Menu Zavřít

Byznysmen Igor Fait koupil strojírenskou firmu Rockfin. Hodnota akvizice přesáhla miliardu korun

1. 4. 2022
Autor: Jet Investment
  • Firma Jet Investment finančníka Igora Faita získala přes investiční fond Jet 2 stoprocentní podíl v polské strojírenské společnosti Rockfin. Zaplatila za něj více než miliardu korun

  • Díky této akvizici posílil Jet Investment svoji pozici na poli evropské energetiky, a to poměrně výrazně

  • Do holdingu hodlá Faitova investiční společnost zahrnout také strojírenskou skupinu 2JCP a předního výrobce kogeneračních jednotek TEDOM


Brněnská investiční společnost Jet Investment byznysmena Igora Faita, dle časopisu Forbes aktuálně 85. nejbohatšího Čecha, letos uskutečnila jednu ze svých historicky největších akvizic vůbec. Skrze investiční fond Jet 2 se jí podařilo získat stoprocentní podíl v polské společnosti Rockfin. Podle deníku E15 přesáhla hodnota akvizice miliardu korun. „Do společnosti Rockfin jsme vstoupili, abychom využili vzájemných obchodních, engineeringových i výrobních synergií a také synergií v oblasti výzkumu a vývoje,“ komentuje Fait.

Ve fondu chce vybudovat silnou platformu a nabídnout tak řešení pro transformaci směrem k čisté energii a decentralizované energetice. „Všechny naše tři společnosti nabízejí sofistikovaná energetická řešení, která tuto strukturální změnu energetiky umožní. Společnosti například aktivně pracují na rozvoji vodíkových zařízení a infrastruktury,“ konstatuje zakladatel Jet Investment, jehož jmění je odhadováno na částku 3,6 miliardy korun. Právě v této oblasti by se jeho firmy rády staly evropským lídrem.

Významný hráč v oblasti energetiky

Nákupem v Polsku společnost Jet Investment značně posílila svoji pozici na poli energetického byznysu. Rockfin, mezi jehož zákazníky patří jména jako Siemens, GE, Mitsubishi či Kawasaki, je totiž významným evropským výrobcem technologií pro energetiku. Specializuje se na produkci olejových a palivových systémů pro turbíny, generátory a kompresory, které se následně využívají téměř ve všech odvětvích energetiky. A to včetně obnovitelných zdrojů. Působí také v dalších sektorech, například v papírovém průmyslu. Loni tržby společnosti dosahovaly bezmála dvou miliard korun a EBITDA 220 milionů.

Důležitou součást portfolia představuje vodíkový byznys. „Aktuálně kromě výroby komponent pro vodíková zařízení Rockfin vyvíjí například vlastní zařízení pro decentralizovanou výrobu takzvaného zeleného vodíku nebo dodává technologii pro rozsáhlou síť vodíkových čerpacích stanic právě budovaných po celém Polsku,“ přibližuje Jiří Kroc, investiční ředitel Jet Investment, který měl akvizici na starosti.

Svět vyrábí stále větší množství obnovitelné energie. Současné tempo ale nestačí, zní z Mezinárodní energetické agentury
Přečtěte si také:

Svět vyrábí stále větší množství obnovitelné energie. Současné tempo ale nestačí, zní z Mezinárodní energetické agentury

Rockfin znatelně rostl po akvizici společností Tar Heel Capital, kdy se podařilo ztrojnásobit výnosy a téměř zčtyřnásobit EBITDA. „Zaměřili jsme se na R&D a vývoj inovativního, diverzifikovaného portfolia produktů, zvýšení výrobní kapacity a investice do mezinárodní expanze,“ přibližuje Andrzej Różycki, Managing Partner zmíněné společnosti.

BRAND24

Kromě firmy Rockfin hodlá Jet Investment do holdingu zahrnout také předního světového výrobce kogeneračních jednotek TEDOM a strojírenskou skupinu 2JCP. Ta vyrábí především zařízení pro plynové turbíny. Kroc věří, že se díky kombinaci know-how tří společností stanou výrazným evropským hráčem na poli nové energetiky. A kromě komponentů budou navíc schopni dodávat i náročné technologické celky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).