Menu Zavřít

Čínští boháči skupují nemovitosti na Západě. Platí bitcoinem

27. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Obliba kryptoměn jako platidla při nákupu nemovitostí ze zvyšuje. Zejména u čínských kupců, kteří tím obejdou regulaci čínských úřadů na omezení odlivu kapitálu z Číny. Zájem mají hlavně o nemovitosti v blízkosti San Franciska nebo v Londýně.

Luxusní nemovitosti v nejdražších oblastech světa jako San Francisco nebo Londýn mnohdy skrývají tajemství jejich majitelů. Jedním z nich je Kuo Chung-cchaj, obchodník s hovězím masem z čínské provincie Šan-si. Vsadil na kryptoměnu bitcoin v době, kdy nebyla jeho cena tak vysoká jako dnes.

Dolarový milionář letos v dubnu prodal 500 bitcoinů (podle současného kurzu asi 4 miliony dolarů) ve Spojených státech a použil je na nákup sídla s rozlohou pozemku přesahující 9 tisíc metrů čtverečních v Los Gatos v Kalifornii, který je vzdálen hodinu a půl jízdy autem od San Franciska. K tomu si za kryptoměnu koupil i luxusní vůz Rolls-Royce.

„Je běžné prodávat bitcoin ve Spojených státech. Po jeho prodeji si můžete koupit, cokoliv budete chtít,“ řekl čínský obchodník severu CoinDesk. Investicí v zahraničí se chce vyhnout regulaci kryptoměn i vývozu kapitálu v Číně. Někteří bohatí Číňané kupují nemovitosti přímo prostřednictvím kryptoměn, jiní používají bitcoin k tomu, aby mohli získat zahraniční měnu bez bankovního převodu.

Kurz bitcoinu k dolaru:

BTCUSD Chart

Zdroj: ieconomics.com

Zakladatelé americké realitní firmy Slice, jež umožňuje nakupovat nemovitosti v digitálních měnách, potvrzují, že třetina jejich zákazníků pochází z Asie. Zejména se jedná o čínské zájemce, kteří využívají ke zprostředkování nákupu realitních společností v Hongkongu.

„Požadavky čínských kupců začínají na sto tisících dolarů, v oblasti Silicon Valley to jsou asi čtyři miliony dolarů,“ uvedla šéfka společnosti Propy Natalia Karayaneva. Propy je další realitní kancelář, která se specializuje na nákup nemovitostí po celém světě za kryptoměny.

Karayaneva tvrdí, že zájem o platbu v kryptoměnách je stále vyšší. Podle ní odpadá zejména složitá administrativa a čínští kupci obejdou regulaci vývozu kapitálu.


Na jaké triky makléřů si dát pozor:

Realitnímu byznysu se daří: pozor ale na triky realitních makléřů

Prodávající a realitní makléř, ilustrační foto


Častým požadavkem čínských boháčů je blízkost prestižní univerzity, kde by mohli studovat jejich děti. Polovina návštěvníků internetových stránek Propy pochází právě z nejlidnatější země světa.

V Kalifornii je podle firmy ATTOM Data Solutions až čtvrtina nemovitostí koupena bez žádosti o hypotéku. Zahraniční kupci pocházejí ze 71 procent z Asie. Z Evropy to je 6 procent.

Čtěte: Jak bezpečně platit bitcoinem?

Nejbohatší Číňané stále mají zájem o nemovitosti v San Francisku, Los Angeles a New Yorku, potvrdil Roy Dekel z firmy SetSchedule, která poskytuje digitální služby pro realitní makléře ve Spojených státech.

Mnoho Číňanů začíná vyhledávat investice do realit v zahraničí také proto, že se rychle zdražují nemovitosti i v Číně. V Pekingu se loni podle Karayanevy zvýšila cena bytů o 40 procent, čínský realitní trh se podle jejích slov úplně „zbláznil“. Ukazuje se, že kryptoměny se stále více stávají oblíbeným finančním instrumentem v realitním sektoru.

CONTENT24

Více ze světa virtuálních měn čtěte v rubrice Kryptoměny:

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Nákup bitcoinů beze stop: 4 tipy, jak se bránit sledování

Kryptoměny mohou ohrozit celý internet, varuje švýcarská banka

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).