Menu Zavřít

Brunejský sultán vládne 50 let. Musí čelit Číně i neochotě mladých pracovat

11. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Brunejský sultán Hassanal Bolkiah vládne malé zemi od roku 1967. Od roku 2012, kdy spadly ceny ropy na polovinu, země čelí ekonomické dominanci Číny i tomu, že mladí lidé nechtějí začít manuálně pracovat. Bez dalších reforem může dřívější blahobytná země v regionu upadnout do průměru.

Sultán Bruneje Hassanal Bolkiah nastoupil na trůn 4. října 1967. Zemi, bohaté na ropu a zemní plyn, vládne již půl století. Ekonomika ale v posledních letech musí reagovat na pád ceny černého zlata, ale také na geopolitické ambice Číny v Jihočínském moři, kde se zajímá také o naleziště nerostných surovin.

Po několika dekádách poměrně stabilního růstu HDP došlo od roku 2012 k ekonomickému zpomalení, což souvisí s propadem světových cen ropy.

Vývoj HDP Bruneje od roku 1970


source: tradingeconomics.com

Sultán, který vykonává kromě funkce hlavy státu, také funkci premiéra, ministra obrany nebo financí, musí reagovat na nové globální trendy.

Kromě pádu ceny ropy to je čínská snaha expandovat v jihovýchodní Asii. Brunejské území se rozprostírá na ostrově Borneo mezi Malajsií a Indonésií a žije v něm asi 417 tisíc obyvatel, především malajského původu.

Stát, který má jedno z nejvyšších HDP na hlavu na světě, musí také počítat s tím, že si mladší generace Brunejců zvykly na bezstarostné časy, kdy byla ekonomika tažena zejména těžbou ropy a zemního plynu. Nyní se musí začít starat o sebe.

Země podle HDP v paritě kupní síly na hlavu (v mezinárodních dolarech)
Katar 127 523
Lucembursko 105 882
Singapur 87 856
Brunej 77 441
Spojené arabské emiráty 72 419
ČR (30. místo) 34 711

Pozn: Mezinárodní dolar (též Gearyho-Khamisův dolar) je hypotetická měnová jednotka, která by měla v daném místě stejnou kupní sílu jako měl americký dolar v USA v určeném časovém okamžiku. Zdroj: Světová banka 2016

„Ceny ropy jsou pro Brunej skutečným budíčkem,“ řekl britskému listu Financial Times Mustafa Izzuddin ze singapurského Iseas-Yusof Ishak Institute. „Země se nezhroutí v následujících letech, ale její přírodní zdroje jsou vyčerpány,“ dodal. BP odhadla v roce 2015 zásoby ropy a plynu maximálně na 25 let.

Sultán Hassanal Bolkiah je u moci 50. let:

Sultánova moc prochází největší zkouškou od roku 1984, kdy země získala nezávislost na Británii, i když jeho obrovské portréty stále zdobí věže v hlavním městě Bandar Seri Begawan. Ceny ropy spadly od roku 2012 na polovinu a podle MMF tržby za ropu a plyn v sultanátu klesly v následujících letech o tři čtvrtiny.

Přitom zisky z těžby ropy a plynu tvořily v roce 2011 90 procent brunejského HDP. Až do roku 2006 země neměla fakticky žádné vládní dluhy, v roce 2016 to bylo 3,1 procenta HDP.

Vývoj vládního dluhu (v % HDP):


source: tradingeconomics.com

Ekonomická situace komplikuje vztah i k regionální mocnosti Číně, která byla dosud přátelsky nakloněna tomuto malému islámskému státu. Čínské nároky v Jihočínském moři se týkají také některých brunejských nalezišť.

Brunej v minulých desetiletích mohla ekonomicky vzdorovat, nyní je její pozice těžší. Číňané často přijdou s mamutím projektem, že postaví v zemi celé nové město, ale už se nezajímají, zda o ně menší státy v regionu stojí. V Bruneji investují do velkých infrastrukturních projektů a petrochemického průmyslu v řádu miliard dolarů.

Bohatství obyvatel pocházející z petrodolarů je minulostí. Dříve úřady dotovaly bydlení, zdravotní systém, spotřební zboží. Mladší generace si uvědomuje, že důchod pro učitele ve výši 3650 amerických dolarů je nenávratnou vzpomínkou na doby blahobytu.


Co se dá ještě vytěžit?

Až do dna. Podmořské palivo láká Čínu, USA i Japonsko

Uvolňování metanu v jezeru Bajkal. Ilustrační foto.


Veřejné projekty se nenápadně osekávají nebo se přímo ruší. Mladí lidé musí překonat svou averzi k manuální práci a začít pracovat jako řemeslníci. „Pokud chtějí peníze, musí se přizpůsobit,“ řekl Hazim Samsulbahrin, devatenáctiletý svářeč. Dosud muži pracovali zejména pro vládu. Za nenáročnou práci dostávali štědrý plat, v průměru tři tisíce dolarů (66 tisíc korun) a neplatili daně.

Úřady se snaží podporovat podnikání, například v oboru ekoturistiky. Dokud byl barel ropy na dvojnásobku dnešní ceny, nikdo v zemi nemusel tvrdě pracovat, nyní se to mění. „Určitě to je negativní důsledek ceny barelu ropy za 100 dolarů,“ přiznal ministr energetiky Mohamman Jasmin Umar.

K dobré pověsti země u investorů nepřispívá ani to, že mladší bratr sultána, princ Jefri Bolkiah, byl místními úřady obviněn ze zpronevěry miliard dolarů, které měl převést z brunejské investiční agentury, již vedl do roku 1998. I když byl spor urovnán, prestiž královské rodiny utrpěla.

Režimu u západních turistů nepřidaly na popularitě ani plány zavést tvrdé tresty podle islámského práva šaría, jako je ukamenování (za cizoložství či homosexuální styk) nebo amputace končetin (za krádež). Po protestech Západu k nim sice nedošlo, ale Brunej bude muset vykročit směrem k ekonomickým reformám, do kterých se nikomu v malém sultanátu nechce.

KL24

Dále čtěte:

Čína buduje svůj první plovoucí jaderný reaktor

Šest bilionů korun a 225 gigawattů. Čína vytvoří největší elektrárenskou firmu na světě

 Elektrárna China Guodian Group


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).