Menu Zavřít

ČSSD pošilhává po diplomacii

6. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Kavan by rád přivítal Kmoníčka

Ve stínu boje o ministerské posty začala také bitva o významné funkce ve vedení české diplomacie a také další posty, které se týkají zahraniční politiky. Poslanci ČSSD Vladimír Laštůvka a Jan Kavan tlačí na premiéra Stanislava Grosse, aby se zasadil o výraznější vliv strany na ministerstvu zahraničí.
Mluví se především o postu prvního náměstka, na který by Kavan rád prosadil současného velvyslance při OSN Hynka Kmoníčka. Ten je však pro nynější vedení resortu (nebo přinejmenším jeho část) nepřijatelný, protože je příliš spojen s érou, kdy diplomacii šéfoval právě Kavan. Ministr Cyril Svoboda zdůrazňuje, že už jednoho náměstka za ČSSD má - Vladimíra Müllera. Zdá se, že změny na „zamini“ nejsou otázkou příštích dnů. I kdyby sociální demokraté skutečně prosazovali Kmoníčka, musel by být nejdříve odvolán z New Yorku. Své slovo při rozhodování by bezpochyby chtěl mít i Hrad.
Sám Kmoníček týdeníku EURO řekl, že by v případě své kandidatury netrval na tom, aby řídil bezpečnostní agendu, kterou dnes spravuje první náměstek Jan Winkler. Kmoníčkovo vyjádření lze interpretovat jako ochotu ke kompromisu.
Zároveň se v politických kruzích spekuluje o tom, že by aktivnímu Vladimíru Laštůvkovi mohl být časem nabídnut post velvyslance v Berlíně. Někteří pozorovatelé ale pochybují, že by Laštůvka na takovou nabídku kývl.
V souvislosti s funkcí zahraničního poradce Stanislava Grosse se po odmítavém vyjádření bruselského komisaře Pavla Teličky uvažovalo o velvyslanci v Rakousku Rudolfu Jindrákovi. Ten v pátek 6. srpna týdeníku EURO řekl, že žádnou nabídku zatím nedostal, a pokud by ji skutečně dostal, musel by ji zvážit. Upozornil ovšem, že ve Vídni je teprve tři a půl měsíce a nerad by odcházel od rozdělané práce - tím spíše, že se týká významné agendy česko-rakouských vztahů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).