Menu Zavřít

Chata za víc než 10 milionů? Trampové by zírali

30. 5. 2016
Autor: vrbo.com

Chcete si pořídit rekreační chatu u Prahy? Levné to nebude. Tam, kde kdysi stávaly spartánsky vybavené boudy stlučené z pár prkýnek, se dnes nabízejí rekreační nemovitosti v ceně i přes deset milionů korun.

Například v nabídce Sreality je novostavba patrové stylové zděné chaty v Hradišťku. Má zastavěnou plochu 75 metrů čtverečních a patří k ní pozemek o rozloze 3470 metrů čtverečních. Podle slov realitní kanceláře je z ní krásný panoramatický výhled na Vltavu. Mezi její další výhody patří i to, že až k ní lze přijet po zpevněné komunikaci a od Prahy je vzdálená pouhých 20 minut.

Majitel, který se rozhodl, že ji prodá, ji inzeruje jako výjimečnou nabídku. Ocenil ji na 14 milionů (!!) korun. To je zcela jistě rekordní částka. Ale milionové chaty už delší dobu nejsou žádnou výjimkou. I za tu nejprťavější, nejošklivější, nejobyčejnější splácaninu šíleného kutila se platí statisíce, většinou kolem pěti set tisíc korun.

Přitom kdysi vzniklo chataření v Čechách z obdivu k Divokému západu. Lidé se snažili žít podle vzoru, který viděli v kovbojkách. Bez velkých nároků, v souznění s přírodou. Proto první chatařské osady se skromnými obydlími vznikaly v místech připomínajících scenérie westernových filmů.

To už neplatí, o čemž svědčí současné nabídky realitních kanceláří. Zájem o chaty a chalupy přesto v Česku nepolevuje. Letos se v prvním čtvrtletí meziročně dokonce dramaticky zvýšil. Podle realitní kanceláře Remax o 38 procent.

EBF24

Koupit lze skoro všechno. I celou vesnici…

Chcete se stát lordem? V Anglii je na prodej celá vesnice

 West Hestlerton. Zdroj: cundalls.co.uk

Téměř dvacet procent z celkového počtu domů u nás dnes tvoří rekreační objekty - chaty a chalupy, apartmánové domy. A až 40 procent Čechů v nich tráví veškerý volný čas, tedy i dovolenou. Ve světě jsou však kupodivu ještě větší nadšenci.

Třeba Švédové vlastní nezřídka chaty tři. Jednu blízko města, kde žijí. Ta stává většinou na břehu jezera a jezdí tam chytat ryby. Další je i stovky kilometrů daleko, tam jezdí lyžovat. A třetí si pořizují ve Středomoří (i když to, pravda, nebývá zrovna chata), tam jezdí za sluncem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).