond za tři roky této složité právní kauzy vynaložil.

Forminster splyne s Trendem?

Dohoda obou stran pamatuje podle Petra Tomana na všechny spory a předběžná opatření. Ty se tak tímto ruší. Dohoda o vyrovnání zahrnuje mnoho záruk, že Trend obdrží své finanční prostředky, a to především prostřednictvím kontroly nad akciemi Kotvy a přímo peněžními převody Forminsteru. Členové představenstva Trendu byli zvoleni jako statutární orgány Forminsteru, který tudíž nemůže bez jejich souhlasu přistoupit k žádnému závažnějšímu rozhodnutí, jakým je například převod finančních prostředků. Forminster je rovněž povinen zvolit zástupce Trendu do představenstva Kotvy a akcie Kotvy vlastněné Forminsterem budou blokovány právním zástupcem Trendu. Personální změny má posvětit 18. února valná hromada Kotvy. Součástí dohody je závazek Trendu, že se vzdává všech nároků na akcie Kotvy a rovněž finančních prostředků, jež doposud úspěšně blokoval Forminsteru.

MMF24

Beztrestnost se nekoná.

Dohoda upravuje pouze obchodní stránku věci, netýká se samozřejmě trestní zodpovědnosti jednotlivých osob. Policie totiž stíhá v této kauze sedm osob, především někdejšího šéfa fondu Miroslava Hálka (vyšetřován na svobodě), který měl 1,3 miliardy korun z majetku fondu vytunelovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).