Menu Zavřít

Dohodnuto. AC Milán nejdražší čínskou fotbalovou akvizicí

21. 7. 2016
Autor: Maarten Van Damme via Wikimedia Commons; CC BY 2.0

Po měsících spekulací je konečně jasno: fotbalový klub AC Milán jde do čínských rukou. Konsorcium investorů zatím koupí jeho 80 procent za 440 milionů eur (11,9 miliardy korun). Jde tak o vůbec největší čínskou fotbalovou akvizici.

O prodeji slavného italského klubu, který vlastní mediální magnát a bývalý premiér Silvio Berlusconi, se spekuluje už od dubna. Jednání, která měla být původně uzavřena v červnu, se však protáhla a k definitivnímu uzavření obchodu nakonec dojde zřejmě ke konci července.

Rekordní obchod

Detaily obchodu jsou podle Wall Street Journal jasné. Konsorcium čínských investorů, v jehož čele stojí skupina GSR Capital, koupí 80 procent klubu za 440 milionů eur. Součástí dohody je i opce na odkoupení zbylého podílu. Noví majitelé se údajně také zavázali, že během následujících dvou až tří let investují do rozvoje klubu dalších 400 milionů eur.

Bude to potřeba. Historie klubu je totiž zářivější než jeho současnost. Od roku 2013 nehrál prestižní Ligu mistrů a v uplynulé sezoně skončil v domácí lize na sedmém místě. Pod novými majiteli by však mělo dojít k renesanci klubu, který je na evropské scéně po Realu Madrid historicky druhý nejúspěšnější.

Dohodu pomáhal zprostředkovat Nicolas Gancikoff, italský investor a konzultant na poli sportovního byznysu. Za odměnu by měl po oficiálním oznámení obchodu stanout v nově vytvořeném vedení klubu.

Rivalové v rukách Číňanů. Nové majitele má i Inter

Fotbalový Milán ovládnou Číňané. Kupují oba rivalské týmy

 Tisková konference společnosti Suning při příležitosti akvizice Interu Milán

Před třiceti lety, kdy naposledy měnil majitele, byl AC Milán v ještě horší kondici. Od hrozícího krachu ho tenkrát zachránil Berlusconi a během následujících dekád jej vytáhl znovu mezi evropskou elitu. Kvůli jeho profesním i osobním problémům ale v posledních letech strádal i jeho AC.

Fotbalový Milán se tímto obchodem už definitivně ocitne pod čínskou kontrolou. Už na začátku června získala skupina Suning sedmdesátiprocentní podíl v Interu, který podobně jako AC zažívá slabší období.

Anglie, Španělsko i Česko

V rámci čínského plánu na ovládnutí světového fotbalu, který by měl vyvrcholit vítězstvím reprezentace na mistrovství světa do roku 2050, už čínské firmy uskutečnily v Evropě velkou řadu akvizic. Kromě vlastnictví tradičního anglického týmu Aston Villa drží podíl i v elitních klubech jako Manchester City či Atlético Madrid.

Čínské investice přitekly i do českého fotbalu. Skupina CEFC pomohla zachránit pražskou Slavii před hrozící insolvencí a pomocí vydatného posilování ji chce dostat zpět mezi českou elitu. Kromě toho plní i roli hlavního partnera české reprezentace.


Přečtěte si o dalších čínských investicích do fotbalu:

BRAND24

Číňané dál cílí na evropský fotbal, koupili Aston Villu

Dravá Wanda rozšiřuje portfolio. Plní tím velký čínský fotbalový plán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).