Menu Zavřít

Vítka prověřuje policie. Připravil nás o devět miliard, stěžují si Čmejla s Divišem

27. 11. 2019
Autor: čtk

Obchodní aktivity druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka prověřuje policie. Jeho někdejší obchodní partneři Marek Čmejla a Jiří Diviš na něj podali trestní oznámení. Vítek je měl připravit o více než devět miliard korun, uvedl web Novinky.cz.

Vítek čelí podezření z podvodu. Podle trestního oznámení chtěl zcizit peníze obou byznysmenů. „Rozhodl se tyto finanční prostředky získat pro sebe a pro jím ovládanou skupinu tím, že jim přislíbí partnerství zajišťující jim 50procentní podíl na všech jím držených aktivech uvnitř i mimo skupinu a umožní jim formální kontrolu nad těmito aktivy,“ cituje web Novinky.cz z trestního oznámení.

Vítek ovšem podle trestního oznámení slib nedodržel, i přesto, že Čmejla s Divišem do jeho skupiny investovali sedm a půl miliardy korun. Dohoda byla z jejich strany naplněna již v roce 2010, kdy jimi ovládaná kyperská společnost splatila částku ve třinácti platbách. Peníze byly použity k nákupu akcií firem, které držela Vítkova skupina CPI.

Následně měl Vítek využít informací o stíhání Čmejly s Divišem v kauze Mostecké uhelné, ve které švýcarské soudy uznaly jejich vinu. „Pod touto záminkou dosáhl toho, že nadále zůstal formálně majoritním benefičním vlastníkem celé skupiny,“ uvádí se dále v oznámení. Čmejla s Divišem jsou přesvědčeni o tom, že partnerství neexistovalo a veškeré Vítkovy kroky byly jen předstírané.

Byznysmeni podali trestní oznámení již v květnu. Po absolvování kolečka mezi policejními složkami a žalobci se případem začala zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu až nyní.

Vítek navíc čelí žalobě ve Spojených státech kvůli převzetí realitní skupiny Orco. Tu měl získat na základě použití účelově založených společností a řady spřízněných osob.

Přečtěte si rozhovor:

Po krizi jsme nakoupili nesmírně kvalitní majetek velmi lacino, říká Martin Němeček z CPI

Martin Němeček

Dále čtěte:

Deset nejbohatších Čechů a Slováků: v čele Kellner, Babiše předskočili Vítek a Komárek

Velký deal s Australany. Miliardář Vítek chce přebrat obchodní centra v Polsku

EBF24

V srdci Londýna: realitní magnát Vítek nakupoval ve Westminsteru

Vítek si půjčil v Japonsku. CPI prodala dluhopisy za více než dvě miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).