Menu Zavřít

Česko se ve vnímání korupce propadlo o 10 příček. Na úroveň Kypru

25. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Česká republika si v celosvětovém žebříčku vnímání korupce pohoršila o deset míst a spolu s Kyprem a Maltou se umístila na 47. příčce. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy organizace Transparency International (TI), která hodnotí korupci v 176 zemích a územích světa. O první příčku se dělí Dánsko a Nový Zéland, za nimi skončily další dvě severské země Finsko a Švédsko. Na opačné straně žebříčku skončilo Somálsko.

Výrazný propad podle české pobočky odráží proměny korupčních problémů, kdy se pozornost vlivových skupin přesouvá od jednotlivých korupčních kauz, jako jsou předražené zakázky nebo dotační skandály, k přenastavení distribuce moci. „Oni už vlastně nemusí porušovat zákony, umí ovlivnit pravidla hry, aby legalizovali, co dělají,“ řekl novinářům ředitel české TI David Ondráčka. Jako příklad uvedl loňskou reorganizaci policejních útvarů, která vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO. „Ani jedné z té stran nešlo o to, aby policie lépe pracovala, ale spíš o to, aby pod svůj vliv získala klíčové útvary,“ dodal Ondráčka.

Dalším důvodem, proč si Česko pohoršilo, jsou podle Ondráčka nedokonalé, nepřijaté nebo špatně implementované zákony. Posledním důvodem jsou podle TI nedořešené korupční kauzy, které se podle organizace soudcům nedaří rychle uzavřít. „Proces u těch vlajkových kauz trvá, veřejnost má oprávněné očekávání vidět nějaký výsledek, a ono se to nedaří,“ vysvětlil Ondráčka.

Sobotka nesouhlasí, podle Babiše jsou důvodem starší kauzy
Premiér Bohuslav Sobotka s hodnocením TI nesouhlasí. „Výrazně jsme v posledních třech letech snížili korupci. A tato vláda není zatížena korupčními skandály, kdy by museli odcházet ministři nebo vysocí úředníci. Vláda se tedy snaží a je to spíše na hlubší analýzu, proč mají lidé tento pocit, protože boj s korupcí v Česku běží,“ uvedl.

Vicepremiér Andrej Babiš nepřipouští, že by za poklesem Česka mohlo jeho působení v politice. „Pokud jsme si pohoršili, tak samozřejmě jsou tu různé korupční skandály z minulosti, které nás dobíhají. Pokud dnes odposlechy hejtmana, který evidentně držel peníze v ruce, nejsou dostatečný důkaz a soudce se tváří, že vlastně to neexistuje. To je velmi negativní dopad nejen v naší republice, ale i ve světě,“ odkázal na kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Podle prezidenta Unie státních zástupců však musí být očekávání veřejnosti realistická. „Očekávání musí reflektovat současnou složitost trestního procesu, stejně jako nedostatek respektu řady jednotlivců k soudu,“ dodal Matula.

„Pozitivní trendy započaly zejména u vlády Petra Nečase, která paradoxně na tomto skončila. Téma, které bylo v minulých letech do politického prostoru vneseno, se ale nyní vytrácí,“ řekl politolog Kamil Švec. Veřejnost se podle něj zaměřuje na korupci na centrální úrovni, přitom je mnohem častější na úrovni regionů. „Vidíme to často na příkladech regionálních operačních programů. Kdybychom se zaměřili na statutární města, jistě bychom tam případy korupce našli, a možná velmi významné,“ podotkl Švec.

V hodnocení za rok 2015 Česko obsadilo s 56 body 37. pozici. V dnes zveřejněném indexu za loňský rok ztratilo oproti předchozí zprávě sice jen jeden bod, to ale znamenalo propad o deset míst. Ze zveřejněných výsledků tak vyplývá, že ČR přerušila dosavadní vzestupnou tendenci, kterou zahájila v hodnocení za rok 2014, kdy postoupila z předchozího 57. na 53. místo. Stejně jako nyní sdílelo Česko v hodnocení za rok 2015 příčku s Maltou a tehdy ještě Jižní Koreou, kterou nyní vystřídal Kypr.

Ve srovnání s ostatními sedmadvaceti členskými zeměmi Evropské unie si Česko mírně polepšilo: Z 22. místa se posunulo na sdílené 19. místo. Lépe je na tom s 62 body například Polsko (13.), naopak Slovensko v indexu skončilo s 51 body až na 22. místě. Nejhorší situace v EU panuje v oblasti korupce v Bulharsku (41 bodů), těsně před ním se umístilo Řecko (44 bodů) a Itálie (47 bodů). Průměrné evropské skóre je 65 bodů ze sta, Česko se tak s 55 body řadí k podprůměru.

Celosvětově si nejlépe vedou ve vnímání korupce Nový Zéland a severské země Dánsko, Finsko a Švédsko. První pětici uzavírá Švýcarsko. Na opačné straně žebříčku naopak skončily Somálsko, Jižní Súdán a Severní Korea. Nejvíce si loni oproti roku 2015 pohoršil Katar, který přišel o deset bodů, naopak mezi pozitivní skokany roku patří Surinam, Bělorusko a Východní Timor.

Pod hranicí padesáti bodů se umístilo 69 procent všech hodnocených zemí a území, které tak podle TI mají vážný problém s korupcí. V loňském roce si přitom pohoršilo více zemí, než kolik jich svou pozici zlepšilo.

BRAND24

TI v indexu hodnotí země podle míry vnímané korupce za použití stobodové stupnice, ve které hodnota sto bodů označuje zemi téměř bez korupce. Žebříček zveřejňuje od roku 1995.

Čtěte dále:

V českých stopách? Slováci prý tunelují rozpočet předsedníctví EU

Rada Evropy: Česko potřebuje ztížit korupci poslanců či soudců

Protikorupční Transparency dostala dotaci od Stropnického

Martin Stropnický (Zdroj: ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).