Menu Zavřít

BusinessInfo.cz: Unis se s chytrým systémem řízení výroby prosadil v Německu i Maďarsku

28. 12. 2019
Autor: Unis

Působí v petrochemii i výpočetní technice, dodává velké investiční celky, vyrábí komponenty do letadel. K hlavním produktům společnosti Unis ovšem patří sofistikovaný systém řízení výroby.

V současnosti nejprodávanější systém řízení výroby na českém trhu se jmenuje PHARIS. Jeho vývoj zajišťuje progresivní brněnská firma Unis. Vedle toho nabízí dodávky vyšších investičních celků, řeší zakázky v oblasti zpracování ropy, petrochemie, chemie či energetiky. Zabývá se také vývojem řídicích systémů do letadel a helikoptér.

Pro diskrétní výrobu

Systém PHARIS vznikal v roce 2001 s tím, že může zaplnit volné místo na trhu. Dnes jej využívají desítky podniků — mezi nimi i známá jména jako Continental, Bosch, Husqvarna či Sellier & Bellot. Co se za zkratkou PHARIS skrývá? Název vznikl ze slov Pharmaceutical Information System. Produkt byl totiž původně určen pro šaržovitou výrobu ve farmaceutických firmách, jako byla brněnská Lachema.

„Kolem roku 2008 už v Unisu věděli, že má u nás tento byznys své limity. Naopak se rychle rozvíjel a rozvíjí automobilový průmysl. V té době tedy začali přibývat zákazníci z automotive. Dnes je systém využíván pro takzvanou diskrétní výrobu — v kovoobrábění, lisování plastů či zbrojním průmyslu. Většina zákazníků patří k významným dodavatelům do automobilového průmyslu,“ říká business developer MES PHARIS Jiří Jakubec.

Aby obsluha nešla na cigáro

Systém 24 hodin denně sleduje a řídí výrobu, sbírá data ze strojů (vstřikovací lisy, CNC stroje, montážní linky, frézy, brusky či přídavná zařízení) a všechny informace dlouhodobě ukládá a vyhodnocuje.

frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Tolik strohá řeč technických odborníků. Aby výhody systému pochopil i laik, nabízí Jiří Jakubec příklad ze života výrobní firmy. „Představte si, že má stroj poruchu. Řekněme, že pět minut trvá než to paní, která jej obsluhuje, zjistí, následně stroj zastaví a čeká dalších deset minut, než kolem projede skladník na vozíku. Další minuty uplynou, než skladník zavolá odpovědného člověka a stroj se začne opravovat.

Než začnete s porouchaným zařízením něco dělat, může uplynout třicet nebo i čtyřicet minut. Stroj stojí, nic nedělá ani obsluha, která jde ven na cigáro. A to je neefektivní,“ popisuje Jakubec. Naopak se systémem řízení výroby ihned pracovník ví, co se se strojem stalo. Systém sám nabídne řešení a alternativní činnost pro obsluhu stroje.


O firmě Unis čtěte více na portálu BusinessInfo.cz


Zavedení systému trvá rok

Na vývoji se podílejí všichni zákazníci systému. Není ostatně implementován jen v Česku, ale má i významnou zahraniční klientelu. Zájemce našel v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Španělsku nebo Německu.

V expanzi do zahraničí firmě pomohla agentura CzechTrade. „Ocenili jsme například pomoc vedoucího zahraniční kanceláře v Budapešti Tibora Biala, který nám zprostředkoval setkání s celou řadou potenciálních partnerů. Díky tomu dnes úspěšně spolupracujeme s firmou S&T Consulting Hungary,“ dodává Jiří Jakubec.

EBF24

PDF verze prosincového čísla magazínu Export a podnikání ke stažení
 Titulka Export a podnikání 12/19

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).