Menu Zavřít

Budou robotické ruce pracovat za nás? Protéza z Jižní Koreje umí stříhat papír i drtit plechovky

11. 1. 2022
Autor: Ajou University
  • Výzkumníci z Univerizy Ajou v Jižní Koreji vytvořili umělou ruku, která kombinuje přesnost a sílu. Umí například ovládat pinzetu nebo nalévat pití, stejně jako zvedat činky

  • Anatomií i rozsahem pohybu se podobá lidské končetině. Dohromady má 20 kloubů a každý prst ovládají tři motory

  • Její největší výhodou je, že se dá připevnit na existující robotické paže a pak použít jako protéza či dlaň pracovního robota


Scéna, v níž Keanu Reeves v roli kyborga ze hry Cyberpunk 2077 rozmáčkne svou příliš silnou a neohrabanou protézou sklenici, obletěla svět už před několika lety. Mnoho fanoušků považovalo i takto jednoduché video za velmi výmluvné, jelikož v pár sekundách zobrazilo jednu ze stinných stránek nadlidského výkonu robotů. Nikdy nebudou tak jemní a citliví jako lidé. Tedy alespoň ve světě imaginární budoucnosti. Protože kdyby herec měl na paži přimontovanou dlaň, již podle webu Business Insider sestavili výzkumníci z jihokorejské soukromé Univerzity Ajou, nic takového by se mu nestalo.

Tato protetická končetina dokáže, jak ukazují doprovodná videa, opatrně uchopit vajíčko, ovládat pinzetu či nůžky, ale zároveň mezi prsty bez námahy rozdrtí i plechovku. Časopis Nature Communications, v němž vědci své výsledky publikovali, dopodrobna vysvětluje, že vynález váží slabě před jeden kilogram a měří 21,6 centimetru. Nejzajímavější na celé ruce však je její velice pokročilá kombinace dovedností. Je ohebná, lze ji velmi přesně ovládat, a navíc má sílu srovnatelnou s vyhazovačem z baru.

Robot kuchařem. Miso Robotics představují umělou inteligenci, která umí sama připravovat fast food
Přečtěte si také:

Robot kuchařem. Miso Robotics představují umělou inteligenci, která umí sama připravovat fast food

Její kostra se skládá z ocelových a hliníkových součástek a každý prst na ní pohání tři drobné motorky skryté v dlani. Má dvacet kloubů s kovovými šlachami. To umožňuje naklánění prstů do stran, ohýbání tam a zpět a skládání dlaně do pěsti. Díky anatomii, podobající se té lidské, má robotická ruka i srovnatelné schopnosti – může stříhat papír, zvedat činky nebo rozbíjet vajíčka na pánev. Vedoucí týmu Uikyum Kim slibuje, že majitel robotické ruky s ní bude moci třeba nalévat pití nebo otevřít konzervu.

Jemná kůže robota

Pokud bude ruka sloužit jako laboratorní nástroj, může například pomocí pinzety opatrně položit mikročip na určené místo. „Přemýšlel jsem, jestli si robotická ruka poradí s pinzetou, kterou jsem měl na stole,“ komentuje tento pokus Kim. „Když to fungovalo, velmi mě to nadchlo,“ říká.

„Nejsilnější stránkou naší ruky je to, že se dá jednoduše připojit na komerčně vyráběné robotické paže, které už existují,“ vysvětluje Kim pro web New Scientist. To je totiž největší konkurenční výhoda korejské robotické ruky ve srovnání s podobnými přístroji od NASA, DLR a Shadow Robot Company.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=37&v=7X3iCkf_YAM&feature=emb_logo

Dlaň je také vytrvalá. V jednom z testů ji technici nechali půl hodiny v kuse držet stisknuté jisté tlačítko. Dle zabudovaného senzoru za tuto dobu její síla téměř nepolevila. Potom měla zmáčknout stejný senzor každou sekundu po dobu 11 minut a opět během testu nezpomalila ani jí nedošla energie. Nakonec zdvihla osmnáctikilové závaží jako dětskou hračku a nepoškodilo ji to.

BRAND24

Možnosti využití robotické ruky se nabízí v různých oblastech. Její odlehčená verze může sloužit jako protéza, zatímco tu původní lze přimontovat na roboty, kteří zvedají předměty a pomocí umělé inteligence s nimi manipulují. Tým aktuálně pracuje na pokrytí vynálezu umělou kůží, aby byla ruka doopravdy stejně jemná jako ta lidská.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).